JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hva skjer hvis det blir streik for dekning av reise, kost og losji?

Hele LO-familien kan ta ut medlemmer i sympatistreik for Fellesforbundets krav mot sosial dumping

Hvis Fellesforbundet alene går til streik, kan det likevel ende i storstreik. Men aller tidligst fra 22. april.
SYMPATI: Det er stemning i LO-forbundene for sympatistreik med Fellesforbundet, hvis det blir nødvendig. (Arkivfoto av Steinar Krogstad i Fellesforbundet fra streiken i 2016.)

SYMPATI: Det er stemning i LO-forbundene for sympatistreik med Fellesforbundet, hvis det blir nødvendig. (Arkivfoto av Steinar Krogstad i Fellesforbundet fra streiken i 2016.)

Håvard Sæbø

yngvil@lomedia.no

Hvis det blir enighet mellom NHO og LO om pensjon og lønn denne uka, kan det likevel bli streik. Det kan skje hvis Fellesforbundet ikke blir enig med arbeidsgiverforeningen Norsk Industri om en ny ordlyd i som sikrer utsendte arbeidere dekning av reise, kost og losji.

Da kan Fellesforbundet ta ut sine over 27.000 medlemmer som er omfattet av den aktuelle landsdekkende tariffavtalen, Industrioverenskomsten, i streik.

Det kan likevel bli en storstreik som omfatter ansatte i andre LO-forbund.

Så mye får du i streikestøtte hvis det blir storstreik

Fellesforbundet opplever stor støtte

– Jeg opplever at det er stor støtte i LO-familien til kravene våre, sier Kine Asper, forbundssekretær i Fellesforbundet, til FriFagbevegelse når vi spør om planene for sympatistreiker.

Fellesforbundet krever at tariffavtalen striden står om, den såkalte Industrioverenskomsten, må endres for å sikre at arbeidsgiverne ikke kan unnlate å dekke utgifter til reise, kost og losji for utsendte arbeidere. Det har lenge vært et problem at mange arbeidere ikke får dekt dette.

Les alle saker om lønnsoppgjøret her

25 LO-forbund kan streike i sympati

Men også alle de andre 25 LO-forbundene kan ta ut yrkesaktive medlemmer i sympatistreik med Fellesforbundet – og dem er det flere hundretusener av. De kan streike for å støtte kravene til medlemmene i Fellesforbundet, men streiken kan først varsles etter at Fellesforbundet har startet streiken søndag 8. april.

Odd og Karsten ble for dyre for verftet som heller ville bruke innleid arbeidskraft

Sympatistreik tidligst fra 22. april

Hvis det blir streik fra søndag 8. april fordi Norsk Industri ikke går med på kravene om dekning av reise, kost og losji for utsendte arbeidere, kan ingen gå ut i sympatistreik før 22. april. Det er fordi det er to ukers varslingsfrist for sympatistreik i bedrifter som er medlemmer i NHO. Den kan ikke varsles før «hovedstreiken» har startet, altså streiken til Fellesforbundet.

Disse streiker fra søndag hvis ikke LO og YS blir enige med NHO. Se hele lista her.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse