JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NTL: – Helt uakseptabelt med økte lønnsforskjeller mellom menn og kvinner

Bedret kjøpekraft og likelønn er målene for NTL i statsoppgjøret, og de vil ha et generelt, sentralt tillegg for å sikre dette.
KREVENDE: NTL-nestleder Kjersti Barsok forventer ingenting annet enn krevende forhandlinger i statsoppgjøret i år.

KREVENDE: NTL-nestleder Kjersti Barsok forventer ingenting annet enn krevende forhandlinger i statsoppgjøret i år.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

Ved åpningen av lønnsoppgjøret i staten, peker 1. nestleder Kjersti Barsok på økt kjøpekraft til medlemmene som særlig viktig i årets oppgjør.

– Resultatet av oppgjørene de siste årene har bidratt til at mange har fått reallønnsnedgang. Det er derfor særlig viktig å sikre økt kjøpekraft til medlemmene gjennom et generelt tillegg fordelt på sentralt nivå, sier hun.

LO Stat vil ha slutt på at lederne karrer til seg mest

Et generelt tillegg sentralt er også et viktig punkt for det største forbundet i staten:

– For oss er det viktig at mest mulig av pengene fordeles gjennom de sentrale forhandlingene slik at vi har streikerett både på lønn og fordeling, sier Barsok.

Uakseptabel likelønnsutvikling

Etter å ha redusert lønnsgapet mellom menn og kvinner i staten gjennom mange år, økte forskjellen i fjor. Det går ikke, mener Barsok.

– Det er veldig urovekkende og helt uakseptabelt at staten har negativ likelønnsutvikling. Større generelle tillegg vil være en viktig medisin. Samtidig viser det tydelig behovet for å få på plass skikkelig statistikk slik at partene igjen kan målrette likelønnstiltak i staten, sier hun.

Barsok påpeker at NTL krever tiltak for å sikre likelønn og lønnsutvikling i diskusjoner om å endre lønnssystemet i staten.

Staten vil sende «alt ut»

Staten åpnet forhandlingene med å kreve at alle lønnstilleggene skal fordeles i lokale forhandlinger. Det stikk motsatte av LO Stats krav.

– Blir det streik, om staten står steilt på dette?

– Jeg skal ikke forskuttere et eventuelt streikegrunnlag, men vårt krav er klart og vi jobber for at mest mulig av pengene skal fordeles på sentralt nivå. Det er ikke gjennom lokale forhandlinger man sikrer alle lønnsutvikling og mest mulig rettferdig fordeling av lønnsmidlene, sier Barsok.

Nestlederen understreker at forbundet ønsker en forhandlingsløsning, men er fullt klar over at det blir krevende.

– Vi ønsker et godt samarbeid med de andre partene, men det er ikke tvil om at partene må komme veldig mye nærmere hverandre enn det som er signalisert så langt om dette skal bære, sier Barsok.

NFF krever bedre uttelling på pensjon for variable tillegg

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse