JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Brudd i kommuneoppgjøret

LO Kommune brøt ved femtiden i ettermiddag forhandlingene med KS. Nå går oppgjøret til mekling, med frist 25. mai.
Ragnhild Lied fra Utdanningsforbundet (tv), Per Kristian Sundnes og Mette Nord må konstatere at avstanden mellom partene  i kommuneoppgjøret var så stor at det ble brudd.

Ragnhild Lied fra Utdanningsforbundet (tv), Per Kristian Sundnes og Mette Nord må konstatere at avstanden mellom partene i kommuneoppgjøret var så stor at det ble brudd.

Per Flakstad

per.flakstad@fagforbundet.no

Dersom partene ikke blir enige om en meklingsløsning, kan det blir streik i kommunene fra mandag morgen 26. mai.

- Avstanden var for stor til at vi ville klare å bli enige innen frister, sier forhandlingsleder Mette Nord i LO Kommune.

- I tillegg til de økonomiske utfordringene, var det også mange andre elementer som skulle på plass i dette oppgjøret, blant annet et nytt lønnssystem. I den forbindelse godtar vi ikke at KS vil avsette så mye som halvannet prosent av den totale lønnsramma til lokale forhandlinger. Disse pengene burde i stedet brukes i det sentrale oppgjøret og det nye lønnssystemet, legger hun til.

Kommunenes arbeidsgiverorganisasjon KS la fram sitt økonomiske tilbud tidligere i dag. Selv om arbeidstakerne fikk gjennomsalg for noen av sine krav, blant annet garantilønn på 364.000 kroner og to nye årsopprykk, var likevel den totale rammen på 3,1 prosent alt for lavt, ifølge LO Kommune.

- Vi har hatt en mindrelønnsutvikling for våre grupper, og når KS legger seg lavere enn resultatet for frontfagene i industrien, ville lønnsforskjellen i forhold til de kommuneansatte blitt enda større. Det kunne vi ikke leve med, sier Mette Nord.

Bruddet kom ikke helt uventet på forhandlingsleder i KS, Per Kristian Sundnes.

- Vi var forberedt på dette. Samtidig har partene hatt en god dialog, og vi har kommet mange steg videre siden vi startet. Men vi må bare konstatere at de økonomiske utfordringene viste seg å være så store at vi nok en gang må be Riksmekleren om hjelp, sier han.

Både Mette Nord og Per Kristian Sundnes innrømmer at det er et lite nederlag at de ikke klarer å bli enige gjennom en forhandlingsløsning.

- Vi har det som en klar målsetting ved hvert oppgjør, og begge parter har jobbet hardt for å få det til. Men så må vi bare innse at i år ble utfordringene så store at vi innså at det ikke ville bli mulig å komme i mål gjennom forhandlinger innenfor fristen, sier de.

Oppgjøret går nå til mekling. Det er allerede avtalt meklingsstart 5. mai. Fristen for å komme fram til en løsning er ved midnatt søndag 25. mai.

Annonse

Flere saker

Annonse