JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vi fjerne pensjonsplikt

- Det må bli frivillig å stå lenger i arbeidslivet for dem som ønsker det, mener ekspolitimann Finn Abrahamsen.

Høyre og Frp lover å gå løs på ordningen dersom de kommer i regjering.

– Jeg skal ikke angripe pensjoneringsmuligheten fra 57, men det må bli frivillig å stå lenger for dem som ønsker det, sier Finn Abrahamsen til Dagens Næringsliv.

Ifølge avisen lar regjeringen 28.000 ansatte i politi, fengsels- og brannvesen gå av med pensjon allerede fra 57 eller 60 år. Hovedregelen i arbeidslivet er at folk må gå av ved 70 år, eller ved 67 år når alder og år i arbeidslivet til sammen er minst 85 år. Noen grupper omfattes av de såkalte særaldersgrensene, der man har avtalefestet tidligere aldersgrenser.

– Les også: NHO avviser pensjonskrav

Høyre og Fremskrittspartiet legger nå nytt press mot særaldersgrensene og lover at en eventuell borgerlig regjering etter valget raskt vil reise krav om gjennomgåelse og endring av pensjonsvilkårene.

– Ja, med en gang. Vi vil se på de såkalte fratredelseskravene som tvinger folk til å gå av selv om de ønsker å jobbe lenger. Og på særaldersgrensene. Der har ingenting skjedd. Grunnen er at Arbeiderpartiet har abdisert fullstendig i arbeidslivspolitikken. Fagorganisasjonene får bestemme, sier Frps Robert Erikson, lederen i Stortingets arbeids- og sosialkomité.

Høyre-leder Erna Solberg krevde i fjor en avvikling av særaldersgrensene og pekte på at seks av ti fortsetter i arbeid etter pensjon, Hun viste til at lavere grenser i arbeidslivet strider mot målet om å få folk til å stå lenger i jobb.

Høyres Torbjørn Røe Isaksen sier endringer kan komme ved hovedtariffoppgjøret neste år.

– Dette må gjøres ordentlig og grundig. Så får tiden vise, sier Røe Isaksen.

– Les også: Deltidsansatte sikres pensjon

Seniorforsker Knut Røed ved Frisch-senteret sier det er åpenbart at særaldersgrensesystemet ikke er en «genial måte å innrette seg på», og at flere utvalg har pekt på behov for endring. Det er imidlertid et poeng at folk heller ikke ønsker å gi fra seg framforhandlede goder.

Og i noen yrker vil det være større problemer med å fortsette i høy alder enn i andre - også i framtiden.

– Men en god del særaldersgrenser er overlevninger og i strid med pensjonsreformen om å øke arbeidstilbøyeligheten. Man burde øke fleksibiliteten og avskaffe plikten til å gå av. I politiet kunne dette for eksempel skje ved å tilby høyere lønn i «bytte» med pensjonsendring, sier seniorforsker Knut Røed ved Frisch-senteret.

Han regner med at endring av reglene for særaldersgrense blir tatt opp samtidig med at offentlige tjenestepensjoner skal forandres og harmoniseres med den store pensjonsreformen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse