JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fort gjort i bilbransjen

Partene i bilbransjen skal inngå et forpliktende samarbeid mot useriøsitet i bransjen. Det er blant resultatene i årets første tariffoppgjør som ble løst uten mekling.
Bilbransjen går samlet mot useriøse aktører.

Bilbransjen går samlet mot useriøse aktører.

Jonny Olsson

harald.henmo@lomedia.no

Fellesforbundet og Norsk Bilbransjeforbund brukte bare én - riktignok lang - dag på de reelle forhandlingene, og kom i mål kvelden etter frontfaget.

– Vi har med det generelle som frontfaget ble enige om, og ellers fikk vi inn det meste vi ville, sier Fellesforbundets forbundssekretær Kine Asper.

Resultatet er et generelt tillegg på 0,75 kroner. I tillegg er minstelønnssatsene, skifttillegg og ubekvemstillegg økt med sju prosent. Smusstillegg og tillegg for arbeid med større enheter er økt til henholdsvis 6 og 7,10 kroner per time.

Fellesforbundet betegner resultatet som godt, mens Bilbransjeforbundet maner til moderasjon i de lokale lønnsforhandlingene.

Samarbeid

Dessuten skal det altså satses på tiltak mot useriøse aktører i bransjen. Det er Asper veldig fornøyd med.

– Her er vi enige om at noe må gjøres. Begge partene er opptatt av at bransjen må være seriøs, slik at man blant annet kan sikre omdømmet og rekrutteringen til faget, sier hun.

Samarbeidet skal blant annet sikre seriøsitet hos underleverandører. Hvordan det helt konkret skal foregå, er ikke klart ennå.

– Men jeg opplever en rell vilje på begge sider om å gjøre noe med dette, og gleder meg til samarbeidet, sier Asper.

Organisasjon

Partene har også hatt en grundig diskusjon om "organisatorisk samarbeid".

– Det handler blant annet om å bruke de bestemmelsene som fins i hovedavtalen, om informasjonsflyt, tid til tillitsvalgtarbeid, og den slags, sier Asper.

Uravstemning

Forhandlingsforslaget sendes nå ut til uravstemning som skal være ferdig før 7. mai.

Biloverenskomsten gjelder 5.700 medlemmer i Fellesforbundet som arbeider på bilverksteder, bilopprettingsverksteder, billakkeringsverksteder, gaffeltruckverksteder, traktorverksteder, verksteder for anleggsmaskiner, bilgummiverksteder og bensinstasjoner.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse