JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frontfaget: 9.358 kan være i streik fra onsdag

Det er klart for innspurt i årets første lønnsoppgjør; mellom Fellesforbundet og Norsk Industri. Fra 2. april kan det bli streik.
TVANG: Nils Dalseide ville ikke si for mye utover at partene går over i tvungen mekling. Men pessimistisk virket han ikke

TVANG: Nils Dalseide ville ikke si for mye utover at partene går over i tvungen mekling. Men pessimistisk virket han ikke

Håvard Sæbø

frifagbevegelse@lomedia.no

Riksmekler Nils Dalseide bekreftet på et pressemøte på Hotel Opera i Oslo, der meklingen pågår, at Fellesforbundet har bedt om at meklingen avsluttes.

Fredag formiddag hadde Dalseide liten tro på at det kommer til å skje noe før siste natta før fristen går ut. Og streikefaren, den vil følge partene helt fram til en enighet foreligger.

– Fellesforbundet synes ikke framgangen har gitt de nødvendige resultatene, sa riksmekleren.

Men han lot seg ikke lokke – som en riksmekler heller aldri gjør under pågående meklinger – til å besvare ivrige journalisters spørsmål om hvor stridens kjerne ligger. Nå er det i alle fall klart at LO-forbundet går over i den avsluttende meklingsfasen med NHO-foreningen Norsk Industri, og fristen for å finne en løsning mellom partene går ut ved midnatt onsdag 2. april. Har de fortsatt ikke kommet til enighet, kan det bli streik.

Meklevillig

I møterommet kalt "Kammeret", som for anledningen var avsatt til pressekonferanse, kunne mediefolket se langt etter både leder Arve Bakke i Fellesforbundet og Norsk Industris Stein Lier-Hansen, eller andre representanter for det såkalte frontfaget, Industrioverenskomsten. Riksmekler Dalseide sa det er mye som gjenstår for partene å diskutere, at det er mye arbeid igjen, men at dialogen er "konstruktiv og god".

– Begge parter har viktige interesser å ivareta, og utgangspunktet er det en betydelig avstand i flere av spørsmålene, fortsatte Dalseide. Han understreket at han er villig til å mekle i dagevis hvis det fører til en løsning.

Erfaringsmessig går meklingen et godt stykke utover fristen som er satt til klokka 24.00 tirsdag kveld. Dermed blir det trolig ikke klart om det blir streik før på morgenkvisten onsdag.

Hard jobbing

– For utenforstående ser det ikke ut som det skjer noe i det hele tatt før den siste natta av tvungen mekling. Men sånn er det ikke, svært mye skjer før den tid, fortsatte Dalseide.

Nå venter fire hele arbeidsdager i en hovedstad som bader i sol.

Riksmekleren holdt møtet i en lett optimistisk tone, men var altså som vanlig svært forsiktig med å si for mye.

– Det ville vært kjedelig ikke å ha noe å glede seg til, sa han.

Streik i 102 bedrifter

Fellesforbundet har meldt plassfratredelse for rundt en tredel av medlemmene i frontfaget. Til sammen 9358 medlemmer hos 102 bedrifter spredt over hele landet streiker fra onsdag morgen dersom det ikke kommer til noen enighet om et meklingsforslag.Selv om det er geografisk spredning på bedriftene som er tatt ut, er det en klar overvekt av industri på Vestlandet. Kun en eneste bedrift i Oslo vil merke en streik fra onsdag.

Her er lista over bedrifter der Fellesforbundets medlemmer kan bli tatt ut i streik.

En streik vil ramme innenfor alle områdene som er dekket av Industrioverenskomsten, og på både små og store bedrifter. De største som er tatt ut er Aibel i Haugesund, Aker Solutions MMO Stavanger, Fosdalen i Malm, Kværner på Stord og Verdal og Nexans i Halden. Fellesforbundet har så langt ikke fått noen dispensasjonssøknader.

– Men vi regner med at det kommer, det gjør det alltid, sier informasjonsansvarlig i forbundet, Vidar Grønli.

Ved en streik som trekker ut, vil det komme opptrappinger og nye streikeuttak. Det er imidlertid ikke lagt noen opptrappingsplan foreløpig, ifølge Grønli.

Norsk industri opplyser på sine nettsider at bedrifter kan søke om dispensasjon dersom de mener det er nødvendig for å avverge fare for liv og helse (mennesker og dyr), samt avverge "betydelig materiell skade".

– Det gis vanligvis ikke dispensasjon begrunnet i økonomiske forhold eller konkurransevridning, understreker Norsk Industri.

Dette strides partene om:

Da forhandlingene ble brutt i forrige uka hadde ikke partene greid å komme til enighet om noe som helst.

For Fellesforbundet er dette de sentrale temaene:

• Forbundet har et klart ønske fra LOs representantskap om å bruke tariffoppgjøret til å sikre fagbevegelsen innflytelse over tjenestepensjonsordningene i privat sektor.

• Kravet om en sterkere seniorpolitikk, mer på linje med den som finnes i offentlig sektor, er også et høyt prioritert krav fra forbundets side.

• Fellesforbundet har også et betydelig press på seg fra medlemsgrupper som jobber i Nordsjøen. De vil ha like god turnusordning som oljearbeiderne.

• Fellesforbundet har også mandat fra LOs representantskap til å kreve lønnstillegg som er store nok til at medlemmene opprettholder kjøpekraften.

Så langt har ikke Fellesforbundet konkretisert sitt lønnskrav. Arbeidsgiverne har derimot med seg et klart pålegg fra NHOs represetnantskap om å sørge for at lønnsveksten blir minst 0,6 % lavere enn i fjor. Det vil si under 3 % for industriarbiederne.

Fra arbeidsgiversiden er det særlig to krav som skaper problemer i forhandlingene og meklingen:

• Arbeidsgiverne ønsker mer fleksible arbeidstidsordninger og utvidet normalarbeidsdagen, slik at ordinær arbeidstid kan plasseres mellom kl 6 og kl 21.

• Norsk Industri ønsker også at det skal gjøres unntak fra reglene om likebehandling av fast ansatte og innleide arbeidere dersom de innleide kommer fra et bemanningsbyrå med tariffavtale. Et slikt unntak vil i praksis gjøre det billigere å bruke innleide arbeidere.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse