JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streiker gjerne for lokal forhandlingsrett

Forhandlingsresultatet er en skuffelse for oss som kjemper for lokal forhandlingsrett, sier tillitsvalgt Sisilie Benjaminsen om forslaget innen hotell og restaurant.
KOKK: Sisilie Benjaminsen hadde håpet veldig at lokale lønnsforhandlinger skulle komme på plass i årets oppgjør, men er skuffet.

KOKK: Sisilie Benjaminsen hadde håpet veldig at lokale lønnsforhandlinger skulle komme på plass i årets oppgjør, men er skuffet.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Tekst: Eline Lønnå

eline@lomedia.no

Forhandligene om ny Riksavtale, tariffavtalen for Fellesforbundet-organiserte innenfor hotell og restaurant, var i år svært vanskelige. Først etter ni timer mekling på overtid kom et resultat på bordet. Men forhandlingsdelegasjonen var delt, så det ble ikke en enstemig anbefaling av resultatet.

Se mer om forhandlingsinnspurten her.

Streikevillig

Nå er resultatet sendt ut til uravstemning, som må være avsluttet innen 7. mai. Kokk og tillitsvalgt Sisilie Benjaminsen legger ikke skjul på sin skuffelse over det avtaleforslaget som ligger på bordet:

– Nei, dette var skikkelig skuffende. Kravet om reelle lokale lønnsforhandlinger har vi vært opptatt av i mange år, men heller ikke denne gangen lyktes det, sier en oppgitt Benjaminsen.

I forslaget som er sendt ut til uravsteming ligger det en protokolltilførsel om at det skal gjennomføres et utvalgsarbeid når det gjelder lokale forhandlinger.

Se hele møteboka fra Riksmekleren her.

– Lokale forhandlinger er veldig viktig for oss. Det er jo en mulighet til å dra opp lønna, i hvert fall noen steder, sier kokken som jobber på Clarion i Stavanger.

– Jeg streiker gjerne for dette kravet. Og det er klart, dette blir viktig når jeg nå skal avgi stemme i uravstemningen, sier Benjaminsen.

Trenger mer info

I den lokale avdelingen i Stavanger er holdningen avventende, ifølge organisasjonsarbeider Emma Watne.

– Det var lokale forhandlinger som var den store saken for oss i forkant av dette oppgjøret. Vi må bare registrere at det har ikke forhandlerne oppnådd. Derfor er det skuffelse blant de tillitsvalgte vi har snakket med, sier Watne. Hun forteller at mange lokale tillitsvalgte hadde sett fram til å få prøve seg i lokale lønnsforhandlinger,

– Det trengs mer informasjon om hva slags forpliktelser som ligger i formuleringene fra meklingen. Det er ikke så utfyllende det som sendes ut til uravstemningen.

Watne sier også at det er vanskelig å forstå hva som var arbeidsgiversidens argumenter mot å godta lokale lønnsforhandlinger.

– Vi forstår ikke hvorfor arbeidsgiverne sier nei til dette. Det vil jo da nettopp være lokale forhold som avgjør.

Til forhandlingsbordet

Delegasjonsmedlem Djevat Hisenaj fra avdeling 266 i Hordaland, mener formuleringene på lokale forhandlinger er bra.

– Vi har fått et utgangspunkt for å jobbe videre, mens arbeidsgiverne før var totalt avvisende til i det hele tatt å snakke om dette, sier Hisenaj.

Han er derimot skuffet over den økonomiske ramma på 3,3 prosent, og sier at forventningene fra medlemmene var langt høyere.

– Vi er en bransje som henger langt etter lønnsmessig. Når folk som nå tjener 300.000 får et tillegg på 3,3 er det mye mindre enn for en som har en dobbelt så høy årslønn. Dermed fortsetter vi å henge etter, sier han.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse