JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Riksmekler Nils Dalseide regner med at lærersamtalene kan pågå langt utover natta før man eventuelt finner en løsning alle kan anbefale.

Riksmekler Nils Dalseide regner med at lærersamtalene kan pågå langt utover natta før man eventuelt finner en løsning alle kan anbefale.

Terje Pedersen, ANB

Lærersamtalene fortsetter

Forsøkene på å løse lærerkonflikten fortsetter utover kvelden, varsler riksmekleren.


14.08.2014
12:00
14.08.2014 16:37

ANB-NTB/FriFagbevegelse.no

frifagbevegelse@lomedia.no

– Vi arbeider kontinuerlig. Det er et intenst arbeid, sa riksmekler Nils Dalseide da han orienterte pressen klokka 16 i ettermiddag.

Riksmekleren sier han ikke utelukker at samtalene med KS og de fire involverte fagforbundene vil fortsette utover natta.

Varslet ny uravstemning

Like før partene møttes på riksmeklerens kontor klokka 10 i formiddag varslet Utdanningsforbundets leder, Ragnhild Lied, at dersom samtalene fører fram, vil forbundet sende resultatet ut til ny uravstemning blant medlemmene.

– Selv om det ikke er vanlig for fagforeninger å organisere uravstemning etter en streik, har Utdanningsforbundet likevel valgt å gjøre dette, slik vi også gjorde for to år siden, sier hun.

Dersom den suverent største av lærerorganisasjonene finner å kunne anbefale en avtale med arbeidsgiveren, blir streiken avblåst inntil et resultat i den nye uravstemningen foreligger.

Skulle resultatet på nytt bli nei i uravstemning, blir det ny streik i skolen.

Ifølge Lied er samtalene hos Riksmekleren å betrakte som en mekling, men riksmekler Nils Dalseide bruker bevisst ikke dette begrepet.

– Dette må ikke forveksles med en vanlig mekling med fristutløp ved midnatt. Rettsgrunnlaget for samtalene er samtykke blant partene, sa Dalseide ved inngangen til møtet.

Strides om arbeidstid

Stridens kjerne er arbeidstidsavtalen som Utdanningsforbundets ledelse aksepterte under den ordinære meklingen i vår. Forhandlingsresultatet ble avvist av forbundets medlemmer i uravstemning.

– Jeg har meddelt mekler og motpart hva lærerne vil ha. Vi skal lete etter en løsning, men det er ikke tvil om at det blir krevende, sa Lied.

– Vi vet hva lærerne vil ha. Streiken fortsetter til en løsning er klar, tilføyde hun.

De tre øvrige forbundene, Skolenes landsforbund, Norsk Lektorlag og Musikernes fellesorganisasjon, avviste alle riksmeklerens forslag under meklingen i kommuneoppgjøret i våres. Dersom ikek de pågående smatalene fører til en løsning alle parter kan anbefale, er det ventet en kraftig opptrapping av konflikten i neste uke. Per i dag er omkring 5.500 lærere ved over 130 ungdomsskoler og videregående skoler i streik.

STREIKEOVERSIKT: Se den fullstendige lista over hvilke skoler som er rammet av lærerstreiken.

Taus arbeidsgiver

Per-Kristian Sundnes i arbeidsgiverorganisasjonen KS ville ikke si noe som helst da han ankom Riksmeklerens lokaler i Grensen torsdag. Men presset på KS er stort, ikke minst fra politikerne. Representanter fra en rekke partier, også regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet, har sagt at de håper partene vil finne sammen og overkomme den tillitskrise som etter hvert har avtegnet seg mellom kommunene som skoleeier og landets lærere.

Presset forbundsledelse

Presset er også betydelig på Utdanningsforbundets ledelse. Lærerorganisasjonen møtes med klare advarsler fra egne rekker: Opprøret blant lærerne vil blusse opp dersom streiken stanses av en avtale som ikke oppleves å være god nok.

– Dette er streiken over alle streiker. Dette er en streik som kommer fra grasrota og opp, ikke ovenfra og ned. Det så vi gjennom det tydelige resultatet i uravstemningen, sier Preben Uthus til nettstedet Utdanning.

Han er selv tillitsvalgt i Utdanningsforbundet og mannen bak Facebook-siden «Arbeidstidsforhandlingene».

Facebook-gruppen har flere enn 30.000 medlemmer. Mange av dem er lærere som åpent flagger sin misnøye med politikerne og arbeidsgiveren KS.

Som ansvarlig for siden har Uthus god oversikt over stemningen på lærerværelsene og hans analyse er klar: En eventuell ny avtale mellom KS og Utdanningsforbundet må sette grenser for hvor mye av arbeidsuka som kan bindes opp av undervisning.

– Nøkkelordet er tillit. Arbeidsgiverne må gi lærerne frihet til å gjøre jobben sin. Det må trekkes en soleklar grense mellom undervisningstid og resten av årsverket, sa Uthus til NTB onsdag.

Dersom en ny avtale ikke er tydelig på dette punktet, vil den bli svært dårlig mottatt av landets lærere, la han til.

Tidligere artikler om lærerkonflikten:

Nye Runder hos Riksmekleren (14.08.2014)

Håper lærerstreiken er over før skolestart (13.08.2014)

Leter etter løsning (12.08.2014)

Møter mekleren i ettermiddag (11.08.2014)

Skolenes landsforbund: – Pinlig at KS bryter taushetsplikten (10.08.2014)

Alvorlig mistillit til KS (07.08.2014)

KS: – Vi vil forhandle (07.08.2014)

Mandag barker de sammen for alvor (06.08.2014)

Håper på løsning før skolestart (04.07.2014)

6 av 10 støtter lærerstreiken (03.07.2014)

Vil lamme skolestart (25.06.2014)

Streik i kulturskolen (05.06.2014)

Mini-lærerstreik etter påske (04.06.2014)

Oslo viderefører lærernes arbeidstidsavtale (27.05.2014)

Skolestreik om to uker ? (26.05.2014)

Enighet i kommuneoppgjøret (26.05.2014)

No eller aldri for lærarane (24.04.2014)

Liten støtte til KS i kommunene (21.03.2014)

LO-støtte til lærerne (18.02.2014)

Lærernes arbeidstid splitter KS (06.02.2014)

Brudd i lærerforhandlingene (24.01.20104)

Full skjæring om arbeidstid i skolen (21.01.2014)

Fakta om lærerkonflikten:

Allerede i fjor høst startet KS og lærerorganisasjonene forhandlinger om en ny arbeidstidsavtale.

Arbeidsgiverne ønsket å fordele lærernes arbeidstid over flere uker i løpet av året. De ville at mer av arbeidstida skal tilbringes på skolen. Og de ville gi rektorene myndighet til å avgjøre lokale uenigheter om arbeidstid.

I januar ble forhandlingene brutt og temaet ble overført til tariffoppgjøret.

I løpet av forhandlingene og meklingen i tariffoppgjøret kom man nærmere en løsning. KS frafalt kravene om å fordele arbeidstida over flere uker og kravet om at rektorene skal avgjøre lokale uenigheter. I skissen Riksmekleren la fram var imidlertid fortsatt KS-kravet om at lærerne skal være på skolen 7,5 timer per dag tatt hensyn til.

Utdanningsforbundet anbefalte meklerens løsning, men de tre andre lærerforbundene avviste den.

10. juni tok Skolenes Landsforbund fem medlemmer ved Eide skole på Karmøy ut i streik.

11. juni tok Musikernes fellesorganisasjon ut 6 medlemmer ved Bærum musikk- og kulturskole i streik.

Lektorlaget varslet at de vil ta medlemmer ut i streik ved skolestart – hvis ikke konflikten er løst innen den tid.

25. juni viste uravstemningen blant Utdanningsforbundets rundt 93.000 medlemmer i KS-tariffområdet at 73 prosent hadde stemt nei til det anbefalte meklingsforslaget.

1. juli fulgte Utdanningsforbundet opp avstemningsresultatet med å ta 36 lærere ut i streik på Rothaugen skole i Bergen.

6. august varslet Utdanningsforbundet at ytterligere 5.500 lærere ved 132 ungdomsskoler og videregående skoler blir tatt ut i streik fra mandag 11. august.

Riksmekler Nils Dalseide har varslet at han regner med å kalle partene sammen til ny mekling over helga.

Uansett hvordan konflikten mellom kommunenes interesseorganisasjon KS og lærerorganisasjonene utvikler seg, vil det ikke bli streik i Oslo-skolene. Grunnen er at Oslo er eget tariffområde. Her gikk arbeidsgiveren med på å forlenge den nåværende arbeidstidsavtalen, Dermed unngikk Oslo kommune å havne i konflikt med lærerne.

14.08.2014
12:00
14.08.2014 16:37



Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

Sissel M. Rasmussen

Har du fysisk tungt arbeid? Da bør du kanskje ikke trene etter jobben

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

Eirik Dahl Viggen

Sparetiltak i fengselet gjør at Pål og Lars taper 60.000 kroner i året

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje


Flere saker