JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spillereglene

Et tariffoppgjør er en velregissert prosess fram mot en ny tariffavtale. Dette er de sentrale spillereglene partene må forholde seg til.

einar.fjellvik@lomedia.no

I privat sektor er det Arbeidstvistloven som inneholder de grunnleggende spillereglene. Disse er:

• Hvis partene ikke kommer til enighet gjennom forhandlinger, kan ingen av dem bryte forhandlingene og iverksette streik eller lockout før mekling er forsøkt.

• Arbeidskamp kan ikke iverksettes før den gamle tariffavtalen er utløpt. I privat sektor har de fleste tariffavtalene 31. mars som utløpsdato. Det vil si at streik eller lockout tidligst kan bryte ut 1. april.

I tillegg fastslår LOs vedtekter at LO-forbund ikke kan iverksette streik uten at dette først er godkjent av LO-sekretariatet.

Forhandlinger

Forhandlingene varer så lenge partene ser noen muligheter for å komme til enighet. I frontfagoppgjøret er det ikke uvanlig at denne fasen varer 1 – 2 uker.

Mekling

Arbeidstvistloven sier at straks forhandlingene brytes og plassene sies opp, skal Riksmekleren orienteres. Normalt sier man opp plassene for alle medlemmene som er omfattet av den tariffavtalen det forhandles om revisjon av.

• Riksmekleren har nå to virkedager på seg til å nedlegge midlertidig forbud mot arbeidsstans og innkalle partene til mekling.

• Tidligst ti dager etter at forbudet mot arbeidsstans ble nedlagt kan en av partene kreve at meklingen avsluttes. Samtidig må den som krever meklingen avsluttet levere inn en oversikt over hvem som straks vil bli tatt ut i streik/lockout (varsel om plassfratredelse) hvis meklingen ikke lykkes. Plassfratredelsen kan gjelde alle medlemmene man har sagt opp plassene for, eller bare en del av dem.

• Når en av partene har krevd meklingen avsluttet, har Riksmekleren ytterligere fire dager på å gjennomføre den avsluttende meklingen.

Konflikt

Hvis man har varslet plassfratredelse for bare en del av medlemmene, er det disse som tas ut i streik fra første dag. Ved å velge en slik framgangsmåte, kan konflikten senere trappes opp med fire dagers varsel, ved at det leveres nye varsler om plassfratredelse.

Ønsker man å utvide konflikten til områder der plassene ikke er sagt opp, vil varslingstiden i praksis være 14 dager.

Under en konflikt vil fagorganiserte har krav på streikestønad fra sitt fagforbund. Størrelsen på denne stønaden varierer fra forbund til forbund.

Under en streik eller lockout kan også ansatte som ikke er omfattet av konflikten risikere å bli permittert. Reglene om hvem som i slike situasjoner har krav på dagpenger fra Nav er ganske kompliserte. Les mer om dette i vårt tariffleksikon.

Hvor lenge en konflikt skal vare er i første rekke opp til partene. De kan når som helst bli enige om å be Riksmekleren gjenoppta meklingen for å få avsluttet konflikten. Arbeidstvistloven sier at når en streik eller lockout har vart i en måned har Riksmekleren plikt til å innkalle partene for å undersøke om det er grunnlag for å gjenoppta meklingen.

Annonse
Annonse