JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommunetopper frykter streik

Landets ordførere og rådmenn mener det er sannsynlig med streik i kommunesektoren i år.
Lærernes arbeidstid er et av temaene som kan føre til at årets lønnsoppgjør i kommunesektoren ender i streik. Her fra streiken blant Unio-organiserte i 2012.

Lærernes arbeidstid er et av temaene som kan føre til at årets lønnsoppgjør i kommunesektoren ender i streik. Her fra streiken blant Unio-organiserte i 2012.

Sissel M. Rasmussen

frifagbevegelse@lomedia.no

Flere enn seks av ti, eller 65 prosent av spurte ordførere og rådmenn mener det er sannsynlig eller svært sannsynlig at det blir streik i kommunesektoren under vårens hovedoppgjør.

Det kommer fram i NorgesBarometerets siste kommunebarometer blant landets ordførere og rådmenn. 215 ordførere og 163 rådmenn har svart på undersøkelsen.

Bare 13 prosent mener det i svært liten grad er sannsynlig med kommunestreik i år.

Lederen i Fagforbundet, Mette Nord, mener undersøkelsen viser at det er stor usikkerhet knyttet til flere spørsmål under vårens oppgjør.

- Det er alltid fare for streik, men vi håper at vi skal bli enige om gode løsninger for både arbeidstakere og arbeidsgivere, sier Nord til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Hvorfor er landets ordførere og rådmenn så sikre på at det blir streik?

- Det er et signal om at usikkerheten er stor. Mye vil handle om hvordan man håndterer både økonomien og sosiale krav i oppgjøret. Men vi skal jobbe hardt for å unngå streik, lover Nord.

Det har også vært mye oppstyr rundt konflikten mellom lærerne og motparten i kommunenes interesseorganisasjon KS. Striden her handler blant annet om at KS vil endre lærernes arbeidstid og flytte styringsretten over denne til kommuner og skoleledere lokalt. Flere har nevnt den åpenbare streikefaren som ligger i denne konflikten. (ANB)

Annonse
Annonse