JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Forbundsleder i Transportarbeiderforbundet er sint fordi hans  medlemmer ansatt hos grossistene, ikke får det generelle tillegget ved årets lønnsoppgjør.

Forbundsleder i Transportarbeiderforbundet er sint fordi hans medlemmer ansatt hos grossistene, ikke får det generelle tillegget ved årets lønnsoppgjør.

Martin Guttormsen Slørdal

Forbundsleder Lars Johnsen er forbanna. De ansatte hos grossistene får ikke lønnstillegg i mellomoppgjøret

Forbundsleder Lars Johnsen i Norsk Transportarbeiderforbund sier han er «ganske rasende» når det viser seg at de som jobber på forbundets grossistoverenskomst ikke får et øre som følge av tariffoppgjøret.
12.04.2019
14:44
21.08.2023 17:14

torgny@lomedia.no

– Vi trodde at alle skulle få 2,50 kroner i timen, men det viste seg at våre medlemmer på grossistoverenskomsten ikke får det, sier Lars Johnsen i Transportarbeiderforbundet til FriFagbevegelse.

– Vi er den eneste overenskomsten i LO som ikke får det generelle tillegget.

Årsaken til at grossistansatte ikke får dette tillegget er at i deres overenskomst er en egen lønnsregulering i februar. Hvert år i februar blir lønna justert opp på bakgrunn av lønnsutviklingen som SSB har registrert fra året før. Målet med denne reguleringa har vært å heve minstelønna opp på 90 prosent av gjennomsnittlig bransjelønn. I år førte det til at det ble gitt et lønnstillegg på 8,15 kroner i timen fra 1. februar.

p

Mindre enn de andre

– Alle andre overenskomster har fått det generelle tillegget i år, men ikke de ansatte hos grossistene, sier Johnsen. Han forteller at LO var helt avvisende til å gi tillegg til disse medlemmene i Transportarbeiderforbundet.

– Men når dere har fått et så stort tillegg for bare to måneder siden, er det da rimelig at dere får ytterligere tillegg nå?

– Dette fører til at våre medlemmer hos grossistene ikke kommer til å få reallønnsvekst i år, iser Johnsen. Februarreguleringa gir 8 kroner og 15 øre. Det vil gi en lønnsøkning på 1,8 prosent. I tillegg er det et overheng på grunn av lønnstillegg gitt i fjor på 0,8 prosent. Det er også beregnet en lønnsglidning som følge av lokale forhandlinger på 1 prosent.

Andre får mer

– Men de siste årene har ikke vi fått noe i de lokale forhandlingene. Da vil lønnsveksten for våre medlemmer i grossistbedriftene være 0,8 prosent pluss 1,8 prosent som er langt under ramma for lønnsoppgjøret.

Johnsen peker på at det er overenskomster med høyere lønn og større lønnsvekst som får tillegget. Et eksempel er operatøroverenskomsten i Industri Energi som har et lønnsnivå på 183 prosent av industrien og har hatt en lønnsvekst på 6,1 prosent i fjor.

Forbundslederen mener at det er minst 11 overenskomster som har høyere lønn og høyere vekst enn grossistoverenskomsten som fikk det generelle tillegget ved årets oppgjør.

Uforståelig

– Det er uforståelig at vi er de som er plukket ut for ikke å få tillegg, sier Johnsen.

Grossistoverenskomsten er den største overenskomsten i Transportarbeiderforbundet.

Årets mellomoppgjør i LO-NHO ble avsluttet 1. april. Tre dager seinere var forhandlingene mellom LO og Virke avsluttet. I disse forhandlingene ble det gitt et generelt tillegg til alle på 2,50 kroner og ramma på hele oppgjøret ble satt til 3,2 prosent.

p

Ulike modeller

1. nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik sier til FriFagbevegekse at forklaringen på at det ikke er gitt et generelt tillegg til de ansatte som jobber på grossistoverenskomsten, er at modellene for de samordna lønnsoppgjørene er ulike i NHO og Virke-området.

– I Virke-området er det to store overenskomster som dominerer. Det er Transportarbeiderforbundets grossistoverenskomst og HKs landsoverenskomst. Som følge av store garantitillegg på både Landsoverenskomsten og Grossistoverenskomsten, fikk hverken HKs eller NTFs medlemmer på de respektive avtalene et generelt tillegg ved årets mellomoppgjør med Virke, forklarer Hessen Følsvik.

Over og under ramma

– Dette gjorde at lønnsnivået for Grossistoverenskomsten lå godt over ramma fra frontfaget på 3,2 prosent, mens lønnsnivået for HKs landsoverenskomst derimot lå like under ramma. Dette resulterte i at HK fikk til en heving av de laveste minstelønnssatsene i Landsoverenskomsten, men ikke Grossistoverenskomsten, svarer nestlederen.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
12.04.2019
14:44
21.08.2023 17:14