JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret: Her er kravlista fra NTL

NTLs tillitsvalgte er samstemte i kravet om at årets lønnstillegg må komme som generelle kronetillegg sentralt. De avviser lokale forhandlinger.
TARIFFKRAV: NTL har samlet seg om sine krav til tariffoppgjøret i vår, og de er samstemte i de viktigste kravene.

TARIFFKRAV: NTL har samlet seg om sine krav til tariffoppgjøret i vår, og de er samstemte i de viktigste kravene.

Anders Hauge-Eltvik

anders@lomedia.no

Landsstyret til Norsk Tjenestemannslag (NTL) har vedtatt forbundets krav til lønnsoppgjøret i vår. Kravene er velkjente, og unisone fra de tillitsvalgte i landsstyret.

Noen av kravene er:

• I staten skal lønnstilleggene gis som sentrale, generelle kronetillegg.
• Det skal ikke settes av midler til lokale forhandlinger.
• Oppgjøret skal gi mer penger å rutte med for alle.
• Ingen voksne arbeidstakere i hel stilling skal tjene mindre enn 90 prosent av industriarbeiderlønn.
• Lønnsforskjeller som skyldes kjønn, etnisk bakgrunn eller tradisjoner skal bort.
• Ledere skal ikke ha større tillegg enn rammen i lønnsoppgjøret.
• Mindre avstand mellom trinnene på lønnstabellen.

At et lønnstillegg blir gitt som generelt kronetillegg, betyr at alle ansatte får økt lønna med et fast kronebeløp. Les om generelle tillegg og sentrale oppgjør i vårt tariffleksikon.

LO Stat-lederen tror det blir et tøft lønnsoppgjør: – Staten som arbeidsgiver har blitt hard i klypa

Klar fordelingsprofil

De tillitsvalgte som deltok i debatten sa seg enige i disse punktene.

Åsne skjelbred Refsdal fra NTL Sentralforvaltningen sier kronetillegg løser veldig mange av utfordringene i tariffpolitikken:

p

– Det løser lavlønn, og at ingen skal være lavere enn 90 prosent av industriarbeiderlønn. Og så savner jeg at vi diskuterer hvem som er høytlønt. Når er det nok? De som har god lønn har veldig godt utbytte av prosenttillegg, sier hun.

Mange var opptatt av avstandene mellom trinnene på lønnstabellen. Over tid, drevet av de siste års prosenttillegg, har avstanden mellom trinnene økt. Et trinn som tilsvarer 500.000 kroner får et mindre løft med 2 prosent økning enn et trinn der lønna er 800.000.

– Tradisjonen har vært å bruke lønnstrinn for lønnsopprykk. Men å gi ett lønnstrinn til alle vil medføre å øke lønnsforskjellene, ettersom verdien på trinnet er så mye større høyt oppe på lønnstabellen. Dermed jobber lønnstabellen i mot oss. Så «please»: Gjør noe med lønnstabellen, sa leder Sturla Søpstad i NTL NTNU.

– Må ha tabellen

Elisabeth Steen, leder av NTL NAV, sier seg enige i problemene med tabellen, men understreker at den fortsatt må være der.

p

– Vi må ha tabellen, for vi må ha kontroll. Men det må gjøres noe med trinnene, ellers så sliter vi. Vi sliter mer og mer for hvert år, sier hun.

Mobiliserer mot lokale forhandlinger

Leder Natalia Zubillaga i NTL Universitetet i Oslo er fornøyd med at NTL sier nei til lokale forhandlinger i år. Flere av landsforeningene i NTL holder fortsatt på med fjorårets lokale forhandlinger.

– Tilbakemeldingen fra vårt medlemsmøte er at vi ikke skal ha lokale forhandlinger. Vi har lang erfaring med å mobilisere til streik, og våre medlemmer har vært klare til å streike siden 2016. De vet at det er sentrale tillegg som sikrer kjøpekraft og lønnsutvikling, og det er dét som mobiliserer, sier hun.

Etterlyser lønnsstatistikk

I flere år har tillitsvalgte etterlyst bedre statstikk over lønnsutviklinga i staten. Den frustrasjonen målbærer mange i NTL også, blant annet leder Ingvild Vaggen Malvik i NTL Riksrevisjonen.

– Vår forening finner det oppsiktsvekkende at staten har en lønnspolitikk utan at kvaliteten og tilgjengeligheten på datamaterialet er tilstrekkelig til å sjekke effekten av denne politikken, fastslo hun.

p

NTLs krav til tariffoppgjøret støtter opp om dette, der forbundet krever åpenhet om lønn for alle ansatte, og at «Det må finnes tilstrekkelig lønnsstatistikk for å understøtte forhandlingene i alle avtaleområder».

Sekstimersdag og klimakrav

Flere av de tillitsvalgte tok i debatten opp omtalen av sekstimersdagen og klimakrav i forbundets tariffkrav. I uttalelsen heter det at «arbeidslinja og pensjonsreformer gjør det nødvendig å prioritere kampen for 6-timers arbeidsdag».

Om klima konstaterer uttalelsen at klimakrisen er vår tids største utfordring. Videre uttaler forbundet: «De sentrale partene må i fellesskap se på hvordan vilkårene i tariffavtalene kan bidra til en fordeling av verdiskapningen som legger til rette for bærekraftig utvikling og samtidig sikrer rettferdig fordeling.»

Leder Stina Baarne Hassel i NTL Forsvaret sa hun var skuffa over hvor lite konkrete de to setningene er, og hun mener NTL burde løftet fram sine klimavedtak fra landsmøtet i kravet. Hun ville gjort det slik:

– Om vi krever kjøpekraftforbedring for de lavtlønte og arbeidstidsreduksjon for alle, får du både klima og likelønn samtidig, sier hun.

Annonse
Annonse