JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil diskutere Nobelkomiteen

Partisekretær Raymond Johansen sier han skjønner hvorfor flere land sliter med å skille Nobels fredspris og norsk utenrikspolitikk.

Nå ber han Stortinget diskutere nye måter å utnevne komitémedlemmer på, skriver Dagens Næringsliv.

Johansen mener Stortinget må ta en diskusjon på hvordan prisens uavhengighet kan tydeliggjøres, og om det er riktig at det i så stor grad er tidligere politikere som skal sitte i komiteen.

– Jeg vil understreke at jeg ikke uttaler meg på vegne av Arbeiderpartiet. Jeg har heller ikke diskutert saken med partiledelsen. Personlig mener jeg det er både helt legitimt og nødvendig å sette i gang en diskusjon om sammensetningen og utvelgelsen av Nobelkomiteen. Det handler om å sikre at prisen virkelig blir oppfattet som en uavhengig fredspris og ikke et uttrykk for utenrikspolitikken i Norge, sier Johansen til Dagens Næringsliv.

Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad vil ikke gå inn på en diskusjon om Nobelkomiteens sammensetning.

– Det er opp til Stortinget, sier han.

Det eneste Alfred Nobel skrev i sitt testamente om Nobelkomiteen, var at den skal deles ut av fem personer som velges ut av det norske Stortinget. I dag sitter det stort sett pensjonerte politikere i komiteen og partienes størrelse bestemmer hvem som får plass. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse