JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mini-lærerstreik etter pinse

Umiddelbart etter pinsehelga går fem lærere ved Eide barneskole på Karmøy ut i streik.
Straks etter pinse sender Anne Finborud og Skolenes landsforbund fem lærere ut i streik. Samtidig vil alle SL-tillitsvalgte nekte å delta i lokale drøftingsmøter.

Straks etter pinse sender Anne Finborud og Skolenes landsforbund fem lærere ut i streik. Samtidig vil alle SL-tillitsvalgte nekte å delta i lokale drøftingsmøter.

Ole Palmstrøm

einar.fjellvik@lomedia.no

Det er LO-forbundet Skolenes landsforbund som iverksetter streiken. I likhet med Musikernes Fellesorganisasjon og Lektorlaget stemte Skolenes landsforbund nei til meklingsforslaget i kommuneoppgjøret.

Siden meklingsforslaget ble anbefalt av et flertall i alle de fire hovedorganisasjonene, LO, Unio, YS og Akademikerne, pålegger imidlertid hovedavtalen i kommunesektoren nei-forbundene en 14 dagers «karensperiode» før de kan sette i verk arbeidskamp.

Forbundsleder Anne Finborud begrunner det beskjedne streikeuttaket med at lærerne nå er på vei inn i en periode med avspasering og ferie.

– Meningen med en streik er å ramme arbeidsgiveren økonomisk. Det ville vært meningsløst å ta ut en større gruppe i streik nå, sier hun.

Samarbeidsnekt

Finborud advarer likevel mot å tro at den beskjedne streiken vil være helt uten effekt.

– Når vi er i konflikt betyr det at SL-tillitsvalgte over hele landet nekter å delta i drøftingsmøter med arbeidsgiverne. Slike møter er det mange av på denne tida av året, når neste skoleår skal planlegges, påpeker hun.

– Det er heller ikke uvanlig at når ett forbund er i konflikt så velger også de andre fagforbundene i skolen å avstå fra å delta i slike drøftingsmøter i solidaritet med det forbundet som er i konflikt, legger hun til, med klar adresse til storesøster Utdanningsforbundet.

Om det kan bli aktuelt å trappe opp skolestreiken når det nye skoleåret begynner i august, vil ikke Finborud svare på nå. Det avhenger blant annet av hva resultatet av uravstemningen blant Utdanningsforbundets medlemmer blir. Avstemningsresultatet skal være klart 25. juni.

– Vårt forbundsstyre vil fortløpende vurdere situasjonen, er alt SL-lederen vil si om den saken i dag.

På gjerdet

De to andre nei-forbundene, Musikernes fellesorganisasjon og Lektorlaget, sitter foreløpig på gjerdet.

Musikernes Fellesorganisasjon har samlet sitt forbundsstyre til møte i dag for å diskutere strategien videre. Ett av alternativene som vurderes er, etter det FriFagbevegelse.no forstår, å sette i gang en ministreik nå før sommerferien, slik Skolenes landsforbund allerede har varslet.

Lektorlaget skriver på sin nettside at de vil bruke tiden fram til uravstemningsresultatet i kommuneoppgjøret foreligger 25. juni til informasjonsinnhenting og meningsutveksling før sentralstyret avgjør hva som videre skal skje.

Hva gjør Utdanningsforbundet?

Med sine 156.000 medlemmer er Utdanningsforbundet storesøster blant lærerforbundene. Forbundet har anbefalt meklingsforslaget i kommuneoppgjøret, men blant medlemmene har debatten vært heftig i forkant av uravstemningen. Det er særlig den nye arbeidstidsavtalen mange lærere mener er for dårlig.

I en omfattende redegjørelse på forbundets nettsted fastslår nestleder Terje Skyvuldstad at dersom det blir nei-flertall blant Utdanningsforbundets medlemmer i uravstemningen, så går også dette forbundet til streik.

Skyvuldstad advarer samtidig om at et nei-flertall betyr at hele meklingsforslaget er forkastet, ikke bare arbeidstidsavtalen.

Den samme advarselen kommer Unio-leder Anders Folkestad med i et intervju med Avisenes nyhetsbyrå i dag.

– Et nei er ikke bare et nei til 7,5 timer binding, det er et nei til hele avtalen. En streik på dette grunnlaget er et risikoprosjekt, fordi hele tariffavtalen åpnes igjen. Hvis det ender opp i rikslønnsnemnda etter tvungen lønnsnemd, er det ikke gitt hva resultatet blir, sier Folkestad til ANB.

Les mer: Les hele intervjuet med Anders Folkestad.

Annonse
Annonse