JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil «gubbeveldet» til livs

Lokalpolitikken trenger flere kvinner, særlig i toppverv, mener kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp), som vil ha bort «gubbeveldet».

I disse dager sender departementet ut en brosjyre om hvordan man kan få dette til.

Brosjyren sendes samtlige lokalpartier og alle andre som stiller liste til lokalvalget i 2011.

Nominasjon

Partiene er allerede i gang med å utnevne nominasjonskomiteer, og det er viktig å komme i gang allerede på dette stadiet, mener statsråden.

– Menn spør menn. Derfor er det viktig med god fordeling i nominasjonskomiteen, sier hun til NTB.

I dag er to av ti ordførere kvinner, og den totale prosentandelen kvinner i kommunestyrene er 37,5. 401 av 430 kommunestyrer har i dag mannsflertall. I Sirdal i Vest-Agder er kun to representanter – 10 prosent – kvinner.

– Det er viktig at kvinner blir spurt om å stille til valg, og så at de blir nominert høyt opp, aller helst på topp, sier Navarsete.

Sp midt på treet

Hun er ikke fornøyd med kvinneandelen på lokalt nivå i eget parti og vil ta opp dette med de tillitsvalgte. Sp rangeres som nummer fire av de sju stortingspartiene når det gjelder kvinneandel, med 39,7 prosent.

På topp ligger SV, med 50 prosent, og på bunn Frp, med 28,1 prosent.

I brevet som følger brosjyren, kommer Navarsete med følgende råd:

- Plasser annenhver kvinne og mann på listene.

- Gi like mange kvinner som menn stemmetillegg – og husk at den mest synlige plassen er førsteplassen.

I tillegg mener hun det er viktig å legge til rette for økt kvinnedeltakelse, blant annet ved å redusere bruken av kveldsmøter. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse