JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

KS: – Vi vil forhandle

KS beklager at lærerne har valgt å trappe opp konflikten.
Ringer på meklerens dør: Avdelingsdirektør Hege Mygland sier KS er villig til å se på arbeidstidsbestemmelsene på nytt.

Ringer på meklerens dør: Avdelingsdirektør Hege Mygland sier KS er villig til å se på arbeidstidsbestemmelsene på nytt.

Terje Pedersen, NTB scanpix ANB

frifagbevegelse@lomedia.no

– Vi beklager at lærerne velger å trappe opp konflikten nå. Vi er i en prosess med riksmekleren og har gitt partene beskjed om at vi ønsker å gå inn i en prosess og bidra til at vi finner en løsning, sier avdelingsdirektør i KS forhandling, Hege Mygland, til NTB.

Hun understreker at KS er klare til å fortsette forhandlingene når som helst.

– Vi kan stille til mekling på kort varsel, sier hun og antyder at KS kan være villig til å se på de omstridte avtalen som ble forkastet er kravet om at lærerne skal kunne pålegges å være til stede på skolen inntil 7,5 timer daglig, istedenfor å kunne jobbe hjemmefra deler av arbeidstiden slik de kan i dag.

– Vi er villige til å se på dette på en annen måte og vil vurdere alle konkrete forslag, sier Mygland, som understreker at initiativet nå ligger hos riksmekleren.

Utdanningsforbundet sendte onsdag ut streikevarsel for ytterligere 5.500 lærere ved 132 ungdomsskoler og videregående skoler. 22 kommuner og samtlige fylkeskommuner utenom Oslo blir berørt fra mandag.

– Og dette er bare andre streikeuttak. Vi trapper opp fortløpende, tusenvis av lærere i hele landet står klare til å gå ut streik i nye runder, sier forbundsleder Ragnhild Lied til NTB.

Streiken startet formelt 1. juli da Utdanningsforbundet tok ut 33 lærere ved Rothaugen skole i Bergen.

Mekler Reidun Wallevik ved Riksmeklerens kontor ønsker ikke å kommentere opptrappingen av streiken, og understreker at det er opptil partene i konflikten hvordan de ønsker å handle:

– Vi fortsetter å gjøre det vi har gjort hele tiden: Snakker med partene, forbereder oss til nye samtaler og gjør alt vi kan for å finne en løsning. Mer enn det kan vi ikke si nå, sier Wallevik

Utdanningsforbundet er Norges nest største fagforening med 160.000 medlemmer. Det er de rundt 93.000 lærerne i KS-området som nå omfattes av streiken.

Utdanningsforbundets ledelse sa i mai ja til ny arbeidstidsavtale med KS, men ble kraftig motsagt av sin egen medlemsmasse i etterkant. Tre av fire lærere stemte nei til meklingsforslaget, og forbundet varslet da streik.

– Streikeviljen er stor, denne kampen brenner lærerne for. De vil være lærere, ikke funksjonærer. Tilliten til arbeidsgiverne i KS har lenge vært tynnslitt - nå er den på et lavmål. Lærerne har ikke tillit til at KS ønsker en faglig sterk og ansvarlig lærerprofesjon. Derfor streiker norske lærere for å understreke dette alvoret, sier Lied.

Hun sier kampen handler om langt mer enn de 7,5 timene lærerne skal være til stede på skolen.

– Vi streiker for muligheten til å kunne gjøre en god jobb, for mer tid til hver elev, for å kunne gjøre for- og etterarbeid på best mulig måte, sier Lied.

Arbeidslivsforsker Åsmund Arup Seip ved Fafo kaller opptrappingen mandag for moderat.

– Det er ikke uvanlig at organisasjoner starter slike streiker ganske forsiktig. Særlig er dette vanlig i offentlig sektor, sier Seip.

Han mener det nå er opp til KS å komme med et nytt forslag.

– Dette må nok inneholde reelle endringer, særlig når det gjelder arbeidstidsbestemmelsene. Utdanningsforbundet har lite manøvreringsrom og må ha noen konkrete endringer å vise sine medlemmer, sier Seip til NTB.

Samtidig er situasjonen vanskelig for KS, mener han.

– De har jo forhandlet fram et resultat som Utdanningsforbundet i utgangspunktet sa ja til. Dessuten er lønn og andre elementer knyttet opp til dette, sier han.

(ANB-NTB)

Annonse
Annonse