JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Samlet søppelmennene

Søppelmann Jan Lange håpet på mange likesinnede da han inviterte kolleger til sosial treff på en pub i Oslo 1. mars. Han slapp å sitte alene.
- Det er mye å ta tak i innen renovasjonsbransjen, mener initiativtager Jan Lange. Han håper de månedlige sosiale arrangementene skal danne grunnlag for å kunne styrke de ansattes lønns- og arbeidsvilkår på sikt.

- Det er mye å ta tak i innen renovasjonsbransjen, mener initiativtager Jan Lange. Han håper de månedlige sosiale arrangementene skal danne grunnlag for å kunne styrke de ansattes lønns- og arbeidsvilkår på sikt.

Roy Ervin Solstad

– Organisasjonsgraden er så lav, og det må det gjøres noe med, sier Jan Lange som bruker tittelen søppelmann som et hedersbegrep.

Han håper at ved å samle søppelkjørerne til et sosialt treff en gang i måneden, kan få "lurt inn" litt interesse for fagforeninga og dermed få flere medlemmer.

– Vi må finne på noe nytt, for fagforeningsspråket funker ikke, smiler han.

Målet hans er at søppelkjørerne kan samle seg den siste lørdagen i hver måned. Det første forsøket blir avholdt så sent i februar at det står 1. mars på kalenderen. Lange har hyret inn poeten Bror Wyller og musiker Henrik Werenskiold for å underholde, men er svært spent på hvor mange som vil dukke opp.

– Jeg håper det kommer noen, sier han nervøst før dørene åpnes på baren No. 53 i Schweigaardsgate i Oslo.

Til slutt sitter det 10-15 søppelkjørere og prater sammen, og venter på at Jan Lange skal klive opp på talerstolen.

Han lar dem ikke vente lenge.

– Vi vet at det flere steder eksisterer forskjellsbehandling når det gjelder lønn. Det finnes både "trynetillegg" og "utlendingsfradrag". Vi må samle oss, og om vi kan klare det i løpet av det nærmeste året, vil vi kunne stoppe endel av de verste utslagene av dårlige arbeidsvilkår i bransjen. Etterhvert vil vi kunne gå enda lenger og påvirke mere av vår arbeidssituasjon. For sammen er sterke. Hver for oss mister vi alt, sier Lange.

Søppelkjørerne klapper, og Jan smiler fornøyd.

– Det påstås at det har vært prøvd noe slikt før - uten suksess, men så lenge jeg har jobbet som søppelmann har det ikke vært arrangert noe som dette, sier Jan Lange, og håper det kommer enda flere søppelmenn neste gang, den 29. mars.

Annonse
Annonse