JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil etterutdannes

13 år etter den såkalte elektrikerstreiken, vil EL & IT ha ny giv i spørsmålet om etter- og videreutdanning. Debatten har alt startet i distriktene.

anette@lo-media.no

– Et overordnet mål er å få opplæringsutvalgene i bedriften til å fungere. Vi har forhandlingsrett på etter- og videreutdanning. Det betyr at ledelsen ikke ensidig kan bestemme hva som skal skje på dette området. Men for å bli hørt, må utvalgene fungere, sier forbundssekretær Dag Langer Andersen i EL & IT. Nylig ble det avholdt distriktstariffkonferanser innen for elektrooverenskomsten i hele landet. Det var elektrikerne som først reiste kravet om etter- og videreutdanning (EVU), det var dette de streiket for in 1996, og nå vil de på nytt kvesse knivene. – Vi har i dag et fond på 22 millioner som skal gå til utdanning. Men vi må ikke tro at vi har løst noe av den grunn. Vi trenger et regime som gjør at elektrikerne krever og får mulighet til å skolere seg, sier Andersen.

Flere problemer

Det finnes ingen fasitsvar på hvordan et slikt regime skal stables på beina. Ett problem er at EVU har blitt et konflikttema. Også arbeidsgiverne husker streiken i 1996. Nå har klørne lett for å komme ut hver gang noen nevner kurs og skolegang. – I tillegg er installasjonsbransjen ikke en læringsintensiv bransje. Vi er et fiksefolk, der vi finner ut av ting etter hvert som vi møter problemer. Du møter ikke en lege som spretter opp magen på en pasient på måfå, slik vi noen gang kobler ledninger, sier Andersen. Et annet problem er at bransjen er arbeidskraftsorientert. Blir noen borte fra jobben, blir det mindre gjort. – Så enkelt er det. Det gjør at arbeidsgiverne ikke akkurat stimulerer folk til å ta kurs. Enhver søknad vil alltid bli strengt vurdert opp mot kostnader, sier Dag Langer Andersen.

Må jobbes med

Skjær i sjøen stopper imidlertid ikke forbundet for igjen å sette EVU-spørsmålet på dagsordenen. Distriktstariffkonferansene er starten på en prosess, som blir fulgt opp både på LO-kongressen, i valgkampen og på landstariffkonferansene senere år. Men kanskje viktigst er det at det begynner å røre seg blant de lokale tillitsvalgte. – Vi er nødt til å bruke tariffavtalen vår mer aktivt. Vi tillitsvalgte må bruke mer tid, både på EVU og på fagforeningsarbeid generelt. Det blir viktig å sette opp en handlings- og fremdriftsplan for EVU-arbeidet, sier Jan Arve Sinnerud i Elektromontørenes forening i Hedmark/Oppland. Det samme mener Frank Kvalvik fra Bravida. – Etter- og videreutrdanning må bli en kultur i bedriften. Vi må vise ledelsen at vi tar dette seriøst, og at vi jobber ordentlig med det. Så må vi få med oss ledelsen på en fremdriftsplan der begge parter er med, sier han.

Annonse

Flere saker

Annonse