JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vaskeristreik blir politisak

Fagforbundet Industri Energi politianmelder arbeidsgiverforeningen Norsk Industri for å nekte å gi dispensasjoner til vaskerier som leverer tøy til sykehus.
Leif Sande, leder for Industri Energi, mener arbeidsgiverne driver et skamløst spill for å presse regjeringen til å stoppe vaskeristreiken med tvungen lønnsnemnd. I dag har han politianmeldt to vaskerier for å sette sykehuspasienters liv og helse i fare.

Leif Sande, leder for Industri Energi, mener arbeidsgiverne driver et skamløst spill for å presse regjeringen til å stoppe vaskeristreiken med tvungen lønnsnemnd. I dag har han politianmeldt to vaskerier for å sette sykehuspasienters liv og helse i fare.

Sissel M. Rasmussen

einar.fjellvik@lomedia.no

Berendsen Tekstilservice i Sandnes var en av vaskeribedriftene som fredag ble tatt ut i streik etter at meklingen i lønnsoppgjøret for ansatte i vaskerier og renserier brøt sammen. Bedriften har søkt om dispensasjon fra streiken for å kunne levere rent tøy til sentralsykehuset i Rogaland. Industri Energi har innvilget dispensasjonssøknaden, men Norsk Industri sier blankt nei.

– Det er uansvarlig av Norsk Industri å spekulere i å sette liv og helse i fare for å sabotere den pågående vaskeristreiken. Dette synes vi er skittent spill, sier forbundsleder Leif Sande i Industri Energi.

Sande mener arbeidsgiverforeningen nå bevisst forsøker å provosere fram et vedtak om tvungen lønnsnemnd for å få en slutt på streiken.

I dag har han gått til motangrep og anmeldt driftssjefen ved vaskeriet og administrerende direktør i Norsk Industri til politiet for brudd på straffelovens § 387. Denne paragrafen sier at den som unnlater å «efter Evne at hjælpe den, der er i øiensynlig og overhængende Livsfare» kan straffes med bøter eller fengsel inntil tre måneder.

Les hele anmeldelsen her

Ulovlig lockout

Også direktør Hans Egil Tømmerdal ved vaskeriet Nor Tekstil i Levanger er anmeldt til politiet for brudd på denne paragrafen i straffeloven. Denne anmeldelsen har sin egen, meget spesielle forhistorie:

Nor Tekstil sto opprinnelig på lista over bedrifter der Industri hadde varslet streik hvis ikke meklingen førte fram. Den siste natta hos Riksmekleren hevdet Norsk Industri at streikevarslet for denne bedriften måtte trekkes siden det ikke forelå noen godkjent tariffavtale ved bedriften. Dette ble tatt til følge av Industri Energi. Bedriften ble strøket fra streikelista og de ansatte jobbet både fredag og mandag, mens ansatte ved andre vaskerier var i streik. I dag har plutselig bedriften stengt portene og nekter de ansatte å komme på jobb.

Industri Energi omtaler dette som en ulovlig lockout som setter sykehuspasienters liv og helse i fare. Forbundet er ikke i tvil om at aksjonen er et ledd i forsøket på å presse regjeringen til å avslutte streiken med tvungen lønnsnemnd. Også Nor Tekstil leverer nemlig vasketøy til sykehusene i Nord-Trøndelag.

Les hele anmeldelsen av Nor Tekstil her

Useriøst

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri avviser anmeldelsene som useriøse.

– Anmeldelsen har ingen substansiell verdi. Det kan også være en desperat handling for de ønsker tydeligvis å få litt medieoppmerksomhet, og fremstiller saken helt feilaktig, sier Lier-Hansen til NRK.

Lier-Hansen mener det er Industri Energi som selv har valgt å ta vaskerier som leverer til sykehus ut i streik.

Tidligere artikler:

Streik i vaskerier (05.09.2014)

Annonse
Annonse

Tidligere artikler:

Streik i vaskerier (05.09.2014)