JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kampen mot sosial dumping vil prege lønnsoppgjøret

I dag starter forhandlingene på overenskomsten for private anlegg. Fanen for den norske anleggsarbeideren er høyt hevet.

Siri Hardeland

I dag setter Arbeidsmandsforbundet og BNL (Byggenæringens landsforening) på hver sin side av forhandlingsbordet. I midten ligger overenskomsten for private anlegg.

Det er nestleder i Arbeidsmandsforbundet, Helge Haukeland, som er forhandlingsleder for Arbeidsmandsforbundet sin delegasjon. Med seg har han forbundssekretær Steiner Rindhølen, samt ni anleggsarbeidere fra sju anleggsbedrifter.

Helge Haukland innrømmer at han er spent.

– Kroner og øre er en ting, men vi har felles utfordringer i andre spørsmål jeg håper vi finner ut av, sier han.

Sosial dumping

Det er sosial dumping og konkurransevridning mellom bedrifter som har tariffavtale og dem som ikke har tariffavtale, forhandlingslederen tenker på.

Minstelønna i overenskomsten for en voksen arbeider som jobber 37,5 timers uker er 171 kroner. Det er denne prisen utenlandske arbeidstagere og bedrifter uten tariffavtale beregner i sine anbud. Mens en bedrift med tariffavtale betaler arbeiderne sine langt mer i timelønn.

– Det er klart at vi har en utfordring i å bli enige med BNL om minstelønn og tarifftillegget. Det er et viktig område vi burde klare å lande, mener Haukeland.

For jo høyere minstelønna er, jo mindre blir gapet til ansatte som får tarifflønn.

– Vi er ikke tjent med at utenlandske firma kommer seg unna med minstelønna og ikke noe mer. Og når de i tillegg kan lure seg unna utgifter til reise, kost og losji ved å opprette lokale firma ved anleggsplassen, da blir det veldig feil. Gutta er opptatt av bransjen vilkår og framtid, og av å ha en jobb også i framtiden.

Kokkelagsdrift

Anleggskokker har lang historie og tradisjon her til lands. De siste 10-årene har det blitt færre kokker ansatt i bedriftene, og mer catering.

Å løfte anleggskokkene har vært et fokus i flere hovedoppgjør, så også i år.

– Når man bor på anlegg er kokkene en veldig viktig del. De er i seg selv ikke en sterk gruppe, men når anleggsgutta står solidariske bak dem, da står dem sterkere, sier nestledere.

Partene har frist på seg til klokken 24:00 natt til torsdag til å komme i havn med forhandlingene.

Om de klarer det?

– Begge parter har som intensjon å komme til enighet, avslutter forhandlingslederen for Arbeidsmandsforbundet.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse