JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bevegelse - men fortsatt avstand i frontfaget

Streikefaren er stor så lenge det er avstand mellom partene. Særlig mer enn dette sier ikke riksmekleren knappe fem timer før meklingsfristen går ut.
Riksmekler Nils Dalseide møtte pressen i kveld.

Riksmekler Nils Dalseide møtte pressen i kveld.

Håvard Sæbø

harald.henmo@lomedia.no

anne.siri.rena@lomedia.no

Følg meklingsinnspurten gjennom vårt livestudio

Riksmekler Nils Dalseide påtar seg en vanskelig oppgave når han møter pressen og må holde tett om så godt som alt han vet. Da han møtte pressen litt før klokka 19.00 tirsdag kveld konstaterte han at partene har kommet nærmere på noen punkter, mens det fortsatt er betydelig avstand på andre.

– Streikefaren er stor fram til en løsning foreligger, sa Dalseide.

Her er lista over bedrifter som blir rammet av streik fra onsdag dersom meklingen mislykkes.

Om partene mot formodning forhandler seg fram til enighet før midnatt, vil det være en statistisk sjeldenhet.

God dialog

Ifølge riksmekleren er det ikke noe å utsette på stemningen mellom partene, som forhandler på Hotel Opera i Oslo sentrum.

– Dialogen er konstruktiv og god. Vi har jobbet jevnt i hele dag fram mot å finne en løsning, selv om mange vanskelige spørsmål skal behandles, sa Dalseide.

Riksmekleren mener det er svært viktig å lykkes med meklingen i de såkalte «frontfagsforhandlingene», som gjelder industrien. Forhandlingsresultatet herfra vil bli retningsgivende for resten av vårens tariffoppgjør.

Vanlig overtid

Fellesforbundet brøt forhandlingene 18. mars, og meklingen startet dagen etter. Dette var den såkalte frivillige meklingen, som gikk over i tvungen mekling sist fredag. Alt i henhold til fristene som er lagt på forhånd.

Aller siste frist er kl. 24.00 natt til onsdag, men det er vanlig at meklingen foregår på overtid. I hovedoppgjøret i 2012 (det er bare hovedoppgjør hvert annet år) ble partene enige klokken 11.30 dagen derpå.

To år tidligere kom man til enighet en halvtime tidligere – altså elleve timer på overtid.

Kommer ikke partene til enighet, blir det konflikt fra onsdag. Fellesforbundet har meldt «plassfratredelse», altså mulig streik, for 9358 medlemmer i 102 bedrifter.

Pensjon

Det mest omtalte punktet i årets oppgjør er Fellesforbundets krav, medbrakt fra LO, om at arbeidstakerne skal ha medbestemmelse over pensjonskassene i bedriftene. Det ble kategorisk avvist av Norsk Industri og NHO allerede før kravet ble overlevert.

– Vi står på et prinsipielt standpunkt om at pensjon ikke skal være en del av oppgjøret, sa administrerende direktør i Norsk Industri Stein Lier Hansen, og fulgte opp med at Norsk Industri var villige til å ta en konflikt på den prinsipielle linjen.

Fellesforbundets leder Arve Bakke satte, riktignok «med et smil», sin stilling inn på spørsmålet i et intervju med Klassekampen i januar. Dersom Fellesforbundet ikke klarte å levere på pensjonsspørsmålet, ville forbundet stå «uten leder», sa han.

Men med et smil, altså

Lier Hansen og Bakke er forhandlingsledere for hver sin delegasjon under lønnsoppgjøret.

Alt er vanskelig

Partene har taushetsplikt under meklingen, og har dermed ikke kunnet si noe offentlig siden bruddet 18. mars. Den gangen var begge parter tydelig på at de ikke hadde kommet noen vei på egenhånd.

– Det har ikke vært framdrift på noen spørsmål. Alle kravene fra Fellesforbundet er like vanskelige for oss, sa Lier Hansen.

Blant Fellesforbundets krav er blant annet at forbundets medlemmer offshore skal jobbe en turnusordning med 14 dager på og 28 dager av – uten lønnstrekk.

Norsk Industri leverte motkrav om at en slik ordning skal gi lavere lønn, da den har et mindre antall arbeidstimer i året enn snittet.

Lønn og arbeidstid

Fellesforbundet leverte ikke noe spesifisert lønnskrav ved forhandlingsstart, annet enn at det kreves et «generelt lønnstillegg», og at kravene ville bli spesifisert i løpet av forhandlingene.

Lier Hansen har sagt flere ganger på forhånd at han vil «se to-tallet» - altså en lønnsvekst på under tre prosent.

I tillegg har Norsk Industri levert krav om å utvide normalarbeidsdagen til å gjelde mellom kl. 06.00 og 21.00. Det avviste Bakke kategorisk ved forhandlingsbruddet 18. mars.

– Norsk Industri har noen krav som vi aldri vil kunne akseptere. Det gjelder blant annet kravet om å utvide normalarbeidsdagen og kravene deres knyttet til likebehandlingsprinsippet, sa han.

Norsk Industri ønsker at det skal kunne gis unntak fra reglene om likebehandling av fast ansatte og innleide arbeidere dersom de innleide kommer fra et bemanningsbyrå med tariffavtale.

– Arbeidsgiverne leter etter muligheter for å kunne leie inn arbeidskraft billigere, sa Arve Bakke.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse