JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Roser LO for å satse på likelønn

Forbundsleder Mimmi Kvisvik i FO roser likelønnssatsingen i LOs representantskapsmøte i dag.
FORTSATT KAMP: Likelønn må prioriteres, mener Mimmi Kvisvik. Foto: Ylva Seiff Berge

FORTSATT KAMP: Likelønn må prioriteres, mener Mimmi Kvisvik. Foto: Ylva Seiff Berge

Ylva Seiff Berge

– Det er en skisse som inneholder god likelønnspolitikk, men ikke alle uttrykker kampen like tydelig som FO, sier Kvisvik.

LO-sekretariatet ønsker blant annet bedring av minstelønnssatser og garantiordninger som fremmer likelønn og motvirker lavlønn. Videre vil de prioritere kvinnedominerte grupper innenfor sentralt avtalte rammer i offentlig sektor samt likelønn i relevante bransjer i privat sektor.

Mimmi Kvisvik er glad for tung støtte om likelønnskampen i offentlig sektor blant annet fra forbundsleder Mette Nord i Fagforbundet.

– Men jeg tror alle har fått en vekker. For å sikre god likelønnsutvikling er vi helt klart avhengige av at kampen kjempes på alle tariffsektorer. Det handler også om en likestillingskamp, og hva slags politikk som påvirker likelønn, sier Kvisvik.

Langsom tetting av gapet

I sitt innlegg på dagens representantskapsmøte pekte hun på at gapet mellom kvinners og menns lønn ble 2.3 prosentpoeng mindre fra 2002 til 2012, men at utviklingen går langsomt. Fortsatt tjener kvinner i gjennomsnitt 88,3 prosent av mennene. Men legger man til formue og kapital øker gapet drastisk.

– Fortsatt er det viktig med prioritering av lav- og likelønn for at ikke utviklingen skal gå i gal retning, sa Kvisvik, og refererte fra innstillingen at mange kvinner får lav uttelling for kompetanse.

Når det gjelder kvinner og menn med universitets- og høyskoleutdanning er forskjellene større: kvinnene tjener 80,6 prosent av mennenes inntekt. Tallet i 2003 var 80,2.

– Vi kan ikke videreføre verdsettingsdiskrimineringen mellom mannsdominerte og kvinnedominerte bransjer, sa Kvisvik blant annet i innlegget sitt.

Politikk på mange områder

Hun påpeker at mange politiske områder påvirker likelønnssituasjonen: skatt og overføringer er blant de viktigste.

– Vi skal fortsatt være et lokomotiv i likestillingskampen i LO, men det er ingen tvil om at vognene er med, sier hun.

Privat pensjon viktig for FO

LO ønsker en stor felles pensjonsordning i privat sektor som sikrer like vilkår for kvinner og menn.

– I hvilken grad er pensjonskravene i privat sektor relevante for FOs tariffoppgjør?

– Det er behov for å styrke de private pensjonsordningene og gjøre dem mer robuste. Ikke minst fordi vi ser tariffhopping motivert av pensjon fra Virke til NHO. De omfatter spesielt rusomsorgen og barneverninstitusjoner.

Men FO er særskilt opptatt av de offentlige pensjonene.

– Vi jobber videre i forhandlingsutvalget for å sikre at offentlig pensjon fortsatt skal være 66 prosent av tidligere inntekt for alle, også de som er født etter 1958. Vi er dessuten spent på hvordan uførepensjonene blir, sier Mimmi Kvisvik.

mia.paulsen@lomedia.no

Annonse
Annonse