JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fellesforbundet går for forbundsvist

Fellesforbundet har offisielt vedtatt at de ønsker et forbundsvist tariffoppgjør. Her kan du lese kravene de stiller.
Fellesforbundets leder Arve Bakke vil blant annet heve de lavtlønte og sikre kjøpekrafta for resten av sine medlemmer i årets tariffoppgjør. For å få til det ønsker Fellesforbundet et forbundsvist oppgjør.

Fellesforbundets leder Arve Bakke vil blant annet heve de lavtlønte og sikre kjøpekrafta for resten av sine medlemmer i årets tariffoppgjør. For å få til det ønsker Fellesforbundet et forbundsvist oppgjør.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

erlend@lomedia.no

Det har vært mye snakk om hva slags type tariffoppgjør vi skal få i år: Samordnet, der LO forhandler direkte med NHO, eller forbundsvist, der forbundene forhandler med sine arbeidsgiverorganisasjoner.

Nå har Fellesforbundet vedtatt at de ønsker et forbundsvist oppgjør. Og da blir det trolig det, all den tid forbundet har stor makt innad i LO på dette området, da de "eier" det såkalte frontfaget, altså de bransjene som forhandler først av alle i et forbundsvist tariffoppgjør.

Europa preger oppgjøret

Fellesforbundet skriver i sine vurderinger at situasjonen i Europa vil sette sitt preg på årets oppgjør. Stor økonomisk usikkerhet både internasjonalt og Europa betyr at det må gjøres trenge prioriteringer foran årets oppgjør.

Pengemessig betyr det at forbundet krever at kjøpekrafta opprettholdes. Med andre ord: Du skal ha like god råd i år som du hadde i fjor.

Forbundet fortsetter satsinga på de lavtlønte, noe som betyr mer til dem som har minst.

Vil diskutere allmenngjøring

Fellesforbundet ønsker også å forhandle om allmenngjøringsordningen. Også under hovedoppgjøret 2012 ble forbundet enig med Norsk Industri om å se på denne ordningen, uten at de har klart å komme til enighet i etterkant.

Fellesforbundet vil derfor komme med krav om en forenklet ordning, som de håper Norsk Industri blir med på – og at partene vil ta dette opp med regjeringen for å få til nødvendige lovendringer.

Satser på seniorene

Statsansatte har lenge hatt muligheter for ekstra fridager etter fylte 62 år. I dag har mange muligheten til 14 dager ekstra fri – som et tiltak for å motivere eldre arbeidstakere til å utsette fratreden fra arbeidsliv og inntreden i pensjonstilværelsen.

I år ønsker Fellesforbundet også slike "seniordager" i sine tariffavtaler, med andre ord ekstra fridager med lønn og andre motiverende tiltak for å beholde seniorene lengst mulig i arbeidslivet.

... hva med pensjon?

Den store snakkisen i fagbevegelsen i forkant av årets tariffoppgjør har vært pensjon, nærmere bestemte Obligatorisk tjenestepensjon (OTP).

LO og flere forbund har ønsket samordnet oppgjør nettopp for å få gjennom en endring på dette punktet.

Nå forteller Fellesforbundet at de vil komme med krav også på dette punktet.

Arbeidstakere skal få medbestemmelse over egen pensjon, samtidig skal mer av det arbeidsgiver innbetaler gå til pensjon og mindre til administrasjon. Dette skal skje gjennom en mer effektiv og samordnet pensjonsordning.

Vil kreve ny offshorerotasjon

Igjen vil Fellesforbundet kreve en innføring av 14-28-rotasjon offshore for ansatte i leverandørindustrien. Altså to uker på jobb, fire uker fri. Dette har vært et krav blant Fellesforbundets offshorearbeidere i mange år. Under tariffoppgjøret 2012 kom man et stykke på vei i dette arbeidet.

Avgjøres i LO i februar

Det er først 18. februar under LOs representantskapsmøte vi får endelig svar på hvilken oppgjørsform vi får i årets tariffoppgjør. Men Fellesforbundets forbundsstyre anbefaler altså sine representanter i dette møte å stemme for et forbundsvist oppgjør.

Les mer om Fellesforbundets krav her.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse