JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Toner ned kritikken

– Den arabiske liga respekterer FN-resolusjonen om en militæraksjon mot Libya, understreker generalsekretær Amr Moussa.

Dermed ser det ut til at lederen for Den arabiske liga toner ned kritikken av militæraksjonen mot Libya.

Moussa sa søndag at arabiske land ikke hadde ønsket at vestlige land skulle utføre militære angrep som kan ramme sivile, da de ba om en flyforbudssone over Libya.

Bekymring

Moussas uttalelser skapte stor bekymring for at samholdet mellom Vesten og den arabiske verden i holdningen til situasjonen i Libya var i ferd med å slå sprekker. Men mandag modererte Moussa seg.

– Vi ba FN om å implementere en flyforbudssone, vi respekterer FNs resolusjon og det er ingen strid om den. Den er til for å beskytte sivile, og det er det vi bryr oss om, sa Moussa på en pressekonferanse sammen med FNs generalsekretær Ban Ki-moon i Egypts hovedstad Kairo.

EU-splittelse

Militæraksjonen mot Libya dominerte EUs utenriksministermøte i Brussel mandag, og Moussas uttalelser i helgen gjorde splittelsen mellom EU-landene tydelig.

Tyskland sier kritikken fra Den arabiske liga rettferdiggjør den tyske motstanden mot bruk av militærmakt.

– Vi bestemte oss for ikke å delta med soldater på grunn av risikoen. Og når vi ser at Den arabiske liga allerede etter tre dager kritiserer aksjonen, ser det ut til at vi hadde gode grunner, sa Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle foran møtet.

Andre EU-land mener kritikken fra Den arabiske liga er blitt overdrevet.

Danmarks utenriksminister Lene Espersen avviser at den internasjonale koalisjonen har gått for aggressivt til verks.

NATO-rolle

– Hele verden har ropt om at verdenssamfunnet skal gripe inn. Og når man så gjør det, så begynner man å kritisere med en gang. Vi må holde fast på at den riktige beslutningen er truffet, sier Espersen til nyhetsbyrået Ritzau.

– Jeg ser Moussas uttalelser først og frest som et uttrykk for en bekymring for at de sivile tapene ikke skal bli for store sier Espersen.

– Utenriksministeren sier videre at hun fortsatt håper på at NATO-landene kan bli enige om å spille en aktiv rolle i Libya.

Men NATO-landene er fortsatt langt fra en enighet om hvordan de militære aksjonene mot Muammar Gaddafis regime skal håndteres. Tyrkia har foreløpig blokkert en enighet om NATO-deltakelse i håndhevingen av flyforbudssonen, opplyser diplomatkilder til Reuters.

Uklar kommandostruktur

Hvordan kommandostrukturen i militæraksjonen mot Libya blir fremover, var mandag fortsatt uklart. Angrepene har til nå vært underlagt en midlertidig amerikansk kommando, men USA har vært klare på at de ikke vil fortsette å ha den rollen. I tillegg til Tyrkias motstand er Tyskland negativ til en NATO-ledet operasjon. Men det er også Frankrike, ifølge diplomatkilder, mens Italia skal ha trukket motsatt konklusjon.

USA ser flere mulige løsninger, ifølge forsvarsminister Robert Gates. Han mener et britisk-fransk lederskap er en mulighet. Et annen å bruke mekanismer som ligger innebygd i NATO-samarbeidet.

– Slik jeg har oppfattet det, er Den arabiske liga skeptisk til at det skal spre seg en oppfatning av at araberlandene deltar under NATOs ledelse. Derfor må vi finne en løsning der operasjonene ikke skjer under NATO-flagg, sa Gates søndag. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse