JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hotell og restaurant:

I dag går de til urnene – igjen

Det er langt mindre fare for streik når hotell- og restaurantbransjen nå går til uravstemning for andre gang.
ANDRE RUNDE: Fellesforbundets medlemmer innenfor hotell og restaurant avgjør i dag om det nye forslaget til tariffavtale er godt nok.

ANDRE RUNDE: Fellesforbundets medlemmer innenfor hotell og restaurant avgjør i dag om det nye forslaget til tariffavtale er godt nok.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

anne.siri.rena@lomedia.no

Bransjen mobiliserte til storstreik en knapp uke før 17. mai. Men to dager før 2.666 medlemmer skulle ikle seg de karakteristiske gule streikevestene, kom Fellesforbundet og NHO Reiseliv til enighet om et nytt og forbedret forslag til revisjon av Riksavtalen – og streiken ble dermed avblåst.

Ikke mer med streik

Ifølge Clas Delp har Fellesforbundets medlemmer fått mer i generelt tillegg enn det de krevde under meklingen, og han har ikke tro på at en konflikt ville gitt noe særlig mer til denne lavtlønnede yrkesgruppa. Forbundssekretær Jørn Eggum uttalte omtrent det samme da han holdt informasjonsmøte om ny uravstemning for tillitsvalgte i Fellesforbundets avdeling 10 i Oslo sist mandag.

– Vi kom godt ut av dette uten en streik. Og vi vet ikke om vi hadde fått såpass mye til alle ved en streik heller, sa Eggum.

Og leder Tore Skjelstadaune, leder for hotell- og restaurantarbeiderne i Oslo, stemte i:

– Vi skulle gjerne hatt mye mer, men 5,06 kroner til absolutt alle er tross alt 5,06 kroner. Konfliktene tilbake i 2002 og 2004 førte omtrent ikke til noe, og det er det ikke sikkert en streik i år ville gjort heller, mente Skjelstadaune.

Minsker gapet

Forslaget som ble nedstemt i den første uravstemningen ga alle et generelt tillegg på 2 kroner. Det nye forslaget – som det skal stemmes over i dag – innebærer et tillegg for alle på 5,06 kroner, som er summen av et generelt tillegg, garantitillegg og økning av minstelønnssatsene.

Det reviderte meklingsforslaget sier også at en heving av minstelønnssatsene ikke skal føre til reduksjon av lokalt avtalte tillegg, noe som mange har vært opptatt av. Partene ble også enige om en tidsplan for arbeidet med lokal forhandlingsrett, og fristen for dette er satt til 1. juni 2015..

– Forhandlingsutvalget var ikke i tvil om at de skulle anbefale dette forslaget. Vi mener at vi nå minsker gapet i forhold til den gjennomsnittlige industriarbeiderlønna, sa forbundssekretær Clas Delp etter at Fellesforbundet og NHO Reiseliv den 9. mai ble enige om et nytt forslag.

I de ulike avdelingene i Fellesforbundet har det vært noe delte meninger om det nye forslaget som det skal stemmes over på arbeidsplasser rundt om i landet i dag. Ved forrige uravstemning sa 57 prosent nei meklingsresultatet, mens 39,4 prosent stemte ja.

– Det var en utrolig deltakelse i uravstemningen, og medlemmene stemte nei fordi resultatet ikke var godt nok. Nå har vi fått synliggjort at dette er en lavtlønnsbransje som må løftes fram i framtida, sa Jørn Eggum på møtet mandag.

Nå har vi fått synliggjort at dette er en lavtlønnsbransje som må løftes fram i framtida.

Jørn Eggum, nestleder i Fellesforbundet

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse