JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL & IT Forbundet: – Et nederlag for pensjonskravet

Et forbundsvist oppgjør er dårlig nytt for dem som ønsker at pensjon skal bli førstekravet i årets lønnsoppgjør, mener Jan Olav Andersen.
Jan Olav Andersen har større tro på å få til en god løsning på pensjon gjennom et samordnet oppgjør.

Jan Olav Andersen har større tro på å få til en god løsning på pensjon gjennom et samordnet oppgjør.

Martin Folmoe

knut.viggen@lomedia.no

– Jeg har større tro på å få til en god løsning på pensjon gjennom et samordnet oppgjør, sier leder i forhandlingsavdelingen i EL & IT Forbundet, Jan Olav Andersen, etter at Fellesforbundets leder, Arve Bakke, torsdag flagget sitt ønske om et forbundsvist oppgjør, og uendret kjøpekraft fremfor økte pensjoner.

Dermed ga sjefen i det forbundet som tradisjonelt utgjør frontfaget i norske lønnsoppgjør et klart signal om hva som blir konklusjonen når Fellesforbundets tillitsvalgte møtes for å diskutere oppgjørsform 28. januar.

Det er LOs representantskap som 18. februar skal ta endelig stilling til oppgjørsform, men Fellesforbundets vedtak vil veie tungt i vektskålen.

Klart mandat

Dermed går signalene fra frontfaget i en helt annen retning enn det både LOs ledelse og flere andre forbund, deriblant EL & IT Forbundet og Handel og Kontor, har uttalt tidligere.

EL & IT Forbundets delegasjon til LOs representantskap 18. februar fikk allerede før jul et klart mandat fra sitt eget landsstyre: Dersom LO velger pensjon som førsteprioritet, går forbundet inn for et samordnet oppgjør.

– Det vi vedtok på vårt landsstyremøte er at dersom LO kommer til at pensjon er et så viktig spørsmål at det må løftes frem, så vil et samordnet oppgjør være det beste verktøyet for å få til en god løsning, forklarer lederen i forhandlingsavdelingen i EL & IT Forbundet, Jan Olav Andersen.

Har respekt

Han legger ikke skjul på at han personlig beklager at andre ikke anser pensjonsspørsmålet for å være så viktig at det er verdt en felles opptreden i LO-familien.

– Fellesforbundet er kjent for å være et forbund som tar ansvar, men jeg forstår at det kan være dumt å legge frem et krav som medlemmene ikke ønsker å kjempe for, sier Andersen som har respekt for at hvert enkelt forbund har sine egne prosesser i forbindelse med Hovedoppgjøret.

– Vi har også hatt en grundig prosess internt i vårt eget forbund, sier Andersen.

EL & IT Forbundet avviklet tre landstariffkonferanser i fjor høst innen henholdsvis elektro (LOK), energi og IT/IKT, der det ble fremmet hundrevis av forslag til endringer i overenskomstene og lønnssystemene. Noen av dem nådde helt opp til toppen av prioriteringslistene.

– Det er ikke noe nederlag for EL & IT Forbundet skulle det bli et forbundsvist oppgjør, men det vil være et nederlag for pensjonskravet, sier Jan Olav Andersen. Han forklarer at EL & IT er godt forberedt også på et forbundsvist oppgjør.

– Vi har viktige krav på alle våre overenskomster, så jeg ser ikke det som noe problem, sier Andersen.

– Veldig krevende

Han vil imidlertid dempe forventningene for dem som er opptatt av pensjon i et eventuelt forbundsvist oppgjør.

– Jeg anser det som veldig krevende i et forbundsvist oppgjør å få til et resultat som er vesentlig bedre enn det frontfaget har fått til. Det må i så fall være et krav som frontfaget ikke har tatt opp, sier Andersen.

Et eksempel på dette kom i 2010 da EL & IT Forbundet som de første fremmet krav om - og fikk innfridd - betalt 14-dagers pappaperm. Først to år senere fulgte frontfaget opp. At det samme kan skje med et så sentralt krav som pensjon anses som svært usannsynlig.

24. og 25. januar møter forhandlingsutvalget i EL & IT Forbundet motparten i Norsk Teknologi til et forberedende møte. Senere går det slag i slag.

– Vi har allerede begynt å sortere og rydde i kravene fra landstariffkonferansene i høst og er godt i gang med forberedelsene til vårens hovedoppgjør. Det er gjort et godt og grundig arbeid i alle våre tariffområder, sier Andersen.

18. februar faller avgjørelsen og frem til da forbereder Andersen og EL & IT Forbundet seg på alle alternativer.

– Jeg anser det som veldig krevende i et forbundsvist oppgjør å få til et resultat som er vesentlig bedre enn det frontfaget har fått til.

Jan Olav Andersen, leder i forhandlingsavdelingen, EL & IT Forbundet.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse