JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Fredag møttes KS og lærerorganisasjonene til sonderingsmøte i Kommunenes hus i Oslo. KS-leder Per Kristian Sundnes og Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied sa allerede før møtet startet at de ikke ville bli enige. Her sammen med leder i lektorlaget, Gro Elisabeth Paulsen (i midten).

Fredag møttes KS og lærerorganisasjonene til sonderingsmøte i Kommunenes hus i Oslo. KS-leder Per Kristian Sundnes og Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied sa allerede før møtet startet at de ikke ville bli enige. Her sammen med leder i lektorlaget, Gro Elisabeth Paulsen (i midten).

Terje Pedersen, NTB Scanpix/ANB

Streiken kan bli langvarig

Situasjonen er helt låst mellom partene i skolestreiken.25.08.2014
12:00
26.08.2014 15:06

Det kan gå mot en langvarig lærerstreik etter at partene ikke lyktes med å bli enige til tross for det som blir beskrevet som intens innsats gjennom helgen.

Lærernes organisasjoner og arbeidsgiverne KS trengte bare en halv time på å finne ut at de ikke hadde noe å snakke om da de møttes på Kommunenes Hus i Oslo søndag kveld.

Dermed er konflikten mer fastlåst enn noen gang.

– Den store bøygen er kravet om mer pålagt tilstedeværelse, sier Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied til NTB.

– Vi har gått videre og ned på kravet og foreslått mange andre tiltak. Men jo mer vi kommer lærerne i møte, desto mer rygger de, sier forhandlingsleder i KS, Per Kristian Sundnes.

Gjennom hele helgen jobbet partene dels hver for seg, dels var det uformell kontakt – før man altså møttes litt over klokka 18 søndag kveld. Også fredag var det sonderingsmøter.

Utfallet ble at streiken fortsetter – nå også med enda flere barneskoler som er berørt, og en rekke kulturskoler.

Les også: – Pengene kommunene sparer må øremerkes elevene

KS har ifølge Sundnes gjort flere forsøk på å komme lærerne i møte:

– Det startet med avtalen som ble inngått under meklingen i mai, med krav om 7,5 timers arbeidstid hver dag og ganske rigid presentert. Så har vi gått videre og ned til 35 timer ukentlig. Vi har foreslått mange andre tiltak, blant annet å ta utgangspunkt i den ukentlige arbeidstiden som er der i dag. Vi har også prøvd å foreslå andre måter å sørge for at dersom man ikke blir enige lokalt, ja så har man noe å falle tilbake på, enten i form av daglig, ukentlig eller årlig beregning, sa han rett etter at sonderingsbruddet var et faktum.

Partene er uenige om hva som skal skje når en rektor er uenig med lærerne på en skole om hvor mye tid lærerne skal være på skolen.

Dagens avtale sier at lærerne må være henholdsvis 29, 31 og 33 timer på skolen, avhengig om de underviser på barnetrinn, ungdomstrinn eller videregående.

Aftenposten skriver at KS var villig til å beholde dette timetallet dersom lærerne gikk med på fire dager ekstra «til samarbeid, planlegging og annet» dersom lokale forhandlinger ikke førte fram.

To andre alternativer ble også presentert. Enten tre timer mer på skolen i uken, eller én time mer i uken, pluss to dager ekstra til samarbeid og planlegging.

Lærerne brukte under halvtimen på å bestemme seg for å si nei takk til tilbudet, og videre streik var dermed et faktum.

Lied sier at det er enighet om at man skal forsøke å finne fram til avtaler lokalt.

– Men det er nettopp der man ikke får til disse prosessene, og hvor tilliten ikke finnes, så må de være trygge på at de ikke ender opp med å bli pålagt mer tilstedeværelse. Dette må stå tydelig i avtalen. Det er dette det skorter på nå, sier Lied.

– En slik bestemmelse vil være en klam hånd over de lokale prosessene og bidra til at man ikke kommer fram til de gode, nye løsningene. Vi tror at der man ikke blir enige lokalt, så trenger man kanskje et dytt fra de sentrale parter, sier Sundnes.

Etter det NTB forstår har det ikke vært aktuelt for KS-forhandlingsutvalg å gå med på lærernes krav om at et sentralt krav om økt tilstedeværelse skal fjernes helt. Det skal også være dekning for denne linjen i det politisk valgte KS-styret.

Samtidig er utfordringen for Utdanningsforbundets ledelse at de først gikk inn i en avtale med KS – for deretter å få døra kontant i fjeset fra et stort flertall av medlemmene i uravstemningen. Det låser fast situasjonen.

Lied sier at Utdanningsforbundet er løsningsorientert:

– Vi er enige om å jobbe for gode løsninger ute på skolene. Og vi har sett eksempler på at man har lyktes. Men en forutsetning for å lykkes lokalt, er jo at man er enige lokalt. Vi skal bidra til gode prosesser, dersom vi får denne tryggheten i bunnen.

Til sammen er over 7.800 medlemmer i de fire lærerorganisasjonene Utdanningsforbundet, Skolenes landsforbund, Norsk Lektorlag og Musikernes fellesorganisasjon i streik.

Lied sier at Utdanningsforbundet i øyeblikket ikke har gitt noen signaler om ytterligere opptrapping av streiken.

– Denne helgen har vi vært opptatt av å finne en løsning. Nå må vi vurdere strategien framover. Vi har flere ulike opptrappingsplaner, sier hun.

Neste opptrapping skjer allerede mandag, da Musikernes fellesorganisasjon trapper opp med å ta 41 lærere ved kulturskoler, ungdomsskoler og videregående skoler ut i streik i tillegg til de seks som allerede har lagt ned arbeidet.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier at lærerstreiken går inn i en ny og alvorlig fase fra mandag.

– Det er veldig alvorlig at partene nå sier at de ikke klarer å komme til enighet. Med det siste streikeuttaket går streiken inn i en ny og mer alvorlig fase, sier kunnskapsministeren til NTB søndag kveld.

Røe Isaksen oppfordrer partene til å prøve på nytt, selv om helgens «intense innsats» ikke førte til noe annet enn et nytt brudd etter et møte på en halv time søndag kveld.

– Jeg tror at presset på partene nå bare vil øke. Både jeg og de som er rammet, forventer at partene gjør enda mer enn de har gjort til nå, for å bli enige, sier statsråden.

Skolenes Landsforbund legger skylden på KS for at streiken ennå ikke er avblåst.

– KS har ikke vært tilstrekkelig imøtekommende. De står fast på at lærerne skal ha mer bunden tid. Det er dette 80 prosent av norske lærere har sagt et klart nei til. Vi får ikke en løsning på denne konflikten uten at KS gir seg på dette punktet. Vi synes det er beklagelig at KS ikke viser vilje til å løse konflikten, sier forbundsleder Anne Finborud.

Skolenes landsforbund skal mandag drøfte en ytterligere opptrapping av konflikten.

– KS har tydeligvis ikke skjønt at vi mener alvor. Vi beklager sterkt at konflikten rammer en uskyldig tredjepart, men ansvaret for dette ligger først og fremst hos KS, avslutter Finborud.

Musikernes fellesorganisasjon (MFO) trapper opp streiken mandag morgen. 41 lærere ved kulturskoler, ungdomsskoler og videregående skoler over hele landet møter ikke på jobb.

– Det er oppsiktsvekkende at en organisasjon som KS ikke tar inn over seg det massive presset som har vært rettet mot dem, og heller ikke tar inn over seg at 80 prosent av lærerne har sagt nei til det fremlagte forslaget til avtale, heter det på organisasjonens nettside.

MFO har vært i streik siden 11. juni, da seks medlemmer ved Bærum musikk- og kulturskole gikk ut i streik. Nå blir ytterligere åtte tatt ut ved denne skolen.

Verst rammet ellers er Alta videregående skole i Finnmark med sju MFO-medlemmer i streik og Greveskogen videregående i Vestfold med åtte i streik.

(ANB-NTB)

Tidligere artikler om lærerkonflikten:

Lærersamtalene fortsetter (21.08.2014)

KS-vil ha nye forhandlinger (20.08.2014)

Streiker for fleksibel jobb (20.08.2014)

Dagens kommentar: Lærerløsning på Lysebu (18.08.2014)

Ber KS slå retrett (19.08.2014)

Lærerne sparer på kruttet (15.08.2014)

Lærerstreiken fortsetter (15.08.2014)

Lærersamtalene fortsetter (14.08.2014)

Nye Runder hos Riksmekleren (14.08.2014)

Håper lærerstreiken er over før skolestart (13.08.2014)

Leter etter løsning (12.08.2014)

Møter mekleren i ettermiddag (11.08.2014)

Skolenes landsforbund: – Pinlig at KS bryter taushetsplikten (10.08.2014)

Alvorlig mistillit til KS (07.08.2014)

KS: – Vi vil forhandle (07.08.2014)

Mandag barker de sammen for alvor (06.08.2014)

Håper på løsning før skolestart (04.07.2014)

6 av 10 støtter lærerstreiken (03.07.2014)

Vil lamme skolestart (25.06.2014)

Streik i kulturskolen (05.06.2014)

Mini-lærerstreik etter påske (04.06.2014)

Oslo viderefører lærernes arbeidstidsavtale (27.05.2014)

Skolestreik om to uker ? (26.05.2014)

Enighet i kommuneoppgjøret (26.05.2014)

No eller aldri for lærarane (24.04.2014)

Liten støtte til KS i kommunene (21.03.2014)

LO-støtte til lærerne (18.02.2014)

Lærernes arbeidstid splitter KS (06.02.2014)

Brudd i lærerforhandlingene (24.01.20104)

Full skjæring om arbeidstid i skolen (21.01.2014)

SISTE:

Musikerne trapper opp:

Ytterligere 128 medlemmer av Musikernes fellesorganisasjon (MFO) ved sju skoler tas ut i streik fra 1. september.

Fra før er 47 medlemmer i streik, og det totale tallet blir dermed 175, opplyser MFO.

– MFO har vært konstruktive for å få en løsning på konflikten. Vi har foreslått at dagens avtale videreføres samtidig som det nedsettes en partssammensatt gruppe med mandat om å jobbe for et bedre samarbeid mellom lærerne og skoleeierne, sier forbundsleder Hans Ole Rian i MFO.

– Når KS ikke har endret holdning i det hele tatt har vi ikke noe annet valg enn å trappe opp streiken, mener han.

Partene møttes til sonderinger søndag uten å bli enige. Utdanningsforbundet sa mandag at de planlegger sitt neste streikeuttak. Tirsdag morgen ville de fortsatt ikke si noe mer om når det kommer, eller hvilke skoler som vil rammes.

Totalt er nesten 8.000 lærere tatt ut i streik rundt om i landet.

Skolenes landsforbund trapper opp

Det LO-tilsluttede Skolenes landsforbund varslet mandag at de tar ut ytterligere 73 medlemmer ved skoler i Hammerfest, Arendal og Porsgrunn i streik fra og med mandag 1. september.

– Nå må politikerne i KS sitt hovedstyre forstå at man ikke finner en løsning uten at KS gir seg på kravet om mer bunden arbeidstid for lærerne. Vi beklager at streiken rammer tredjepart, men det er den steile holdningen til KS som gjør det vanskelig å finne en løsning, sier forbundsleder Anne Finborud.

Skolenes landsforbund tok de første fem medlemmene ut i streik allerede 10. juni. Når den varslede opptrappingen fra 1. september er gjennomført, vil forbundet hari alt 155 av sine vel 6.200 medlemmer ute i streik.

Skolene som rammes av de siste opptrappingen er Hammerfest videregående skole (11 lærere), Sam Eyde videregående skole i Arendal (25 lærere), Porsgrunn videregående skole (33 medlemmer) og Telemark tekniske fagskole (4 lærere).

Til sammen har de fire lærerforbundene nær 6.000 medlemmer ute i streik.

Lektorlaget trapper opp

Også Norsk Lektorlag trapper opp lærerstrieken fra og med mandag 1. september. Forbundet har tidligere tatt ut 31 lektorerved Sande videregående skole i Vestfold og ved Stavanger Katedralskole i streik, Fra mandag får de selskap av 12 lektorer ved Torstad ungdomsskole i Asker.

STREIKEOVERSIKT:

Se den fullstendige lista over hvilke skoler som er rammet av lærerstreiken eller blir rammet av den varslede opptrappingen.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
25.08.2014
12:00
26.08.2014 15:06Mest lest

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Emmie Olivia Kristiansen

Det siste året har Ronja (29) søkt på 379 jobber, men fått avslag på samtlige: – Jeg har følt meg verdiløs

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Terje Pedersen, ANB

Katastrofe for Venstre og Frp i hovedstaden på fersk partimåling

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

Helge Rønning Birkelund

Fagforbundet vil ikke ta saken til medlem som fikk sparken for brudd på smittevernregler

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Jan-Erik Østlie

Frp-landsmøtet «vedtok» å øke lønna for sykepleiere: – Ganske uvanlig, mener Fafo-forsker

TETT PÅ: Regionsekretær Nils-Olav Nøss i HK har fulgt Monica C. Furuberg og saken hennes i et år.

TETT PÅ: Regionsekretær Nils-Olav Nøss i HK har fulgt Monica C. Furuberg og saken hennes i et år.

Brian Cliff Olguin

Monica påpekte feil og stilte spørsmål til sjefen. Så ble hun truet til å si opp

Kronikk

Det er frivillig om den enkelte arbeidstaker ønsker vaksinering. Kan nei til vaksine være grunnlag for oppsigelse?  (Illustrasjonsfoto)

Det er frivillig om den enkelte arbeidstaker ønsker vaksinering. Kan nei til vaksine være grunnlag for oppsigelse? (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

«Kan du få sparken av å si nei til koronavaksine?». Se hva Jussformidlingen svarer

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

Martin Guttormsen Slørdal

Vinmonopol-ansatte får betalt for rekordår

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste  digitale representantskapsmøte i LO.

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste digitale representantskapsmøte i LO.

Jan-Erik Østlie

Lønnsøkning for LO-ledelsen

SEKRETARIATET: Rashid Nawaz sørger for at det blir servert kaffe til folket under møtene i sekretariatssalen i Folkets Hus.

SEKRETARIATET: Rashid Nawaz sørger for at det blir servert kaffe til folket under møtene i sekretariatssalen i Folkets Hus.

Sissel M. Rasmussen

Rashid startet som renholder i 1999. Nå er han «bydelsordfører» for 33.000 innbyggere

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Jan-Erik Østlie

Acer opp i Stortinget på nytt: – Det er nok omkamper nå, mener LO-topp

NEDBEMANNET: Totalt 21 ansatte ble sagt opp, 30 ble omplassert, og mange ansatte måtte ned i lønn da forskningsinstituttet Norce nedbemannet. Det godtok ikke en oppsagt 58-årig kvinne med 34 års erfaring i jobben som saksøkte arbeidsgiveren for usaklig oppsigelse. Saken skulle kommet opp i tingretten mandag, men fredag ble det kjent at det var inngått forlik. Kvinnen fortsetter nå sitt arbeidsforhold ved Norce.

NEDBEMANNET: Totalt 21 ansatte ble sagt opp, 30 ble omplassert, og mange ansatte måtte ned i lønn da forskningsinstituttet Norce nedbemannet. Det godtok ikke en oppsagt 58-årig kvinne med 34 års erfaring i jobben som saksøkte arbeidsgiveren for usaklig oppsigelse. Saken skulle kommet opp i tingretten mandag, men fredag ble det kjent at det var inngått forlik. Kvinnen fortsetter nå sitt arbeidsforhold ved Norce.

Google Street View

Forskningsansatt (58) ble nedbemannet etter 34 år i jobben – så saksøkte hun arbeidsgiveren

VINDU: Egle Rimdzuite og Mindaugas Giedraitis jobber sammen med vindusproduksjon i Nordland.

VINDU: Egle Rimdzuite og Mindaugas Giedraitis jobber sammen med vindusproduksjon i Nordland.

Tormod Ytrehus

Mange lokkes av norsk lønn, men Egle og Mindaugas ville ha mer fritid

Sylvi Listhaug overtar som Frp-leder når Siv Jensen takker av på landsmøtet.

Sylvi Listhaug overtar som Frp-leder når Siv Jensen takker av på landsmøtet.

Jan-Erik Østlie

Elbil, kontantstøtte og vindkraft: Her er sakene som skaper strid på Frps landsmøte

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

Merete Jansen

Statsansatte henter fram streikevestene. Her er første streikeuttak

Nye anslag sier at arbeidsledigheten vil bli på 3,5 prosent i år. Det er 0,4 prosentpoeng høyere enn det som ble anslått i fjor høst.

Nye anslag sier at arbeidsledigheten vil bli på 3,5 prosent i år. Det er 0,4 prosentpoeng høyere enn det som ble anslått i fjor høst.

Tormod Ytrehus

Regjeringen vil halvere permitteringstiden – tross anslag om høy ledighet

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) gjør det godt på spørreundersøkelsen blant Fellesforbundets medlemmer.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) gjør det godt på spørreundersøkelsen blant Fellesforbundets medlemmer.

Leif Martin Kirknes og Jan-Erik Østli

Ap og Sp jevnstore blant Fellesforbundets medlemmer

VIKTIGE, IKKE KRITISKE: Kristin Brogård-Olsen og Aurora Narum, daglig leder og pedagogisk leder i Smedhusåsen barnehage i Moss, har lenge trodd at ansatte i barnehager har vært regnet som samfunnskritisk personell. Det er de ikke. De er samfunnsviktige.

VIKTIGE, IKKE KRITISKE: Kristin Brogård-Olsen og Aurora Narum, daglig leder og pedagogisk leder i Smedhusåsen barnehage i Moss, har lenge trodd at ansatte i barnehager har vært regnet som samfunnskritisk personell. Det er de ikke. De er samfunnsviktige.

Martin Guttormsen Slørdal

Barnehageansatte bør defineres som samfunnskritisk personell, mener tillitsvalgte

Den tidligere LO-lederen kan nevne flere eksempler på saker som er løst gjennom det fagligpolitiske samarbeidet.

Den tidligere LO-lederen kan nevne flere eksempler på saker som er løst gjennom det fagligpolitiske samarbeidet.

Martin Guttormsen Slørdal

– Borgerlige politikere er hyggelige, men det skjer liksom ikke noe

MÅ KONKURRERE OM JOBBENE: Spordrift er et av selskapene som nå rigger seg til for konkurransen om drift og vedlikehold av Sørlandsbanen.

MÅ KONKURRERE OM JOBBENE: Spordrift er et av selskapene som nå rigger seg til for konkurransen om drift og vedlikehold av Sørlandsbanen.

Morten Hansen

Blir det billigere å drive jernbane om jobbene settes ut på anbud? Her er svarene DeFacto fant

– Da Veivesenet utførte vedlikehold i egen regi, fikk man brukt maskinparken maksimalt, sier tillitsvalgt i Mesta Håkon Småbrekke. (Illustrasjonsfoto)

– Da Veivesenet utførte vedlikehold i egen regi, fikk man brukt maskinparken maksimalt, sier tillitsvalgt i Mesta Håkon Småbrekke. (Illustrasjonsfoto)

Dorthe Karlsen

– Mer vei for pengene om Statens vegvesen får tilbake ansvar for drift og vedlikehold, mener tillitsvalgt


Flere saker