JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NTL-tillitsvalgte vil ha en felles plan for lokale forhandlinger: – Staten slipper for billig

NTL krever at det ikke settes av penger til lokale forhandlinger i år. Men tillitsvalgte mener forbundet må ha en plan for å vinne fram, dersom det likevel skulle bli lokale potter.
TARIFFORBEREDELSER: Ingvild Vaggen Malvik og Geir Senum mener NTL må få på plass felles strategier for lokale lønnsforhandlinger for å få gjennom forbundets tariffpolitikk også her.

TARIFFORBEREDELSER: Ingvild Vaggen Malvik og Geir Senum mener NTL må få på plass felles strategier for lokale lønnsforhandlinger for å få gjennom forbundets tariffpolitikk også her.

Anders Hauge-Eltvik

anders@lomedia.no

Tariffoppgjøret i staten nærmer seg, og NTLs landsstyre vedtok onsdag forbundets tariffpolitiske uttalelse. I tråd med egen tariffpolitikk vedtok forbundet også i år å kreve at det ikke skal settes av penger til lokale forhandlinger i år. NTL vil at hele potten i år skal gis som sentrale, generelle kronetillegg.

LO Stat-lederen spår dårlige tider for statsansatte med ny regjeringsplattform

– Må være forberedt

De siste årene har staten som arbeidsgiver startet forhandlingene med å kreve at alle lønnstillegg skal settes av til lokale forhandlinger. Flere tillitsvalgte mener nå at forbundet må legge en strategi i tilfelle de ikke skulle få fullt gjennomslag for kun sentrale tillegg.

Geir Senum i NTL Sentralforvaltningen mener forbundet og tillitsvalgte må forberede seg på at det blir lokale lønnsforhandlinger også i år.

– Vi ønsker bare sentrale tillegg. I en ideell verden er alle enige med oss, men verden er ikke ideell. Vi må diskutere hvordan vi skal forholde oss til realitetene. Vi ser at lokale forhandlinger er kommet for å bli, og da må vi ha en strategi som tar innover seg det faktum, sier han.

Senum foreslo at NTL skal sette ned en arbeidsgruppe som skal utvikle ulike strategier for lokale lønnsforhandlinger. Dette forslaget fikk støtte fra landsstyret.

– Vi må spørre oss hva som skal til for at lokale forhandlinger kan være et verktøy for oss for å nå våre mål. Jeg har ikke alle svarene på det, men jeg vet at vi må være samordna for å få det til, sier han.

Én del av dette, handler om reglene for forhandlinger lokalt. Et annet moment han nevner er lovverket rundt hvilke kampmidler som kan brukes lokalt.

– Jeg vet ikke om det er realistisk å få streikerett lokalt, eller om det er ønskelig, men jeg ser fra andre tariffområder at det finnes kampmiddel lokalt som kanskje kan brukes av oss.

NTL vokser blant unge yrkesaktive

– Staten slipper for billig

Ingvild Vaggen Malvik fra NTL Riksrevisjonen er enig med Senum:

– Det er ikke nok å si at vi ikke ønsker å sette av penger til lokale forhandlinger, når vi egentlig vet at det ikke blir slik. Det er veldig lite sannsynlig, konstaterer hun.

Vaggen Malvik tror at tillitsvalgte kan oppnå mer i lokale forhandlinger med en samordna strategi.

– Staten slipper for billig. Man kan spørre seg hvorfor staten ønsker lokale forhandlinger, med den enorme ressursbruken det medfører. Hvorfor ønsker de det? Kanskje vi er for snille, krangler for lite og slåss for lite. Men skal vi klare det, trenger vi en strategi, sier hun.

Ser behov for samordning

2. nestleder Ellen Dalen i NTL skjønner behovet de tillitsvalgte målbærer:

– Jeg hører etterspørselen etter en strategi. Dette er en bestilling vi må ta imot med takk. Det er behov for at vi gjennom arbeidsgrupper utformer felles strategier og samordner oss om de felles utfordringene, sier hun.

I forbundets tariffpolitiske uttalelse fastslår NTL også at de store lønnstakergruppene må sikres en reallønnsøkning. Forbundet understreker også at de med lavest lønn må løftes. Dette sammenfaller med de klare målene om å fjerne lønnsforskjeller som skyldes kjønn, etnisk bakgrunn eller tradisjoner.

Lederne får også en klar beskjed om å holde seg innenfor de rammene lønnsoppgjøret angir.

NTL har også klare forventninger om at mer av det medlemmene mottar i lønn skal inngå i pensjonsgrunnlaget for de statsansatte.

Statens personaldirektør får kritikk for utviklingen for statsansatte: – Medbestemmelsen er nesten fraværende

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse