JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL & IT går inn for samordnet oppgjør om pensjon

Et enstemmig landsstyre i EL & IT Forbundet går inn for et samordnet oppgjør om pensjon i 2014.
PENSJON: Bjørn Helmersen, klubbleder i Nord-Trøndelag Elektristitetsverk, frykter at ansatte mister pensjonsrettigheter i stor stil.

PENSJON: Bjørn Helmersen, klubbleder i Nord-Trøndelag Elektristitetsverk, frykter at ansatte mister pensjonsrettigheter i stor stil.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

Før landsstyret på Sørmarka hadde tre landstariffkonferanser i forbundet behandlet oppgjørsform. To av dem, elektro (LOK) og energi hadde anbefalt samordnet oppgjør, mens det tredje – IKT/Spekter – enstemmig hadde gått inn for forbundsvist oppgjør. Det betød at minst en av bransjene i forbundet ikke kunne få landsstyrets tilslutning.

LO-leder Gerd Kristiansen innledet landsstyremøtet og kom også inn på problemstillingene rundt pensjonsspørsmålet i privat sektor.

– Men oppgjørsform overlater jeg til dere å diskutere, sa LO-lederen.

Det ble en debatt som ganske klart avdekket forskjellene i ståsted, mellom dem som mener at forbundsvist oppgjør og krav knyttet til de enkelte overenskomstene er viktigst og dem som mener at toget for bedre tjenestepensjonsordninger i privat sektor går i 2014 og at det derfor må et samordnet oppgjør til.

Hånd på rattet

I forslaget til vedtak, som ble vedtatt mot fire stemmer i forbundsstyret dagen før landsstyret, heter det at forbundet går inn for et samordnet oppgjør, forutsatt at dette spørsmålet blir en sentral prioritering og at et samlet LO går inn for dette når LOs representantskap møtes for å ta en endelig avgjørelse 18. februar.

– Vi vil ha en hånd på rattet hvis det viser seg at det blir et samordnet oppgjør, sa Terje Aaberg, som var først oppe på talerstolen etter Gerd Kristiansens innlegg. Senere i debatten vekslet det mellom dem som mente pensjon var viktigst og andre som holdt fast på sine standpunkt om et forbundsvist oppgjør.

Trenger hjelp

Nina Farnes-Hansen fra Elektroarbeidernes Fagforening i Oslo og Akershus sier medlemmer i privat sektor nå trenger all den hjelpen de kan få.

– Vi har folk som i dag går på ordninger som ikke gir noen avkastning i det hele tatt. Vi må være klar til å ta den kampen hvis den står nå, sa Farnes-Hansen.

Bjørn Helmersen fra Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) er klubbleder i en bedrift der de står i fare for å miste dagens opparbeidede pensjonsrettigheter.

– Hvis kampen for pensjonene i privat sektor innebærer et samordnet oppgjør vil også jeg gå for det, sa Helmersen.

Eysten Garberg fra montørklubben i Bravida i Trondheim mente tiden er inne.

– I vår klubb er det masse snakk om pensjon. Og i Bravida flirer bare ledelsen av oss når vi snakker om pensjon. De har råd til det, men vil ikke gi oss mer i pensjon. Dagens toprosentordning er i realiteten en enprosentordning. De som sitter og jubler i dag er forsikringsselskapene som forvalter pensjonene våre, sa Garberg.

Stor fallhøyde

Svein Åge Samuelsen fra IKT Bransjens Fagforening og Atea mente også at pensjon er et viktig spørsmål.

– Men selv om jeg er opptatt av pensjon, støtter jeg vedtaket på landstariffkonferansen vår. Det er viktig for oss at vi får flere over på IKT-overenskomsten, ikke minst for å kunne organisere flere i bransjen, sa Samuelsen. Helge Enger i Telenor pekte også på at IKT-bransjen står samlet i ønsket om et forbundsvist oppgjør.

– Fallhøyden er veldig stor tariffmessig for svært mange i vår bransje og behovet for harmonisering og samordning er stor, sa Enger.

Per Gunnar Salomonsen mener et forbundsvist oppgjør er nødvendig for å styrke de enkelte overenskomstene.

– Vi har ikke så god tid, dessverre at vi kan vente på dette, sa Salomonsen.

Leder i forhandlingsavdelingen, Jan Olav Andersen, kunne etter debatten konstatere at landsstyret var uenig. 25 stemte for forslaget fra Øyvind Wallentinsen om et forbundsvist oppgjør. Dermed falt forslaget. I den avsluttende avstemningen sluttet EL & ITerne rekkene og det var ingen som stemte imot forbundsstyrets forslag.

Vedtaket i landsstyret betyr at delegatene fra EL & IT Forbundet har fått et klart mandat i LOs representantskap 18. februar.

De som sitter og jubler i dag er forsikringsselskapene som forvalter pensjonene våre.

Eystein Garberg, Montørklubben i Bravida.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse