JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringens lovforslag om offentlig pensjon kan bryte med avtalen fra i fjor, mener LO Stat og NTL

Både LO Stat og NTL mener regjeringens lovforslag om offentlig pensjon ikke holder seg til avtalen de har gjort.
KRITISK: LO Stat-sekretær Dag Westhrin mener regjeringens lovforslag ikke holder seg innenfor det partene avtale i pensjonsavtalen fra i fjor.

KRITISK: LO Stat-sekretær Dag Westhrin mener regjeringens lovforslag ikke holder seg innenfor det partene avtale i pensjonsavtalen fra i fjor.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

Onsdag la regjeringen fram endringer i loven om Statens pensjonskasse, som er oppfølgingen av pensjonsavtalen som ble inngått i offentlig sektor i fjor.

Men både LO Stat og NTL mener lovutkastet på flere punkter ikke er i tråd med det partene avtalte i fjor.

Slik er forslaget til ny pensjonsordning i offentlig sektor (03.03.2018)

– Innstramminger som ikke er i avtalen

– Vi ser allerede nå at regjeringen på noen områder foreslår innstramminger i pensjonen som det ikke er grunnlag for i den avtalen som ble inngått i mars i fjor, sier pensjonsekspert og sekretær Dag Westhrin i LO Stat.

Også 1. nestleder Fredrik Oftebro i NTL reagerer på innholdet i lovforslaget.

– Vi ser at det her er gjort noen innstramminger i offentlig pensjon som vi ikke er fornøyde med, sier han.

Saken fortsetter under bildet

Begge peker på at barnetillegget er foreslått fjernet og at utebetalingene ved død skal reduseres.

– Regjeringen har også valgt beregningsmåter for overgangen til ny pensjonsordning som gir det dårligste resultatet for de ansatte, sier Westhrin.

ph

Han registrerer også at regjeringen ikke gjør noe med «straffen» de som jobber videre etter de er 70 år får - der tjenestepensjonen blir kuttet kraftig.

– Vi skal lese nøye gjennom disse forslagene, og komme med våre innspill. Jeg oppfordrer stortingspolitikerne å gå nøye gjennom dette lovforslaget, sier han.

– Viktig brikke på plass

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) sier i en pressemelding at en viktig del av pensjonsreformen kommer på plass med dette lovforslaget, som departementet skriver «følger opp» avtalen fra et år tilbake.

– Den brede tilslutningen pensjonsavtalen har fått blant offentlig ansatte viser at løsningen er sterkt ønsket både av offentlig ansatte og deres organisasjoner, sier Hauglie.

Selv om dette lovforslaget nå er levert, gjenstår det forhandlinger om særaldersgrenser som skal gå utover året.

– Neste etappe er å tilpasse pensjonsreglene for personer med særaldersgrense til den nye pensjonsløsningen, og vi har avtalt en prosess med partene om dette fram mot 1. november 2019, sier Hauglie.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse