JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Enighet for maskinkjørerne

Minstelønna heves til 170 kroner i timen.

Erlend Angelo

Norsk Arbeidsmandsforbund og Maskinentreprenørenes forbund (MEF) har i dag blitt enige om forslag til ny overenskomst for maskinentreprenørene. Overenskomsten er den tredje størte i Arbeidsmandsforbundet, med 3.950 medlemmer. Det er et vidt spekter av bedrifter på overenskomsten, fra bedrifter med en maskin, til store bedrifter som konkurrerer på linje med anleggsbedrifter. Både store masseforflytninger, betongarbeid og tunnelarbeid utføres av bedrifter på overenskomsten.

God tone

Forhandlingene var ferdig tidlig på ettermiddagen tirsdag 13.mai.

– Vi fikk gått igjennom mye i går, så det sto ikke så mye igjen i dag, forteller forhandlingsleder Helge Haukeland.

– MEF er gode å forhandle med. De går rett på sak, og det var en god stemning under forhandlingene, legger han til.

Lønnsbestemmelser

Partene har blitt enige om et generelt tillegg på kr 0,75 pr time. I tillegg økes ansiennitetstillegget med 1 krone per time. Minstelønna økes med 6 kroner per time, og ny minstelønnssats blir da 170 kroner per time. Tillegget for ADK-sertifikat øker med 2 kroner, og øker til 8 kroner per time. Og fagbrev gis et tillegg på 1 krone, og øker dermed til 12 kroner per time. Og kloakktillegget økes med 5 kroner, til 20 kroner per time.

– Økningen i minstelønnen og ansiennitetstillegget var viktig. For mange på overenskomsten er ikke en økning i minstelønna bare luft. Mange i bransjen går på minstelønna, og vil få en bra heving av timelønna, sier Haukeland.

Arbeidsgrupper

Partene ble også er enige om å sette ned felles arbeidsgrupper om minstelønn og arbeidstid under dag, produktivitet i bransjen og avlønning på arbeidstidsordninger m.m.

– Minstelønn under dag, det vil si for tunnellarbeidere. Tunnellarbeiderne har en høyere lønn enn snittet i bransjen. Det har ikke vært noe problem så lenge det bare har vært norske firma. Men utenlandske firma som tar anbud legger seg på minstelønna, og dette blir sterkt konkurransevridende . Derfor ønsker man en egen minstelønn for tunnelarbeidere, som er høyere enn minstelønna på overenskomsten, forklarer forhandlingslederen.

Hvor mange arbeidsgrupper det blir, avgjøres når partene setter seg sammen. Og arbeidsgruppene skal bli ferdige innen untgangen av mars neste år.

Ett enstemmig forhandlingsutvalg anbefaler medlemmene om å stemme ja ved uravstemningen.

Uravstemningsfristen er 11. juni.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse