JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Fredag møttes KS og lærerorganisasjonene til sonderingsmøte i Kommunenes hus i Oslo. KS-leder Per Kristian Sundnes og Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied sa allerede før møtet startet at de ikke ville bli enige. Her sammen med leder i lektorlaget, Gro Elisabeth Paulsen (i midten).

Fredag møttes KS og lærerorganisasjonene til sonderingsmøte i Kommunenes hus i Oslo. KS-leder Per Kristian Sundnes og Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied sa allerede før møtet startet at de ikke ville bli enige. Her sammen med leder i lektorlaget, Gro Elisabeth Paulsen (i midten).

Terje Pedersen, NTB Scanpix/ANB

Streiken kan bli langvarig

Situasjonen er helt låst mellom partene i skolestreiken.25.08.2014
12:00
26.08.2014 15:06

Det kan gå mot en langvarig lærerstreik etter at partene ikke lyktes med å bli enige til tross for det som blir beskrevet som intens innsats gjennom helgen.

Lærernes organisasjoner og arbeidsgiverne KS trengte bare en halv time på å finne ut at de ikke hadde noe å snakke om da de møttes på Kommunenes Hus i Oslo søndag kveld.

Dermed er konflikten mer fastlåst enn noen gang.

– Den store bøygen er kravet om mer pålagt tilstedeværelse, sier Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied til NTB.

– Vi har gått videre og ned på kravet og foreslått mange andre tiltak. Men jo mer vi kommer lærerne i møte, desto mer rygger de, sier forhandlingsleder i KS, Per Kristian Sundnes.

Gjennom hele helgen jobbet partene dels hver for seg, dels var det uformell kontakt – før man altså møttes litt over klokka 18 søndag kveld. Også fredag var det sonderingsmøter.

Utfallet ble at streiken fortsetter – nå også med enda flere barneskoler som er berørt, og en rekke kulturskoler.

Les også: – Pengene kommunene sparer må øremerkes elevene

KS har ifølge Sundnes gjort flere forsøk på å komme lærerne i møte:

– Det startet med avtalen som ble inngått under meklingen i mai, med krav om 7,5 timers arbeidstid hver dag og ganske rigid presentert. Så har vi gått videre og ned til 35 timer ukentlig. Vi har foreslått mange andre tiltak, blant annet å ta utgangspunkt i den ukentlige arbeidstiden som er der i dag. Vi har også prøvd å foreslå andre måter å sørge for at dersom man ikke blir enige lokalt, ja så har man noe å falle tilbake på, enten i form av daglig, ukentlig eller årlig beregning, sa han rett etter at sonderingsbruddet var et faktum.

Partene er uenige om hva som skal skje når en rektor er uenig med lærerne på en skole om hvor mye tid lærerne skal være på skolen.

Dagens avtale sier at lærerne må være henholdsvis 29, 31 og 33 timer på skolen, avhengig om de underviser på barnetrinn, ungdomstrinn eller videregående.

Aftenposten skriver at KS var villig til å beholde dette timetallet dersom lærerne gikk med på fire dager ekstra «til samarbeid, planlegging og annet» dersom lokale forhandlinger ikke førte fram.

To andre alternativer ble også presentert. Enten tre timer mer på skolen i uken, eller én time mer i uken, pluss to dager ekstra til samarbeid og planlegging.

Lærerne brukte under halvtimen på å bestemme seg for å si nei takk til tilbudet, og videre streik var dermed et faktum.

Lied sier at det er enighet om at man skal forsøke å finne fram til avtaler lokalt.

– Men det er nettopp der man ikke får til disse prosessene, og hvor tilliten ikke finnes, så må de være trygge på at de ikke ender opp med å bli pålagt mer tilstedeværelse. Dette må stå tydelig i avtalen. Det er dette det skorter på nå, sier Lied.

– En slik bestemmelse vil være en klam hånd over de lokale prosessene og bidra til at man ikke kommer fram til de gode, nye løsningene. Vi tror at der man ikke blir enige lokalt, så trenger man kanskje et dytt fra de sentrale parter, sier Sundnes.

Etter det NTB forstår har det ikke vært aktuelt for KS-forhandlingsutvalg å gå med på lærernes krav om at et sentralt krav om økt tilstedeværelse skal fjernes helt. Det skal også være dekning for denne linjen i det politisk valgte KS-styret.

Samtidig er utfordringen for Utdanningsforbundets ledelse at de først gikk inn i en avtale med KS – for deretter å få døra kontant i fjeset fra et stort flertall av medlemmene i uravstemningen. Det låser fast situasjonen.

Lied sier at Utdanningsforbundet er løsningsorientert:

– Vi er enige om å jobbe for gode løsninger ute på skolene. Og vi har sett eksempler på at man har lyktes. Men en forutsetning for å lykkes lokalt, er jo at man er enige lokalt. Vi skal bidra til gode prosesser, dersom vi får denne tryggheten i bunnen.

Til sammen er over 7.800 medlemmer i de fire lærerorganisasjonene Utdanningsforbundet, Skolenes landsforbund, Norsk Lektorlag og Musikernes fellesorganisasjon i streik.

Lied sier at Utdanningsforbundet i øyeblikket ikke har gitt noen signaler om ytterligere opptrapping av streiken.

– Denne helgen har vi vært opptatt av å finne en løsning. Nå må vi vurdere strategien framover. Vi har flere ulike opptrappingsplaner, sier hun.

Neste opptrapping skjer allerede mandag, da Musikernes fellesorganisasjon trapper opp med å ta 41 lærere ved kulturskoler, ungdomsskoler og videregående skoler ut i streik i tillegg til de seks som allerede har lagt ned arbeidet.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier at lærerstreiken går inn i en ny og alvorlig fase fra mandag.

– Det er veldig alvorlig at partene nå sier at de ikke klarer å komme til enighet. Med det siste streikeuttaket går streiken inn i en ny og mer alvorlig fase, sier kunnskapsministeren til NTB søndag kveld.

Røe Isaksen oppfordrer partene til å prøve på nytt, selv om helgens «intense innsats» ikke førte til noe annet enn et nytt brudd etter et møte på en halv time søndag kveld.

– Jeg tror at presset på partene nå bare vil øke. Både jeg og de som er rammet, forventer at partene gjør enda mer enn de har gjort til nå, for å bli enige, sier statsråden.

Skolenes Landsforbund legger skylden på KS for at streiken ennå ikke er avblåst.

– KS har ikke vært tilstrekkelig imøtekommende. De står fast på at lærerne skal ha mer bunden tid. Det er dette 80 prosent av norske lærere har sagt et klart nei til. Vi får ikke en løsning på denne konflikten uten at KS gir seg på dette punktet. Vi synes det er beklagelig at KS ikke viser vilje til å løse konflikten, sier forbundsleder Anne Finborud.

Skolenes landsforbund skal mandag drøfte en ytterligere opptrapping av konflikten.

– KS har tydeligvis ikke skjønt at vi mener alvor. Vi beklager sterkt at konflikten rammer en uskyldig tredjepart, men ansvaret for dette ligger først og fremst hos KS, avslutter Finborud.

Musikernes fellesorganisasjon (MFO) trapper opp streiken mandag morgen. 41 lærere ved kulturskoler, ungdomsskoler og videregående skoler over hele landet møter ikke på jobb.

– Det er oppsiktsvekkende at en organisasjon som KS ikke tar inn over seg det massive presset som har vært rettet mot dem, og heller ikke tar inn over seg at 80 prosent av lærerne har sagt nei til det fremlagte forslaget til avtale, heter det på organisasjonens nettside.

MFO har vært i streik siden 11. juni, da seks medlemmer ved Bærum musikk- og kulturskole gikk ut i streik. Nå blir ytterligere åtte tatt ut ved denne skolen.

Verst rammet ellers er Alta videregående skole i Finnmark med sju MFO-medlemmer i streik og Greveskogen videregående i Vestfold med åtte i streik.

(ANB-NTB)

Tidligere artikler om lærerkonflikten:

Lærersamtalene fortsetter (21.08.2014)

KS-vil ha nye forhandlinger (20.08.2014)

Streiker for fleksibel jobb (20.08.2014)

Dagens kommentar: Lærerløsning på Lysebu (18.08.2014)

Ber KS slå retrett (19.08.2014)

Lærerne sparer på kruttet (15.08.2014)

Lærerstreiken fortsetter (15.08.2014)

Lærersamtalene fortsetter (14.08.2014)

Nye Runder hos Riksmekleren (14.08.2014)

Håper lærerstreiken er over før skolestart (13.08.2014)

Leter etter løsning (12.08.2014)

Møter mekleren i ettermiddag (11.08.2014)

Skolenes landsforbund: – Pinlig at KS bryter taushetsplikten (10.08.2014)

Alvorlig mistillit til KS (07.08.2014)

KS: – Vi vil forhandle (07.08.2014)

Mandag barker de sammen for alvor (06.08.2014)

Håper på løsning før skolestart (04.07.2014)

6 av 10 støtter lærerstreiken (03.07.2014)

Vil lamme skolestart (25.06.2014)

Streik i kulturskolen (05.06.2014)

Mini-lærerstreik etter påske (04.06.2014)

Oslo viderefører lærernes arbeidstidsavtale (27.05.2014)

Skolestreik om to uker ? (26.05.2014)

Enighet i kommuneoppgjøret (26.05.2014)

No eller aldri for lærarane (24.04.2014)

Liten støtte til KS i kommunene (21.03.2014)

LO-støtte til lærerne (18.02.2014)

Lærernes arbeidstid splitter KS (06.02.2014)

Brudd i lærerforhandlingene (24.01.20104)

Full skjæring om arbeidstid i skolen (21.01.2014)

SISTE:

Musikerne trapper opp:

Ytterligere 128 medlemmer av Musikernes fellesorganisasjon (MFO) ved sju skoler tas ut i streik fra 1. september.

Fra før er 47 medlemmer i streik, og det totale tallet blir dermed 175, opplyser MFO.

– MFO har vært konstruktive for å få en løsning på konflikten. Vi har foreslått at dagens avtale videreføres samtidig som det nedsettes en partssammensatt gruppe med mandat om å jobbe for et bedre samarbeid mellom lærerne og skoleeierne, sier forbundsleder Hans Ole Rian i MFO.

– Når KS ikke har endret holdning i det hele tatt har vi ikke noe annet valg enn å trappe opp streiken, mener han.

Partene møttes til sonderinger søndag uten å bli enige. Utdanningsforbundet sa mandag at de planlegger sitt neste streikeuttak. Tirsdag morgen ville de fortsatt ikke si noe mer om når det kommer, eller hvilke skoler som vil rammes.

Totalt er nesten 8.000 lærere tatt ut i streik rundt om i landet.

Skolenes landsforbund trapper opp

Det LO-tilsluttede Skolenes landsforbund varslet mandag at de tar ut ytterligere 73 medlemmer ved skoler i Hammerfest, Arendal og Porsgrunn i streik fra og med mandag 1. september.

– Nå må politikerne i KS sitt hovedstyre forstå at man ikke finner en løsning uten at KS gir seg på kravet om mer bunden arbeidstid for lærerne. Vi beklager at streiken rammer tredjepart, men det er den steile holdningen til KS som gjør det vanskelig å finne en løsning, sier forbundsleder Anne Finborud.

Skolenes landsforbund tok de første fem medlemmene ut i streik allerede 10. juni. Når den varslede opptrappingen fra 1. september er gjennomført, vil forbundet hari alt 155 av sine vel 6.200 medlemmer ute i streik.

Skolene som rammes av de siste opptrappingen er Hammerfest videregående skole (11 lærere), Sam Eyde videregående skole i Arendal (25 lærere), Porsgrunn videregående skole (33 medlemmer) og Telemark tekniske fagskole (4 lærere).

Til sammen har de fire lærerforbundene nær 6.000 medlemmer ute i streik.

Lektorlaget trapper opp

Også Norsk Lektorlag trapper opp lærerstrieken fra og med mandag 1. september. Forbundet har tidligere tatt ut 31 lektorerved Sande videregående skole i Vestfold og ved Stavanger Katedralskole i streik, Fra mandag får de selskap av 12 lektorer ved Torstad ungdomsskole i Asker.

STREIKEOVERSIKT:

Se den fullstendige lista over hvilke skoler som er rammet av lærerstreiken eller blir rammet av den varslede opptrappingen.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
25.08.2014
12:00
26.08.2014 15:06Mest lest

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Jan-Erik Østlie

Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme

Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.

Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.

Øyvind Aukrust

4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt

Hanna Skotheim

Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien

Martin Guttormsen Slørdal

Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten

KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.

KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.

Ole Palmstrøm

Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme

Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.

Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.

Håvard Sæbø

Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

Kommentar

Ihne Pedersen

«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson

Debatt

Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)

Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)

Colourbox.com

«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»

Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.

Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.

Leif Martin Kirknes

Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen

Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.

Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.

Colourbox.com

Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni

Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.

Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.

Dorthe Karlsen

2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag

JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.

JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.

Sissel M. Rasmussen

De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet


Flere saker