JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tenk framover

I dag framstår statsminister Jens Stoltenberg som valgets suverene seierherre. Høyre ønsker riktignok gullmedaljen, men det er liten tvil om at Arbeiderpartiets valgresultat er langt mer oppsiktsvekkende.

sym@lomedia.no

Det er mange tiår siden sist en norsk flertallsregjering ble gjenvalgt. Og det er all grunn til å tro at et svekket SV og et oppegående Senterparti vil bli enige med Arbeiderparti om en ny regjeringserklæring. Men for Stoltenberg kan det være fornuftig å lytte til en skadeskutt SV-leder. Finansminister Kristin Halvorsen har mye rett i sin analyse når hun påpeker at folk valgte Jens framfor borgerlig kaos. Og at flertallet stemte på den rødgrønne politikken regjeringen har ført. I dagens seiersrus må man ikke glemme at Stoltenbergs første regjering ikke var noen suksess verken i folket eller hos fagbevegelsen. SV og Senterpartiet må få solid gjennomslag for sine politiske hjertesaker i den nye Soria Moria-erklæringen. Det er også viktig for framtida.

Mange gir Venstre-leder Lars Sponheim ansvaret for at det ikke ble et borgerlig flertall. Når han nå trekker seg som Venstre-leder har høyresiden foran neste valg et helt annet utgangspunkt. Det er slett ikke utenkelig at de borgerlige partiene klarer å meisle ut en regjeringsplattform som kan framstå som troverdig. Da er det helt avgjørende at den rødgrønne regjeringen ikke er preget av mismot og motsetninger. Det å gjennomføre åtte sammenhengende og harmoniske år som regjering er en formidabel utfordring for de tre partilederne. Men de er halvveis og har gjort en oppsiktsvekkende god jobb så langt.

For det er ingen tvil om at den rødgrønne regjeringen har levert, sett med fagbevegelsens briller. På den ene kjernesaken etter den andre har fagbevegelsen blitt lyttet til. Det vil garantert bli vanskelige saker og ukjente utfordringer. Men nå er det ikke lenger bare Arbeiderpartiet som vet hvor viktig det fagligpolitiske samarbeidet er. Også Senterpartiet og SV har i hverdagen forstått betydningen av dialog med landets største arbeidstakerorganisasjon. Og ikke minst hvor viktig LO og forbundenes organisasjonsapparat og medlemmene er i en valgkamp. Etter at seiersrusen har lagt seg rundt Youngstorget er det verdt å merke seg at dette valget viser at Fremskrittspartiet har et liv etter Carl Ivar Hagen.

Høyre har også klart å reise seg fra knestående. Samtidig har sentrumspartiene Venstre og Kristelig Folkeparti møtt veggen. Det er for tidlig å si om dette innebærer at sentrum snart er historie i framtidige stortingsvalg. Statsminister Jens Stoltenbergs utfordring blir å hindre at det samme skjer med hans regjeringspartnere. Det arbeidet starter med de kommende forhandlingene om Soria Moria II.

Annonse
Annonse