JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

På tarifftokt

I den hordalandske skjærgården har de ventet lenge på ny arbeidstid. I år hadde Jørn Eggum det endelig med seg i frontfagsresultatet.
PÅ TUR: Forbundssekretær Jørn Eggum på vei inn på gassanlegget Kollsnes, der resultatet av tariffoppgjøret skal presenteres for medlemmene.

PÅ TUR: Forbundssekretær Jørn Eggum på vei inn på gassanlegget Kollsnes, der resultatet av tariffoppgjøret skal presenteres for medlemmene.

Torkjell Trædal

harald@lomedia.no

torkjell.tradal@lomedia.no

På Sture-terminalen har polske Adam Novak og Daniel Gapinski nettopp hørt forbundssekretær Eggum fortelle om resultatet fra årets frontfagsoppgjør. Der fikk de høre at de nå skal kunne jobbe 14 dager i strekk, og så ha tre uker fri og at dette er et resultat av målbevisst prioritering i tariffoppgjørene i 2012 og 2014.

– Det har vi ventet på i årevis, sier Gapinski, som har jobbet i Norge siden 2006. Novak kom i 2004. Mellom hver arbeidsperiode drar de hjem, og nå ser de fram til lengre opphold i hjemlandet.

Det vil si: Hvis resultatet blir godkjent av medlemmene i uravstemningen 6. mai.

Det er derfor Eggum er på tur.

– Det aller viktigste er at dere stemmer, sier han til medlemmene ved Sture-terminalen.

Landet rundt

Uka etter påske arrangerte Fellesforbundet 21 informasjonskonferanser om tariffoppgjøret, fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord. Dit var klubbledere og andre tillitsvalgte invitert, slik at de før uravstemningen skulle kunne fortelle medlemmene sine mest mulig presist hva resultatene i tariffoppgjøret var. Foreløpig. De foreliggende resultatene var fra Industrioverenskomsten (frontfaget), Fellesoverenskomsten for byggfag (FOB-en), Byggeindustrien, Bilbransjen, og Hotell- og restaurant (Riksavtalen).

Møtelederne var fra forbundsledelsen, sammen med deltakere fra de forskjellige forhandlingsdelegasjonene. I tillegg var det besøk på tre landanlegg – slik at det ble besøk helt i nord, på Melkøya ved Hammerfest.Og ved to anlegg i Hordaland utenfor Bergen: Kollsnes gassterminal, og Sture oljeanlegg – dit Eggum dro etter informasjonskonferansen på et hotell i Bergen.

Offshore

Allmøtene på Sture og Kollsnes er for de av arbeidsstokken som er medlemmer i Fellesforbundet. De største klubbene er innenfor BIlfinger og Aibel, men enkelte underleverandører er også representert. Det er de som jobber innenfor de såkalte "ISO"-fagene – isolasjon, stillas og overflatebehandling. Tidligere var de en del av FOB-en, men siden forrige tariffoppgjør tilhører de Industrioverenskomsten, altså frontfaget.

– Vi har utvidet rammeavtalen for arbeidstid på land. Åpning av søndagen som økt driftstid gir helt andre rammer for andre rotasjonsordninger, sier Eggum.

– Og vi har fått åpnet for 14-28-rotasjon offshore, forteller han.

Det siste var et sentralt punkt i årets forhandlinger. Andre grupper som jobber offshore har lenge kunnet jobbe to uker på og fire uker av. Problemet har vært utregningsmåten. Siden dette fører til et lavere ukentlig timeantall, har andre avtaler på sokkelen innebåret lønnskutt. Det har ikke Fellesforbundet villet. Eggum forklarer hvordan timelønnsreduksjonen vil utlignes gjennom påslag på offshoretillegget over to år.

– Dette er meget viktig. Det betyr at sykelønn, pensjon og lignende vil regnes ut fra 100 prosent stilling, som kompensasjon for manglende timer i 2-4 rotasjonen er alle uavhengig av rotasjonen gitt følgende ekstra lønnsløft:

Offshoretillegget gis et ekstraordinært løft med 3,7 prosent (2,45 kroner) pluss 3 kroner. Dette er sammen med det generelle tillegget på kr 0,75, til sammen 6,20. Offshoretillegget skal i mellomoppgjøret neste år økes med den prosentvise lønnsveksten i henhold til SSBs statistikk. Ved mellomoppgjøret 2013 var denne veksten 4 prosent. Hvis vi forutsetter den samme prosenten i 2015 skal offshoretillegget økes automatisk med rundt 4,80 i 2015.

– Dette har vi jobbet i ti år for å få på plass, sier en fornøyd forbundssekretær.

– Tjue! roper en enda mer fornøyd Roger Berg-Hansen.

Hallelujah!

Berg-Hansen er klubbleder i Bilfinger, og var med i frontfagsdelegasjonen. Som klubbleder i en såkalt "reisebedrift", må også Berg-Hansen reise for treffe medlemmene, og han er med Eggum på toktet ut mot Nordsjøen.

Og der Eggum nøyer seg med fakta og lagt vekt på at dette er opp til medlemmene, legger ikke Berg-Hansen skjul på sin begeistring for forhandlingsresultatet.

– Vår klubb vil støtte dette varmt, og knytte det til oss som vårt kjæreste barn! jubler han - og tar opp tråden fra enkelte medlemmers bekymring for at det har vært for mye snakk om offshore.

– Dere tror kanskje det bare handler om offshore. Men hva med bilag 2 og bilag 3? (Der arbeidstidsbestemmelsene for landbedriftene står. Red. anm).

– Vi har jobbet i tjue år for å bli kvitt 12-9-rotasjonen, og nå har vi det. Er det ikke fantastisk, da!?

Forsamlingen ler og applauderer, og får umiddelbart beskjed om at de har seg selv å takke.

– Dette er det dere som har skapt. Klapp dere sjøl på skulderen! Det er dere som kommer med forslagene og lager avtalene. Dere! roper klubblederen, og avslutter:

– Hallelujah!

Hjem

Adam Novak og Daniel Gapinski liker det de hører.

– Det er mange her fra Polen og andre land utenfor Norge. Derfor er rotasjonen så viktig for oss, sier Novak.

Selv jobber han for underleverandøren Project Partner. Gapinski jobber i Bilfinger.

Begge har jobbet i Hammerfest, med 14-21-rotasjon. Og andre steder, med 12-9. Og de er ikke i tvil om hva de foretrekker.

– Med 12-9 tilbringer vi halve livet i koffert. Med 14 dager på og 21 av slipper vi å føle at vi lever på flyplassen, sier Gapinski.

Tariffoppgjøret

Oppgjøret i Industrioverenskomsten («frontfaget») ga et generelt tillegg til alle på 0,75 kroner i timen.

I tillegg er alle satsene i de underliggende avtalene («overenskomstene») økt. Samlet lønnsvekst i årets oppgjør er anslått til 3,3 prosent.

Det ble også vedtatt utredning av tjenestepensjonsordningene, nye regler for arbeidstid både offshore og på landanlegg, og økt satsing på språk- og fagopplæring.

Les mer om frontfagoppgjøret her

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse

Tariffoppgjøret

Oppgjøret i Industrioverenskomsten («frontfaget») ga et generelt tillegg til alle på 0,75 kroner i timen.

I tillegg er alle satsene i de underliggende avtalene («overenskomstene») økt. Samlet lønnsvekst i årets oppgjør er anslått til 3,3 prosent.

Det ble også vedtatt utredning av tjenestepensjonsordningene, nye regler for arbeidstid både offshore og på landanlegg, og økt satsing på språk- og fagopplæring.

Les mer om frontfagoppgjøret her