JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frisørene streiker

La håret gro i solidaritet med de streikende frisørene. Det er oppfordringen fra Fagforbundet etter at meklingen for frisørene brøt sammen i natt.
33 frisører i Trondheim og Kristiansand eri  streik fra i  dag.

33 frisører i Trondheim og Kristiansand eri streik fra i dag.

LO Media

einar.fjellvik@lomedia.no

per.flakstad@fagforbundet.no

– Mange frisører er uorganiserte, derfor er det ekstra krevende å ta en kamp i denne bransjen. Modige medlemmer i Fagforbundet stiller opp i en kamp mot en særdeles vanskelig arbeidsgiverside. Fagforbundet og frisørenes fagforening kjemper for rimelige krav. Derfor er det viktig at Fagforbundets medlemmer og alle andre LO-medlemmer stiller opp og hjelper til med å stå streikevakt og hjelper til på annen måte – for eksempel ved å la håret gro, sier Fagforbundet forhandlingsleder, Stein Guldbrandsen.

Arbeidsgiverne sa nei

Streiken var et faktum da det i natt ble klart at arbeidsgiverne i NHO Handzel nektet å godta riksmeklerens skisse til løsning.

– Vi er sinte og skuffet, sier Stein Gulbrandsen.

– Vi var villige til å godta meklerens skisse, men motparten viste ingen vilje til å møte oss på en seriøs måte og takket nei til den framlagte skissen. Arbeidsgiver har møtt oss med en kald skulder, og presset dermed fram en konflikt, mener han.

Også Ingunn R. Jacobsen, leder for Frisørenes Fagforening, er skuffet etter nattens meklingssammenbrudd:

– Minstelønnssatsene til frisørene er blandt Norges laveste, påpeker hun.

– Nesten alle frisører går på provisjonslønn, og da vet du aldri hva som er i lønningsposen. Det kan ikke være slik at en ansatt med fast arbeidstid skal konstant være usikker på om de får nok lønn for å dekke utgiftene sine, fortsetter hun.

Fafo gjennomførte Frisørundersøkelse i 2013 som konkluderer med at lønn og lønnsystem er den største utfordring i bransjen. Den viste også at alle, inkludert eiere og daglige ledere, mente at lønnsnivået i bransjen er for lavt, ifølge Jacobsen

Hun er derfor svært skuffet over at NHO ikke tar disse klare signalene fra frisørene på alvor..

- NHO snakker mye om at vi må snakke faget opp, vel da må de faktisk gi oss en grunn for å gjøre nettopp det, mener Jacobsen

Krevde økt minstelønn

Det sentrale kravet fra Fagforbundets side var å få hevet minstelønna minst like mye som frontfaget. I tillegg krevde forbundet et tillegg for ubekvem arbeidstid på lørdager fra klokka 13.00.

Her streikes det

Sammenbruddet i meklingen betyr at 33 frisører fra 11 salonger i Trondheim og Kristiansand er i streik fra i dag. Streiken rammer disse salongene: Majas Salong AS, Hårdesign A-salonger AS, Headmasters Trondheim, Kjøpmandsgaten og Dronningens gate, Hair Shop Kristiansand og Salong Elegance.

Annonse
Annonse