JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forhandlinger på rekke og rad

I morgen, 6. mai, starter private anlegg sine tarifforhandlinger. Syv av Arbeidsmandsforbundets overenskomster skal i forhandlinger før 17. mai.
Anlegg er først ut når Arbeidsmandsforbundet nå skal inn i en rekke forhandlinger i årets hovedoppgjør. Vakt er den eneste overenskomsten som hittil er ferdig.

Anlegg er først ut når Arbeidsmandsforbundet nå skal inn i en rekke forhandlinger i årets hovedoppgjør. Vakt er den eneste overenskomsten som hittil er ferdig.

Lisa Turøy Christiansen

ane.borrud@lomedia.no

I to dager skal Arbeidsmandsforbundet forhandle med BNL (Byggenæringens Landsforening) om overenskomsten for private anlegg. Anleggsbransjen har stor konkurranse fra utenlandsk arbeidskraft, som går på minstelønnssatsene i overenskomsten. Derfor er å få hevet disse minstelønnssatsene et viktig krav for bransjen under årets forhandlinger.

Til forhandlingene på service og vedlikeholdsoverenskomsten, er det satt av en dag; 8. mai. Her er det NHO Service som er motpart, og yrkesgruppene som går på overenskomsten er blant annet vaktmestere, skadesanering og skadedyrsbekjempelse.

12. og 13. mai setter Arbeidsmandsforbundet seg overfor Maskinentreprenørens Forbund (MEF) for å forhandle på maskinoverenskomsten. Maksinbransjen har mange av de samme utfordringene som anlegg, og har derfor også har økt minstelønnssatser som et viktig krav.

13. mai fortsetter Arbeidsmandsforbundet og NHO Service forhandlingene på renholdsoverenskomsten. Partene hadde i utgangspunktet satt av 8. og 9. april til forhandlinger, men de ble fort enige om å utsette forhandlingene til meklingen på vekteroverenskomsten var ferdig. 8. april ble det nemlig brudd i forhandlingene på vakt, og årsakene var prinsipielle. De samme prinsippene ville partene ha møtt hverandre med på renholdsoverenskomsten. Den 24. april kom den overraskende meldingene om at partene hadde blitt enige på vekteroverenskomsten, uten å gå veien om Riksmekleren. Dermed kan forhandlingene på renholdsoverenskomsten fortsette.

Parallelt med renholdsforhandlingene, skal Arbeidsmandsforbundet og NHO Service også forhandle på overenskomst for parkering den 13. mai. Høyere tillegg i overenskomsten er et sentralt krav for denne bransjen.

14. og 15. mai er forhandlinger på to overenskomster; bergindustrien og asfaltarbeid og veivedlikehold. På den førstnevnte er det Norsk Industri som er motpart, og på asfaltarbeid og veivedlikehold møter Arbeidsmandsforbundet BNL på den andre siden av forhandlingsbordet.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse