JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Enighet i byggeindustrien

Det blir ingen streik blant 5.866 arbeidere i byggeindustrien, etter tariffenighet i natt. Oppgjøret ble dyrt, mener arbeidsgiverne.
IKKE STREIK: Det blir ikke streik ved Nordan eller andre produsenter av byggevarer.

IKKE STREIK: Det blir ikke streik ved Nordan eller andre produsenter av byggevarer.

Håvard Sæbø

eline@lomedia.no

For ansatte i byggeindustrien har økt minstelønn vært et viktig krav også ved dette oppgjøret. Da det kom til enighet bare en halv time etter fristens utløp natt til onsdag, kunne forhandlingsleder Steinar Krogstad i Fellesforbundet konstatere at det blir noen solide kronetillegg på minstelønna også ved dette oppgjøret.

Minstelønna etter ett år i bransjen økte fra 157 til 164,70 i timen, mens for nybegynnere er den nye satsen 162 kroner timen. Fagarbeidertillegget økte til 10 kroner timen, opp drøye 8 prosent.

– Vi er godt fornøyd med det økonomiske resultatet. Vi kunne ha tenkt oss å komme lenger på en del spørsmål rundt overenskomsten, men det var krevende nok å komme i mål med minstelønnsøkningen. Og det er tross alt det viktigste for medlemmene, sier Krogstad.

Han understreker at det har vært en god utvikling av minstelønna i byggeindustrien de siste oppgjørene.

Her kan du lese om stemningen ved forhandlingsoppstart.

Garanti

En utfordring innenfor byggeindustrien er at det er ganske store lønnsforskjeller innenfor overenskomsten. Snittet i bransjen er såpass høyt at lavtlønte i bransjen har gått glipp av lavlønnstillegg. For å bøte på dette krevde Fellesforbundet at det skulle innføres en lønnsgaranti basert på gjennomsnittet av lønna i byggeindustrien og en bestemmelse om såkalt "dagsing".

– Dette er en overenskomst som ligger helt på grensa til en lavlønnsoverenskomst. Så å heve minstelønna gir en reell lønnsvekst for en del medlemmer. Men å få inn en garantibestemmelse er motparten prinsipielt imot, så vi har ikke brukt veldig mye tid og krefter på det. Det gir bedre resultater å satse på minstelønna, sier Steinar Krogstad.

– Ble dyrt

– Meklingen har vært svært krevende. Resultatet er en utfordring for næringen, men vi er imidlertid tilfredse med at vi unngikk konflikt, sier Siri Bergh, forhandlingsleder for BNL i en pressemelding fra NHO. I møteboka fra Riksmekleren framgår det at arbeidsgiverne synes det ble et dyrt oppgjør, og det understrekes at det nå ikke finnes rom for lokale forhandlinger mange steder.

Resultatet er imidlertid innenfor rammen på 3,3 prosent fra frontfaget.

– Det er ingen grunn til å klage. Jeg oppfatter at BNL her målbærer synspunkter fra den delen av bransjen som nå vil merke at minstelønna heves, sier Fellesforbundets Steinar Krogstad.

Pensjon og opplæring

Også andre av de viktige resultatene i frontfaget kom med i forslaget til ny overenskomst for byggeindustrien. Alle får det generelle lønnstillegget på 75 øre timen. I tillegg kommer det inn bestemmelser i tariffavtalen som styrker retten til fagopplæring og språk og kunnskap om sikkerhet – noe som er viktig i en bransje med et ganske stort innslag av arbeidsinnvandrere.

Avtalen fastslaår at "partene gir sin tilslutning til at det gjennomføres en utredning om framtidig pensjonsløsning.

Hele meklingsforslaget kan du lese her. Det sendes nå ut til uravstemning, med frist 7. mai.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse