JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ulikhetens farlige dynamikk

Når middelklassen svekkes er det all grunn til bekymring.

sym@lomedia.no

I mange land øker forskjellene og har gjort det over lang tid. Den pågående økonomiske krisen i Europa og USA bidrar til at klasseskillene vokser og den sosiale uroen øker. De siste dagenes ungdomsopprør i deler av England kan være begynnelsen på en desperat høst.

I den siste utgave av Time skriver Rana Foroohar en tankevekkende kommentar om middelklassens betydning for den amerikanske økonomien. Hun viser til undersøkelser som dokumenterer at den rikeste prosenten av befolkningen kan fråtse med en stadig større andel av landets samlede inntekter. Samtidig har den økonomiske levestandarden til den vanlige amerikaner stagnert tiår etter tiår. Det innebærer også at de økonomiske forskjellene mellom hvite og svarte øker dramatisk.

For mange fargede har offentlig sektor bidratt til en trygg økonomi og gode sosial ordninger. De kraftige kuttene som nå kommer innebærer at jobbene forsvinner og klasseskillene forsterkes ytterligere. For hver enkelt er dette en tragedie. Men det rammer også hele den amerikanske økonomien. Uten penger til bolig og forbruk går hjulene stadig saktere rundt og nye arbeidsplasser forsvinner.

President Obamas varslede kutt i forsvaret blir applaudert av mange utenfor USAs grenser. Men så lenge de sparte pengene går til renter og avdrag på gjeld og ikke til nye arbeidsplasser, vil de forsterke en negativ utvikling og ramme tusenvis av mennesker uten høy utdanning som har funnet en god arbeidsplass i det militære eller i forsvarsrelatert industri og servicenæring.

Den nylig vedtatte amerikanske gjeldsplanen er et nytt skritt mot enda større klasseskiller. De rike rammes ikke av reduserte offentlig tilbud og belastes heller ikke med økte skatter, slik Obama ønsket. Så mens de rike kan fråtse videre, opplever den vanlige amerikaner at hverdagen blir tøffere og tøffere.

En ny rapport fra IMF, pengefondet, påpeker at de to største økonomiske krisene i USA, depresjonen i 1929 og finanskrisen i 2007, har det til felles at de ble utløst i en tid med sterkt økende økonomiske forskjeller og høye låneopptak fordi folk flest måtte låne penger for å kunne opprettholde sin levestandard. Samtidig som reguleringen av finansnæringen ble liberalisert. Rana Foroohar konkluderer med at en redusert middelklasse ikke er et symptom på økonomiske nedgangstider, men selve årsaken.

Voksende økonomiske og sosiale forskjeller i en rekke europeiske land og i USA, er et dystert varsel om hva framtida kan bringe.

Annonse
Annonse