JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

KS ønsker løsning på lærerstrid før tariffoppgjøret

Men hvis det skal bli aktuelt, må de vise vilje til å strekke seg, mener Utdanningsforbundet.
Gunnn Marit Helgesen (H) og styret i KS vil gjerne ha en løsning på konflikten om lærernes arbeidstid før tariffoppgjøret.

Gunnn Marit Helgesen (H) og styret i KS vil gjerne ha en løsning på konflikten om lærernes arbeidstid før tariffoppgjøret.

Sissel M. Rasmussen

Forhandlingene om lærernes arbeidstidsavtale brøt sammen i januar. Nå kan spørsmålet bli en del av tariffoppgjøret i offentlig sektor, noe som betyr at lærerne kan gå til streik hvis partene ikke kommer til enighet.

Det ønsker hovedstyret i kommuneorganisasjonen KS å unngå. Det politikerdominerte styret inviterer derfor partene til å gjøre et nytt forsøk før tariffoppgjøret, som starter i april.

Utdanningsforbundet er på sin side avventende.

- Vi brøt forhandlingene fordi avstanden var for stor. Det valget står vi for. Men det betyr ikke at vi ikke ønsker en forhandlingsløsning, sier leder Ragnhild Lied til NTB.

I en uttalelse mandag beklager hovedstyret at det ble brudd i samtalene om arbeidstidsavtalen.

«Med utgangspunkt i et felles mål om å utvikle en ende bedre skole og skape ro er hovedstyret opptatt av å finne gode løsninger i dialog med organisasjonene fram mot de forestående forhandlingene», heter det i uttalelsen.

Men hvis det skal bli aktuelt å gjenoppta samtalene, må KS vise vilje til å komme lærerne i møte, ifølge Lied.

- Den dagen KS signaliserer at de er i forhandlingsmodus, kan vi gjenoppta prosessen. De må ha noe å by på.

KS' styreleder Gunn Marit Helgesen understreker overfor NTB at hennes organisasjon nå er opptatt av en god prosess for å komme fram til gode løsninger.

- Og det er nettopp det vi vil signalisere, at vi er innstilt på å finne løsninger.

Lærernes gamle arbeidstidsavtale gikk ut ved årsskiftet, men gjelder inntil en ny er på plass. I denne avtalen har lærerne en avspaseringsordning som innebærer at de får en lengre friperiode på sommeren som kompensasjon for lange arbeidsuker ellers i året.

Forslaget som KS har lagt fram, går ut på at lærernes arbeidsår skal kunne forlenges fra dagens 39 uker og opp mot 45 uker. Samtidig skal rektorene få større frihet til å tilpasse arbeidstida ved hver enkelt skole.

Lærerne har på sin side reagert kraftig på forslaget, og saken splitter også de politiske partiene, noe behandlingen i KS' hovedstyre vitner om.

Hovedstyret består av 15 representanter, hvorav 14 er politikere. Den rødgrønne opposisjonen er i flertall i styret, men styreleder Helgesen tilhører Høyre.

Det er kjent at mandagens uttalelse fra hovedstyret ikke ble enstemmig vedtatt. Ivar Johansen, som er SVs representant i styret, stemte imot. Han ønsket et tydeligere signal om kompromissvilje fra KS' side, men fikk ikke gjennomslag for dette.

Ifølge Lied er det usikkert om uttalelsen som til slutt ble vedtatt, kan tolkes som et signal om økt kompromissvilje fra KS' side.

- Men det bør den være hvis den skal ha noen betydning, sier hun. (ANB-NTB)

Tidligere artikler om temaet:

Lærernes arbeidstid splitter KS (06.02.2014)

Brudd i lærerforhandlingene (24.01.2014)

Full skjæring om arbeidstid i skolen (21.01.2014)

Annonse
Annonse