JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Verdighetsdagen

I dag markeres Verdighetsdagen (Global Dignity Day) på de fleste videregående skoler i Norge etter initiativ fra blant annet Kronprins Haakon Magnus. Mens fagbevegelsen sliter med å engasjere ungdom, klarer kronprinsen det.

nina.hanssen@lomedia.no

Det er ganske uvanlig å ha innledere fra Slottet på arrangement i regi av fagbevegelsen, men på Kommunalkonferanse i regi av LO Kommune i forrige uke, snakket Haakon Magnus om sitt initiativ for å få ungdommer til både å prate om og vise verdighet i praksis. Og han ble lyttet til.

Selv ihuga motstandere av monarkiet, hardbarkede republikanere, nikket anerkjennende da Haakon Magnus først gav en statusrapport om hvordan verden ligger an i forhold til FNs tusenårsmål.

Kronprinsen fortalte om personlige møter med enkeltmennesker i vanskelige livssituasjoner som viste verdighet og stolthet. Det var møte med enkeltpersoner som fikk Haakon Magnus sammen med to andre unge ledere å ta initiativet til Global Dignity.

I 2006 etablerte Kronprins Haakon initiativet Global Dignity sammen med den amerikanske fattigdomsbekjemperen John Hope Bryant og den finske filosofiprofessoren Pekka Himanen. Global Dignity har nå spredt seg til over 40 land og i dag arrangeres den for første gang sammen med folk fra Frivillighet Norge i Norge.

Kronsprinsen ønsker at skoleelever skal bruke sin viktigste ressurs, sitt eget liv, på å gjøre noe godt for andre. Han vil ikke bare ha prat men også se verdighet i praksis. Tanken bak Global Dignity er å sette fokus på den universelle retten alle mennesker har til å leve et verdig liv.

Også fagbevegelsen har sin internasjonale anstendighetsmarkering. Den 7.oktober ble den tredje verdensmarkeringen for Decent Work (anstendig arbeid) arrangert. Da aksjonerer millioner av fagorganiserte for et mer anstendig arbeid og anstendig liv. Denne dagen er for fagbevegelsen nå enda viktigere enn før.

Da finanskrisen startet i 2008, så rammet den realøkonomien og arbeidsmarkedet. Nå er den vokst til en økonomisk, sosial og politisk krise. Dette rammer også kampen for et anstendig liv.

Vi vet at minst så mange som 34 millioner jobber har gått tapt etter at finanskrisen brøt ut i 2008, og 64 millioner mennesker i den vestlige verden har blitt presset inn i ekstrem fattigdom. Mange land fører en depresjonspolitikk som forverrer krisen ytterligere for folk som skriker etter både verdighet og et anstendig liv. Vi ser det i Spania, Hellas og Portugal.

I dag vil Storbritannias finansminister presentere de største kuttene siden andre verdenskrig. Også her er ungdom utenfor arbeidslivet de største taperne.

Arbeidsmarkedet strammes til, og vi får et kaldere Europa. Ikke på grunn av klimakrisen, men på grunn av klima i den økonomiske krisen. Det er særlig ungdomsarbeidsledigheten i Europa og i andre verdensdeler som bekymrer fagbevegelsen. Her har de tillitsvalgte kanskje kan lære noe av Kronprinsen. Han klarer å motivere og engasjere ungdom.

Fagbevegelsen trenger alliansepartnere for å sette retten til anstendig arbeid og et anstendig liv på dagsorden.

Dagens verdighetsdag har som mål at mennesker møtes med respekt og toleranse uansett bakgrunn, kjønn, alder og seksuell legning. Sosial rettferdighet bør være nøkkelen i denne kampen og bør være drivkraften i vårt mellommenneskelige engasjement.

Kanskje kunne Kronprinsen og de faglige tillitsvalgte slå sammen pjaltene for både verdighet og et anstendig liv? Bruke litt godfot-teori og spille hverandre gode på samme lag.

Annonse
Annonse