JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fellesforbundet fornøyd med resultatet på reise, kost og losji:

Fellesforbundet fikk gjennomslag for å stoppe bedrifter som ikke betaler reise, kost og losji

– Nå blir det dyrt for dem har har fuska med reglene for reise, kost og losji. Fra nå av vil norske arbeidere ha reell mulighet til å være konkurransedyktige, sier Jørn Eggum.
Forbundsleder Jørn Eggum mener Fellesforbundet endelig har fått has på praksisen med å velte utgiftene for pendling over på pendlerne. I forgrunnen Norsk Industris Stein Lier-Hansen, som mener resultatet er balansert.

Forbundsleder Jørn Eggum mener Fellesforbundet endelig har fått has på praksisen med å velte utgiftene for pendling over på pendlerne. I forgrunnen Norsk Industris Stein Lier-Hansen, som mener resultatet er balansert.

Håvard Sæbø

eline@lomedia.no

helge@lomedia.no

– Jeg er veldig glad for at vi har fått fjernet muligheten til å definere tilreisende arbeidere som «inntatt på stedet». Dette har skapt store problemer ute i industrien.

Det sier Jørn Eggum, Fellesforbundets leder, om resultatet av den særskilte delen av oppgjøret som handlet om reisereglene for tilreisende.

Mer om resultatet av tariffoppgjøret finner du her

Sliterne i privat sektor får et nytt tillegg, for å gjøre det lettere å gå av tidlig

Eggum sier det nå endelig er på plass regler som skal forhindre praksisen som har utviklet seg over tid, der tilreisende arbeidere defineres som lokalt ansatte og dermed ikke har fått dekket reise, kost og losji eller utbetalt det tariffestede bortetillegget på 20 prosent av lønna.

Mange av «bedriftene» disse arbeiderne har vært ansatt i er reine postkassekonstruksjoner registrert på produksjonsstedene. Derfor har et av de viktigste kravene til Fellesforbundet vært å få en definisjon av «bedrift» som ikke gjør det mulig å behandle pendlere som lokalt ansatte (såkalt inntatt på stedet).

Dette mener LO-lederen om resultatet av tariffoppgjøret

Balansert løsning

– Praksisen med «inntatt på stedet» har ført til sosial dumping over hele landet, fastslår Eggum. Men ikke bare den sosiale dumpingen har vært en rød klut for Fellesforbundet. At bedriftene har latt de stort sett østeuropeiske arbeiderne ta regningen for reise og opphold i Norge, har gjort dem langt billigere enn norske, fast ansatte – et sted mellom 50 og 70 kroner timen.

– Nå blir det vanvittig dyrt for fuskerne der ute, sier Eggum.

– Dette gir oss et helt nytt rettslig rom, understreker han.

Direktøren i Norsk Industri, Stein Lier Hansen mener løsningen de har kommet fram til er veldig balansert.

– Den sikrer at våre medlemmer kan bemanne opp seg når det er behov for det, men samtidig er det en ordning som sikrer den seriøsiteten som Fellesforbundet er ute etter, sier Lier Hansen.

Vil du vite mer om hva denne striden handler om? Les denne reportasjen fra Fjellstrand verft om Odd og Karsten som ble for dyre for arbeidsgiverne

Nemnd for gråsonetilfeller

Ifølge Eggum har partene klart å bli enige om en skikkelig opprydding i reisekapittelet i tariffavtalen for industrien. Gamle og uklare formuleringer er tatt ut og det er tydeligere definert hva som er en bedrift og hva tillitsvalgtes rolle skal være.

Blant annet er det slått fast at en bedrift må være klart identifiserbar på stedet og ha en reell organisering med egen, stedlig og synlig ledelse. Arbeidstakerne skal ha et tydelig definert fast arbeidssted i sin kontrakt og ikke kunne flyttes mellom ulike arbeidssteder uten å få dekket reise, kost og losji.

Disse reglene skal også gjelde de ansatte hos bedriftenes underleverandører.

– Vi har i tillegg fått på plass en nemnd som skal behandle tilfeller der reglene kan tolkes ulikt, tilfeller i gråsonen. Her skal partene kunne hente inn hjelp fra riksmekleren, i tillegg til muligheten for å kjøre vanlig tvist.

Her finner du hele protokollen fra forhandlingene

Hindrer misbruk

Norsk Industris Stein Lier-Hansen er også tilfreds.

– Vi har alltid vært enig med Fellesforbundet om at vi må ha bestemmelser som hindrer misbruk. Det har vi oppnådd nå, samtidig som vi ikke har lagt unødvendig vanskeligheter for de bedriftene som kan utnytte oppbemanning på en måte som er helt nødvendig for å gjennomføre store oppdrag, sier han.

Reise, kost og losji ble i liten grad en del av ramma, fordi den omfatter så få personer. Han vil ikke si noe ørebeløp.

– Det gir ikke utslag i forhold til prosent av ramma, hevder han.

3,50 kroner mer i timen til blant andre renholdere, vektere, skianlegg og privat parkering

Trenger tid

De nye reglene trer i kraft fra 1. november. Det mener forbundssekretær Knut Øygard gir et viktig signal til bedriftene: her skal det faktisk gjennomføres et helt nytt regelverk, og det får de den nødvendige tiden til å forberede seg til.

– Vi snakker her om omfattende endringer. At dette kommer tydelig fram i protokollen er positivt, sier Øygard.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse