JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet og Virke

Fagforbundet med gjennombrudd for hybridpensjon

For første gang har det blitt forhandlet fram en hybridpensjonsløsning i et hovedoppgjør.
FØRSTE GANG:  – Vi håper dette betyr et gjennombrudd for hybridpensjon, sier forhandlings­leder Raymond Turøy i Fagforbundet.

FØRSTE GANG: – Vi håper dette betyr et gjennombrudd for hybridpensjon, sier forhandlings­leder Raymond Turøy i Fagforbundet.

Sidsel Hjelme

knut.nygaard@fagbladet.no

– Vi håper dette betyr et gjennombrudd for hybridpensjon, sier forhandlingsleder Raymond Turøy i Fagforbundet.

Forhandlingsløsningen ble klar tidlig fredag morgen. Fagforbundet forhandlet med arbeidsgiverorganisasjonen Virke. Oppgjøret handler om ideelle organisasjoner innen helse, utdanning og kultur, det såkalte HUK-området.

Les mer om oppgjøret på fagforbundet.no

– Det viktigste vi har blitt enige om er en god løsning for tjenestepensjon, sier Fagforbundets forhandlingsleder Raymond Turøy.

– Alle fortjener en livsvarig tjenestepensjon som er kjønnsnøytral, mener Raymond Turøy.

– Det har vi fått til gjennom tøffe og konstruktive forhandlinger med Virke.

En hybridløsning for tjenestpensjon er en mellomløsning som er bedre for arbeidsgiver enn en ytelsespensjon og tryggere for de ansatte enn innskuddspensjon. Det er blant annet fordi hybridløsningen fortsatt er en kollektiv løsning som er livsvarig og slår ut likt for kvinner og menn.

Tjenestepensjon for dummies (Juristforbundet)

LO gratulerer

LO gratulerer i en pressemelding Fagforbundet, NTL, FO og MFO med «historisk avtale».

I forhandlingene med Virke på HUK-området (helse, undervisning og kultur) er det enighet om at forsikret tjenestepensjon, vanligvis kalt hybridpensjon, kan brukes for konkurranseutsatte virksomheter. - Dette gir flere tusen medlemmer en helt annen trygghet for framtidige pensjonsytelser, sier LO nestleder Tor-Arne Solbakken.

Ingen virksomheter endrer pensjon som direkte følge av oppgjøret, og det er avtalt særdeles gode prosessregler når slik overgang eventuelt skal skje, ifølge LO.

Solbakken berømmer også Virke for at de som første arbeidsgiverorganisasjonen har vært villig til å innse de fordelene hybridpensjon har, kontra ren innskuddsordning.

Solbakken registrerer at Skolenes Landsforbund, som eneste LO forbund, ikke fant å kunne bli med på avtalen.

Flere brøt forhandlingene

NTB skriver at Unio, Akademikerne, Lederne og Skolenes Landsforbund brøt forhandlingene med Virke, og mener Virke vil ta styringsretten over pensjonsordningene. Nå trenger de meklerens hjelp i lønnsoppgjøret i HUK-området.

LO, unntatt Skolenes Landsforbund, og YS aksepterte forslaget til lønnsoppgjør – hvor framtidige pensjonsordninger var den vanskeligste nøtten å knekke, Men Unio, Akademikerne og Lederne sier nei. Bruddet var et faktum i 1-tiden natt til fredag.

Dermed blir det nå riksmeklerens oppgave å få til en enighet om endringer i pensjonsordningene til ansatte i private virksomheter i helse-, utdannings- og kultursektoren. Klarer han ikke det, blir det streik for flere tusen medlemmer i de fire organisasjonene.

Hybridpensjon

Virke vil gi virksomhetene muligheten til å avvikle den eksisterende ytelespensjonsordningen og erstatte den med en ny hybridpensjon. Siden de fleste virksomhetene i HUK-området, som skoler, høyskoler og helseinstitusjoner, driver i samme sektor som tilsvarende offentlige virksomheter, er lønns- og arbeidsvilkår langt på vei de samme som i det offentlige.

– Bruddet er i hovedsak begrunnet i at Virke ønsket styringsrett på endringer til hybridpensjon i blant annet spesialisthelsetjenesten, skoler og høyskoler, skriver Unio i en uttalelse på sine nettsider.

Annonse
Annonse