JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Unge menn mister jobben

Unge menn rammes hardest av krisen i næringslivet. I løpet av ett år er arbeidsledigheten mer enn doblet blant menn mellom 20 og 30, skriver Tidsskriftet Arbeidsmiljø.

Kvinner i samme aldersgruppe rammes ikke like hardt av den økende ledigheten. Et kjønnsdelt arbeidsmarked med mange kvinnearbeidsplasser i offentlig sektor, er forklaringen, opplyser Nav.

Rammer ulikt

Finanskrisen rammer menn og kvinner ulikt. Forskjellene er særlig store blant yngre arbeidstakere. I løpet av det siste året har ledigheten økt med 102 prosent for menn i aldersgruppen 20-29 år, mot 34 prosent for kvinner i samme aldersgruppe.

Bygg og industri

Seksjonssjef Stein Langeland i Nav forklarer dette med at mange yngre menn jobber innen bygg og anlegg og i industrien. Dette er næringer der arbeidsledigheten har økt kraftig de siste månedene. Men også i ingeniørfag og fag innen informasjons- og kommunikasjonsteknologi har ledighetstallene gått opp.

En stor andel kvinner arbeider i offentlig sektor, blant dem mange i helsesektoren, der behovet for arbeidskraft ikke påvirkes på samme måte av svingninger i konjunkturene, skriver Tidsskriftet Arbeidsmiljø videre.

6 prosent av de unge menn

For menn i alderen 20-29 år er ledigheten nå på 6 prosent av arbeidsstyrken, mens den for kvinner i samme alder utgjør halvparten, 3 prosent. Dette er også den aldersgruppen som har hatt størst økning i ledigheten det siste året. Gjennomsnittlig for alle aldersgrupper er 2,7 prosent ledige.

Unge mennesker som jobber med barne- og ungdomsarbeid, helse, pleie og omsorg og servicearbeid er de som har minst risiko for å miste jobben sin med det første.

Annonse
Annonse