JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krangler om IKT-kravene

Med bransjens marginer mener Abelia kravene er hinsides. EL & IT Forbundet klør seg i hodet.
SKJØNNER IKKE: Torbjørn Sundal forstår ikke hvordan Abelia kan kalle IKT-kravene for «svært offensive».

SKJØNNER IKKE: Torbjørn Sundal forstår ikke hvordan Abelia kan kalle IKT-kravene for «svært offensive».

Leif Martin Kirknes

– Kravene El & IT-forbundet fremmer vil kunne innebære at arbeidsplasser må flyttes ut av Norge. Abelia er opptatt av konkurranseevnen for IKT-næringen og ønsker at arbeidsplassene forblir i Norge. Det er svært lave marginer i bransjen, og Abelias forhandlingsutvalg kunne derfor ikke gå med på de svært offensive kravene fra El & IT-forbundet, sier advokat og forhandlingssjef i Abelia, Lillann Norseng.

Les også: Brudd i IKT-forhandlingene

Det får EL & ITs forbundssekretær og forhandlingsleder Torbjørn Sundal til å klø seg i barten. Han skjønner ikke hvordan hun kan kalle kravene «svært offensive».

– Jeg stiller meg veldig uforstående til den påstanden. Når det gjelder kravene om lønn har vi satt samme krav som resultatet i Frontfagene, og at det skal være offensivt har jeg problemer med å henge med på, sier han.

Innenfor andre oppgjør

Han kan heller ikke forstå at kravet om justering av minstelønnssatser skal få Abelia til å rope såpass kraftig ut.

– Vi har noen krav til justering av minstelønnssatser, men oppfatter heller ikke disse som veldig offensive i den forstand at vi har sett på resultatet for kravene for flere andre områder og ser at våre krav er innenfor, sier Sundal.

Helt konkret ligger kravet på mellom 5,5 og 6 prosents økning, og selv om Abelias tilbud ligger noe under dette klarer han ikke forstå at EL & ITs tall på området skal utløse panikk.

– Jeg mener kravene våre taler for seg og ikke skal kunne utløse slik type karakteristikk som Abelia her bruker.

Grundige vurderinger

Han kan heller ikke se at vi i våre krav kommer med noen andre «spenstige forslag» som skulle innebære enorme konsekvenser for virksomhetene.

– Det går på dette med å bevare normalarbeidsdagen og å etablere bedre rutiner lokale lønnstilpasninger, men heller ikke disse kravene oppfatter vi selv som voldsomme, sier Sundal.

– At det finnes virksomheter i denne bransjen, som i andre bransjer, som har problemer, ser jo vi også. Kravene våre har vært gjenstand for samme grundige behandling som alle de kravene EL & IT har vært gjennom, kravene er godt forankret i organisasjonen.

650 i uttak

Mandag sendte forbundet plassoppsigelse for 650 medlemmer, fordelt på de 25 virksomhetene som er medlemmer i hele hovedoverenskomsten. Det er ikke fastsatt meklingsdato, men Sundal håper det blir satt av tid rundt midten av juni.

Nettverk tok kontakt med Norseng i Abelia for å høre om muligheten for å få en utdypning av notatet som ligger på Abelia.no.

– Jeg har ikke tenkt til å uttale meg noe særlig mer om det, sier Norseng.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse