JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oppland Transportarbeiderforening:

Transport-ledelsen avviser at forbundet blandet seg inn i oppsigelsessaken i Oppland

Nestlederne Terje Fenn Samuelsen og Dag-Einar Sivertsen i Transportarbeiderforbundet avviser at NTF sentralt har hatt noen rolle i oppsigelsessaken som til slutt felte Oppland Transportarbeiderforening.
Nestlederne Dag-Einar Sivertsen (til venstre) og Terje Fenn Samuelsen i Norsk Transportarbeiderforbund sier det eneste rådet foreningen har fått, er at de måtte søke hjelp hos revisor dersom de ikke kunne betale regningene sine. Oppsigelseesprosessen har ikke forbundet sentralt hatt noe med å gjøre, sier de to.

Nestlederne Dag-Einar Sivertsen (til venstre) og Terje Fenn Samuelsen i Norsk Transportarbeiderforbund sier det eneste rådet foreningen har fått, er at de måtte søke hjelp hos revisor dersom de ikke kunne betale regningene sine. Oppsigelseesprosessen har ikke forbundet sentralt hatt noe med å gjøre, sier de to.

Roy Ervin Solstad

res@lomedia.no

For en drøy måned siden kom det en dom der Oppland Transportarbeiderforenings oppsigelse av sin kontoransatte ble erklært ugyldig. Den dommen medførte at foreninga måtte betale erstatning til kontormedarbeideren, samt dekke hennes saksomkostninger. Totalt var det over 220.000 kroner.

Foreninga har slitt med økonomien i flere år, og styret besluttet sist uke å begjære foreninga konkurs, da man verken hadde penger til å betale det de skyldte, eller lønn til de ansatte. Begjæringen ble levert inn torsdag 8. mars. Dagen etter slo Namsmannen foreninga konkurs.

Oppland Transportarbeiderforening slår seg konkurs

Ba NTF avklare

I et leserinnlegg på FriFagbevegelse mandag denne uka, skrev tidligere leder i Oppland Transportarbeiderforening, Hallgeir Randheim, at det at foreningen hadde vært i kontakt med forbundet sentralt underveis i prosessen, gjorde ham virkelig skremt.

«At ingen av disse har reagert på prosedyren i denne oppsigelsen er totalt uforståelig, og mange forventer at forbundet sentralt forteller hva slags rolle de har hatt i dette spillet», skriver han videre.

Les hele leserinnlegget her

– Styret har ansvaret

Den utfordringen mener de to nestlederne i NTF, Terje Fenn Samuelsen og Dag-Einar Sivertsen det er lett å svare på.

– Det eneste rådet vi har gitt i selve oppsigelsessaken ble sendt til kontormedarbeideren Sylwi Swendsen på epost. Der rådet vi henne til å gå til Postkom som hun også var medlem i for å få det forbundet til å bistå henne i saken. Vi har blitt orientert om at det har vært en prosess i Oppland Transportarbeiderforening, men vi har bare tatt det til orientering. Vi har ikke lagt oss opp i saken og har forutsatt at den har vært ført med bakgrunn i vedtak som har vært gjort i foreninga. Oppland Transportarbeiderforening er sin egen juridiske enhet, så det er styret som har ansvaret. Vi kan ikke overprøve de vedtakene som de har gjort. Det ville blitt litt av et rabalder om vi sentralt hadde overstyrt vedtak styrene i foreningene hadde gjort. De har ansvar for sine ansettelser og må selv gjøre sine egne vurderinger. Vi har ikke lagt oss opp i denne prosessen i det hele tatt. Det kan heller ikke tas som støtte til prosessen at vi ikke har reagert på den. Vi har kun informasjonen til orientering, understreker Sivertsen.

Økonomi-råd

Når det gjelder selve konkursen, ble det imidlertid gitt råd til hva foreninga burde gjøre, avslører Fenn Samuelsen.

– Vi ga beskjed om at dersom den økonomiske situasjonen i Oppland tilsa at de ikke kunne betale regningene sine, så måtte de søke hjelp hos revisor. Hvis revisor kom fram til at det ikke var grunnlag for å drive videre, og at de drev på kreditors regning, måtte styret vurdere å søke oppbud. Det var det eneste rådet vi ga i møtet vi hadde med styret i foreninga 1. mars, sier Fenn Samuelsen.

Tok opp frikjøp

Det har også kommet kritikk mot foreninga om at den frikjøpte stillingen til nestleder Rune Kristiansen ikke ble avsluttet før i desember 2018 for å bedre økonomien. Fenn Samuelsen forteller at forbundet sentralt allerede elleve måneder tidligere, i januar i fjor, stilte spørsmål ved det frikjøpet.

– I de drøftelsene som ble holdt om en eventuell sammenslåing av transportarbeiderforeningene i Oppland og Hedmark, sa jeg at det var veldig viktig at de gjeldende regler i arbeidslivet måtte følges opp. Det fordi foreningene måtte unngå å komme i konflikt med de ansattes rettigheter. Jeg sa at man måtte avslutte frikjøpsordningen av nestlederen i Oppland, men dette hadde selvsagt ikke det noe gjøre med den oppsigelsessaken som kom senere, påpeker Fenn Samuelsen.

Må finne løsning raskt

Han forteller at mange medlemmer har ringt og uttrykt at håper at den konflikten som har vært i Oppland Transportarbeiderforening de siste årene kan bli avsluttet med konkursen.

– De siste årene har vi også hatt medlemmer som har tatt kontakt med oss og bedt om å få være medlemmer i en annen forening, men vi har vedtekter som vi må forholde oss til. Hele denne saken har vært trist og kjedelig for alle, og vi prøver å finne en løsning så raskt som mulig, sier Fenn Samuelsen.

Forbundsstyrebehandling

Det er planlagt forbundsstyremøte både i slutten av mars og slutten av april. Målet er å få behandlet hva som skal skje med medlemmene i Oppland på et av de møtene.

– Før vi får noe fra Namsmannen er det lite vi kan gjøre. Da først kan vi ta saken opp i forbundsstyret. Før det er gjort kan vi heller ikke gå i dialog med andre foreninger som kan tenkes å kunne ta imot medlemmene i Oppland, sier Dag-Einar Sivertsen.

Ute av representantskapet

Rent formelt betyr for øvrig konkursen at Oppland ikke lenger har plass i forbundets representantskap.

– Det vil heller ikke bli avholdt suppleringsvalg dersom det trengs for å fylle opp Oppland sin delegatliste til det ekstraordinære landsmøtet 8. mai, men vi håper jo at de som som stod på varalista til det siste ordinære landsmøtet i 2017 kan dekke opp eventuelle forfall fra de som var delegater den gang, poengterer Dag-Einar Sivertsen.

Den endelige delegatlista for alle foreningene skal være klar i slutten av mars.

Annonse
Annonse