JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Avgjørende døgn hos riksmekleren

I løpet av tre døgn kan 15.000 ansatte være i streik – eller den nye riksmekleren og hans stab kan ha lagt et solid grunnlag for resten av årets lønnsoppgjør.
For første gang har Nils Dalseide ansvaret for å lose tariffoppgjøret konfliktfritt i havn. Han har lang erfaring som mekler, men årets lønnsoppgjør er hans første som riksmekler.

For første gang har Nils Dalseide ansvaret for å lose tariffoppgjøret konfliktfritt i havn. Han har lang erfaring som mekler, men årets lønnsoppgjør er hans første som riksmekler.

Håvard Sæbø

einar.fjellvik@lomedia.no

Ved midnatt går meklingsfristen ut for å finne en fredlig løsning på årets frontfagoppgjør. Makter ikke riksmekler Nils Dalseide å finne en løsning både Fellesforbundet og Norsk Industri kan anbefale, har Fellesforbundet varslet at vel 9.300 medlemmer blir tatt ut i streik fra i morgen tidlig.

Allerede da riksmekleren før helga orienterte pressen om situasjonen sa han at det trolig blir nødvendig å mekle «på overtid», dvs ut over den formelle fristen ved midnatt.

Her er lista over bedrifter som blir rammet av streik fra onsdag dersom meklingen mislykkes.

Selv om lite har lekket ut om hvordan meklingen utvikler seg er det ventet at pensjonsspørsmålet og turnusorndingen for Fellesforbundets medlemmer som jobber offshore vil være blant de mest krevende temaene å finne løsninger på.

Fellesforbundet har et klart ønske fra LOs representantskap om å bruke tariffoppgjøret til å sikre fagbevegelsen innflytelse over tjenestepensjonsordningene i privat sektor.

Forbundet har også et betydelig press på seg fra medlemsgrupper som jobber i Nordsjøen. De vil ha like god turnusordning som oljearbeiderne.

I tillegg vil naturlig nok størrelsen på lønnstilleggene stå sentralt. Fellesforbundets krav er at tilleggene må være store nok til å sikre medlemmenes kjøpekraft. Arbeidsgiverne har med seg et klart pålegg fra NHOs representantskap om å sørge for at lønnsveksten blir minst 0,6 % lavere enn i fjor. Det vil si under 3 % for industriarbeiderne.

Ny streikefare lørdag

Om riksmekleren skulle klare å lose frontfaget konfliktfritt i havn, står en ny vanskelig mekling på programmet umiddelbart. Fredag kl 24 går fristen ut for å mekle fram ne løsning i lønnsoppgjøret for byggebransjen.

Her er det særlig minstelønnssatsene som står sentralt. De er særlig viktige siden tariffavtalen for byggebransjen er allmenngjort. Dermed fungerer tariffavtalens minstelønnssatser som er felles «lønnsgulv» for alle bygningsarbeidere. Fellesforbundets ambisjon er å få hevet minstelønnssatsen fra 77 % av gjennomsnittslønna i bransjen til 85 %.

Mislykkes meklingen har Fellesforbundet varslet at 6.000 bygningsarbeidere tas ut i streik fra og med lørdag.

Her er lista over byggefirmaer som kan blir rammet av streik fra lørdag.

Meklinger og forhandlinger i kø

Allerede lørdag og søndag er det avtalt meklingsmøter i lønnsoppgjøret for hotell- og restaurantnæringen, og mandag og tirsdag til uka er det representantene for byggeindustrien som tropper opp hos riksmekleren.

Torsdag 3. april starter et av vårens mest omfangsrike lønnsoppgjør. Det gjelder ansatte i alle landets kommuner og fylkeskommuner, unntatt Oslo. Da møtes kommunenes interesseorganisasjon, KS, og en haug med fagforbund fra LO, Unio, YS og Akademikerne for å utveksle krav. Et av de mest kontroversielle temaene i dette oppgjøret blir trolig lærernes arbeidstid.

På våre tariffsider finner du både kalender med full oversikt over forhandlinger og meklinger og løpende nyheter om tariffoppgjøret, samt fakta- og bakgrunnsstoff.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse