JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil danne ny regjering

Den greske statsministeren vil torsdag danne ny regjering og be om en tillitserklæring fra nasjonalforsamlingen.

Giorgios Papandreou understreket i en TV-tale onsdag kveld at den nye regjeringen vil følge samme politiske kurs som den sittende. Statsministeren tilbød seg tidligere onsdag å gå av, og foreslo at det opprettes en samlingsregjering der dagens konservative opposisjon også skal være med.

Reforhandle

De konservative svarte at en samlingsregjering bare er mulig dersom statsministeren går og at avtalen om kriselån fra EU og Det internasjonale pengefondet IMF forhandles fram på nytt, ifølge en partikilde.

Men regjeringen avviser at en ny samlingsregjering vil klare å reforhandle avtalen med EU og IMF.

– Jeg sier ikke at vi ikke bør reforhandle, tvert imot. Men det er galt å tro at en ny regjering vil kunne dra til Brussel og reforhandle alt, sier utviklingsminister Mihalis Chrysohoidis til Mega TV.

Voldsomme protester

Greske folkevalgte skulle onsdag diskutere regjeringens forslag til nye innstramminger som skal få orden på økonomien. Men utenfor nasjonalforsamlingen hadde titusenvis av mennesker møtt opp for å protestere mot tiltakene og noen av dem kastet brannbomber, stein og yoghurt mot bygninger og politiet. Politiet svarte med tåregass.

Minst sju mennesker ble skadd i uroen.

«Tyver, forrædere! Hvor forsvant pengene hen?» ropte folkemassen.

Et stort politioppbud var tidlig på plass, og deler av Syntagma-plassen og gater i nærheten var sperret av.

En landsomfattende generalstreik rammet samtidig togtrafikk, havnetrafikk og sykehus.

Mangler dugnadsånd

LOs sjeføkonom Stein Reegård tror ikke misnøye i befolkningen kan unngås.

– Mange grekere ser ikke noen sammenheng mellom de plager de rammes av, og at det kan gå fremover. Men hvis man skal korrigere et lands økonomiske situasjon, kommer man ikke unna at noen blir berørt av det, sier han til NTB.

– Mitt inntrykk er at det i Hellas er liten aksept for at noen skal rammes i det hele tatt. Det kan skyldes mangel på sosial kapital og svake kollektive institusjoner.

Reegård tror faren for sosial uro lett overdrives, men peker også på at «samarbeidsviljen og dugnadsånden heller ikke er så sterk» i Hellas.

Økt restaurantmoms

EU og pengefondet IMF krever at harde innstrammingstiltak gjennomføres dersom Hellas skal få mer krisehjelp og unngå å misligholde gjelden sin.

Blant tiltakene som regjeringen ha foreslått, er momsøkningen for restauranter fra 13 til 23 prosent. Det er også foreslått nye luksusskatter, kamp mot skatteunndragelser og økt skatt på biler, svømmebassenger, eiendom og brus. Håpet er å spare 28 milliarder euro innen 2016.

Intens dragkamp

I tillegg skal antallet offentlige ansatte kuttes med 20 prosent, og salg av statlige selskaper skal tilføre staten 50 milliarder i friske midler.

Analytikere advarer om at mislighold av statsgjelden vil kunne gi alvorlige økonomiske ringvirkninger i andre europeiske land og i det internasjonale finanssystemet.

Det pågår en intens dragkamp innad i eurosonen om hvor mye private kreditorer skal måtte svi for Hellas' problemer. Eurolandene håper å ha en ny hjelpepakke klar innen toppmøtet 23.-24. juni. (ANB-NTB-Reuters-DPA)

Annonse

Flere saker

Annonse