JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forhandlingsstart for vekterne

Vekteroverenskomsten er først ut av Arbeidsmandsforbundets tariffavtaler. Mandag 7. april klokka 12:00 startet forhandlingene.
De to forhandlingslederne; Petter Furulund fra NHO Service og Erna Hagensen fra Arbeidsmandsforbundet.

De to forhandlingslederne; Petter Furulund fra NHO Service og Erna Hagensen fra Arbeidsmandsforbundet.

Baard Fiksdal

Når vekterne setter seg til forhandlingsbordet er det lønna som er i fokus.

– Vi er kommet et stykke på vei, nå er det viktig at vi opprettholde nivået, sier Erna Hagensen, som er forhandlingsleder for Arbeidsmandsforbundet.

– Det er viktig at vi bevarer og forbedrer det lønnsnivået vi har forhandlet oss fram til, sier forbundssekretær Trond Karlsen, som har vakt som et av sine ansvarsområder.

Vekternes lønn ligger i dag på rundt 90 prosent av en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

– Dette er et resultat av de foregående forhandlingene, og spesielt det vi klarte å få til i 2010. Målet vårt er fortsatt å komme opp mot en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, sier Karlsen.

Pensjon

Vekterne ville i utgangspunktet ha samordnet oppgjør.

– Vår førsteprioritet er et samordna oppgjør, med pensjon som tema. Dette er ikke noe vi klarer å fronte alene, sa hovedtillitsvalgt i Securitas, Terje Mikkelsen, til Arbeidsmanden i februar.

LOs representantskap bestemte at det skulle bli forbundsvist oppgjør, med Fellesforbundet i front. Etter 17 timer på overtid hos Riksmekleren kom Fellesforbundet og Norsk Industri til enighet, og partene skal utrede pensjonsspørsmålet videre.

Dermed ligger det ikke an til at Arbeidsmandsforbundet og NHO Service vil bruke mye tid på pensjonsspørsmålet under forhandlingene de neste dagene. Erna Hagensen tar utgangspunkt i at punktene som ligger i møteboka fra frontfaget, deriblant pensjon, vil bli en del av protokollen i vekteroppgjøret.

– Noe annet vil være oppsiktsvekkende, sier hun.

Streik to oppgjør på rad

Både i 2010 og 2012 endte vekteroppgjøret med streik. Nå håper vekterne å komme i havn uten å ty til streikevåpenet.

– Å streike er det absolutt siste virkemiddelet vi bruker. I 2010 var det nødvendig for å få opp lønna, noe ettertiden også har vist. I 2012 ble vi tvunget opp i det. Vi skal gjøre alt vi kan for å unngå streik i år. Men dersom vi ikke har noen annen utvei, og det blir nødvendig å streike – så gjør vi det, avslutter Trond Karlsen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse