JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norsk Industri truer med pensjonskonflikt

Stein Lier-Hansen truer med konflikt om Fellesforbundet fronter pensjon i årets tariffoppgjør.
Stein Lier-Hansen hinter om en mulig streik for Arve Bakke Fellesforbundet om de presse pensjonsspørsmålet for langt i årets tariffoppgjør.

Stein Lier-Hansen hinter om en mulig streik for Arve Bakke Fellesforbundet om de presse pensjonsspørsmålet for langt i årets tariffoppgjør.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

erlend@lomedia.no

Fellesforbundet har de siste dagene snakket opp pensjon som tema i årets tariffoppgjør. Mens LO og andre forbund har snakket om det lenge, har Fellesforbundet fram til nylig holdt pensjonskortene tettere til brystet.

Men i det siste har frontfag-forbundet sagt at pensjon vil bli et tema i årets oppgjør.

Tirsdag vedtok de at de ønsker et forbundsvist oppgjør – og at et av kravene fra Fellesforbundet er at arbeidstakerne skal få mer makt over egen pensjon.

Nekter pensjon-forhandlinger

I dagens VG kommer Norsk Industri-sjef Stein Lier-Hansen, som skal forhandle med Arve Bakke og Fellesforbundet om det blir et forbundsvist oppgjør i år, med advarende ord om pensjon.

– Å beholde styringsretten over pensjonene er også en viktig prinsippsak for oss. Hvis Fellesforbundet vil ha konflikt, så står de på dette standpunktet her. Vi er villig til å ta konflikt på vår prinsipielle linje, sier Lier-Hansen til VG.

Vil ha pensjonskasse

Både NHO og Norsk Industri mener pensjon er for komplisert til å ta opp i årets opgjør. De vil vente til pensjonsreformen er ferdig evaluert. Det skjer først i 2017.

Fellesforbundet vil ikke ta alle momenter ved OTP (obligatorisk tjenestepensjon) i årets oppgjør – men vil at Norsk Industri skal bli med på en ny løsning for forvaltningen av pensjonspengene. Nemlig en felles pensjonskasse – som Bakke i dagens VG vil sende ut på anbud for å få lavest mulig administrasjonskostnader. På den måten vil mest mulig av pensjonspengene gå nettopp til pensjon og ikke kostadene ved å forvalte pensjonen.

Til tross for NHO og Norsk Industris motvilje på dette området, har Bakke uttalt til Klassekampen at han er trygg på at Fellesforbundet vil levere på dette punktet.

Og: "Om ikke er Fellesforbundet uten leder" er han sitert på av avisa. Dog sagt "med et smil".

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse