JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klart for kommuneoppgjør

Klokka 12 i formiddag tropper manns- og kvinnesterke fagforeningsdelegasjoner opp i Kommunenes Hus for å overlevere sine krav i lønnsoppgjøret for de kommuneansatte.
Forhandlingsleder i KS, Per Kristian Sundnes, er forberedt på tøffe tak når lønnsoppgjøret for de kommuneansatte starter i dag.

Forhandlingsleder i KS, Per Kristian Sundnes, er forberedt på tøffe tak når lønnsoppgjøret for de kommuneansatte starter i dag.

Stig H. Christensen

einar.fjellvik@lomedia.no

Etter at forhandlingene om en ny arbeidstidsavtale for lærerne skar seg tidligere i år, er dette ventet å bli det mest eksplosive temaet i forhandlingene.

Arbeidsgiverne vil fordele lærernes arbeidstid over flere uker i løpet av året. De vil at mer av arbeidstida skal tilbringes på skolen. Og mest kontroversielt av alt: Arbeidsgiverne i KS vil at rektorene skal få myndighet til å avgjøre lokale uenigheter om arbeidstid.

Fra forhandlinger til drøfting

Både Utdanningsforbundet og Skolenes landsforbund har fordømt dette som et angrep på lærernes muligheter til å være gode lærere. SL-leder Anne Finborud har beskyldt KS for å ville erstatte lærernes forhandlingsrett med en lokal drøftingsrett.

Lønnsetterslep

Men også økonomien kan bli et vanskelig tema i kommuneoppgjøret. Arbeidsgiverne er opptatt av å holde oppgjøret innenfor moderate rammer, mens fagforbundene er opptatt av at de kommuneansatte nå må få kompensert for det lønnsmessige etterslepet de mener å kunne påvise.

Da Fagforbundet inviterte til tariffseminar midt i mars presenterte de tall som viser at industriarbeiderne har hatt en høyere lønnsvekst enn de kommuneansatte de siste årene. Tallene viste også at ledere og akademikere i kommunene – som i hvoedsak får lønna fastsatt lokalt – har hatt høyere lønnsvekst enn vanlige kommuneansatte.

- Nå må forskjellene ned, var det klare budskapet fra forbundsleder Mette Nord og leder i LO Kommune, Klemet Rønning-Aaby.

Annonse

Flere saker

Annonse