JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Varsler streik i hotell- og restaurantbransjen

Forslaget til ny tariffavtale ble nedstemt i uravstemningen. Fellesforbundet varsler streik i 69 bedrifter fra mandag.
Oslo Plaza Radisson Blu er blant hotellene som blir rammet av streik fra mandag. Bildet er tatt under oppdekkingen til Fellesforbundets landsmøtefest i hotellet storstue, The Sonja Henie Ballroom, i 2011.

Oslo Plaza Radisson Blu er blant hotellene som blir rammet av streik fra mandag. Bildet er tatt under oppdekkingen til Fellesforbundets landsmøtefest i hotellet storstue, The Sonja Henie Ballroom, i 2011.

Sissel M. Rasmussen

einar.fjellvik@lomedia.no

Litt over to tredeler av Fellesforbundets medlemmer i hotell- og restaurantbransjen deltok i uravstemningen. Det betyr at resultatet er bindende - og på 57 % av stemmesedlene sto det NEI.

Klokka 12 i formiddag varslet Fellesforbundet riksmekleren og NHO Reiseliv om utfallet. Samtidig leverte forbundet varsel om plassfratredelse for 2.621 medlemmer i 69 bedrifter fra mandag. Streiken vil ramme hotellene på en svært ugunstig tid, med både konfirmasjonsarrangementer og 17. mai under oppseiling.

Det har så langt ikke kommet signaler fra noen av partene om at de vil ta nye initiativ for å finne en løsning før streiken bryter ut.

– For å si det sånn: Før eller seinere blir det enighet. Spørsmålet er når. Det kan bli i ettermiddag, eller etter en lang streik, sa leder for hotell- og restaurantarbeiderforeningen i Oslo, Tore Skjelstadaune,til Magasinet for fagorganiserte da resultatet av uravstemningen var klart.

Konfliktfylt fortid

Blir streiken iverksatt, vil det være første gang siden 2004 at lønnsoppgjøret i hotell- og restaurantbransjen ender i konflikt. Den gangen varte streiken i to dager. Også i 1996, 2000 og 2002 ble det streiket i forbindelse med lønnsoppgjørene i denne lavlønnsbransjen. I 2002 varte konflikten i fem uker.

Lavlønnsbransje

Hotell- og restaurantbransjen har lang tradisjon som en bransje med lave lønninger og stort innslag av uryddige ansettelsesforhold. I fjor lå gjennomsnittslønna i bransjen på 326.400 kroner. Det er nær hundre tusen kroner lavere enn industriarbeiderne.

– Vi sakker lenger og lenger akterut, og folk er møkk lei. Jeg hadde medlemmer som sa til meg etter at meklingsresultatet var klart at de så den som en personlig fornærmelse, oppsummerte Tore Skjeldstadaune da streikevarslet var levert i dag.

Splittet delegasjon

Etter å ha meklet ni timer på overtid la riksmekleren på morgenkvisten 7. april fram et meklingsforslag. Det ble enstemmig anbefalt av arbeidsgiverne, men Fellesforbundets forhandlingsdelegasjon var delt i synet på om forslaget kunne anbefales eller ikke. Et flertall ønsket likevel at forslaget skulle sendes ut til uravstemning blant medlemmene.

Forslaget innebar et timetillegg til alle på 2 kroner. Satsene for to års praksis ble hevet med ytterligere 50 øre i timen, mens fire, seks, åtte og ti års praksis skulle gi en tilleggsøkning på én krone. Spørsmålet om lokal forhandlingsrett, som på forhånd var hausset opp som et sentralt krav fra Fellesforbundets side, ble man enige om å utrede.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse